Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos jaunavedžiai prioritetą teikia piniginėms vestuvių dovanoms

Nors internetas pilnas praktiškiausių, romantiškiausių bei originaliausių vestuvinių dovanų TOP‘ų, geidžiamiausia jaunavedžių dovana – pinigai. Portalo Apievestuves.lt ir „Electrolux“ surengta internetinė apklausa parodė, kad tik pinigų ir nieko kito pageidauja gauti virš 40 proc. Lietuvos porų
Vestuvinės dovanos
Vestuvinės dovanos
Temos: 2 Santuoka Vestuvės

Iš daugiau nei pusšešto šimto atsakiusiųjų, 17 proc. norėtų gauti kelionę, 15 proc. simbolinę arba meninę vertę turinčią dovaną ir tik 2,7 proc. – praktišką buitinį prietaisą. 5 proc. sakė, kad dovanos apskirtai nesvarbios, svarbu, kad draugai ateitų; 3,5 proc.- nesvarbu kokia dovana, svarbu, kad būtų nuoširdi.

Šias tendencijas patvirtina ir vestuvių planuotojos Viktorijos Prokofjevos patirtis, kuri teigia, kad piniginė dovana vokelyje populiari ir dėl to, kad Lietuvoje vestuves rengia ir šiuo metu čia negyvenančios poros, todėl keliauti su gausybe daiktų namo jiems tiesiog nepatogu. „Gyvenantys čia taip pat dažnai prašo piniginių dovanų, nes nori prisidėti povestuvinei kelionei arba jau suplanuotiems pirkiniams“, – sako vestuvių planuotoja. Prieš dešimtmetį buvo tikimasi, kad Lietuvoje išpopuliarės ir užsienyje įprasti vestuvinių dovanų sąrašai, tačiau šiandien jie mūsų šalyje retenybė.

Šeimos psichologė Giedre Gutautė-Klimienė mano, kad viena iš priežasčių, dėl ko piniginė dovana jaunavedžiams šiandien yra patraukliausia, gali būti ta, kad dažnai tuoktuvėms jaunavedžiai pakloja nemažą sumą pinigų – dažnai net daugiau, nei realiai išgali, tad nenuostabu, kad vėliau jiems norisi bent dalinai kompensuoti patirtas išlaidas dovanotais pinigais.

„Kai kurie jaunavedžiai tuoktuvių šventę vertina kaip svarbiausią ir esminį santuokos akcentą, kurio iškilmingumas savotiškai garantuoja tvirtą santuoką ateityje, dėl to jiems natūraliai norisi vestuves kelti kuo ištaigingesnes“, – aiškina psichologė.

Pasak jos, šiais laikais vestuvinės dovanos yra netekusios simbolinės – ritualinės prasmės, o tiksliau, šiandien jos dažniausiai nukreiptos į materialiojo jaunavedžių gerbūvio kūrimą, užmirštant dvasinę santuokos gyvenimo kokybės pusę.

„Vertėtų susimąstyti, jog gali būti ir kitaip. Apskritai simboliniai dalykai, kurie neša savyje ilgalaikį dvasinį užtaisą šiais laikais yra pernelyg lengvai keičiami materialiniais dalykais. Be abejo, dovana, kurią jaunavedžiai prisimins ir po 10 santuokos metų yra kur kas vertingesnė už piniginę dovaną, kurią jaunavedžiai dar nepasibaigus medaus mėnesiui jau bus užmiršę. Simbolinę prasmę turinti dovana jaunavedžiams gali turėti žymiai didesnę dvasinę pridėtinę vertę ir sutvirtinti poros santykius sunkiaisiais santuokos periodais“, – sako G.Gutautė-Klimienė.

Jai pritaria ir „Electrolux“ prekybos atstovas Laurynas Skruibis, teigiantis, jog ne paslaptis, kad poros dažnai pykstasi dėl buities darbų, tuo tarpu patogūs naudoti ir puikaus dizaino buities prietaisai sumažina ar net išvis pašalina nesutarimų priežastį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius