Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liūdni, depresuoti, truputį įžūlūs: taip pristatomi lietuviai

„Lietuviai gali atrodyti liūdni, depresuoti, truputį įžūlūs ir įtarūs, taigi į kalbas apie jūsų puikią sveikatą, turtus ir laimę kartais gali būti reaguojama neigiamai. Nusišypsokite lietuviams gatvėje ir jie greičiausiai į tai neatsakys tuo pačiu. Šypsena Lietuvoje tradiciškai skiriama draugams; jei nusišypsosite nepažįstamajam, jis arba pamanys, kad iš jo šaipotės, arba kad kažkas negerai jo drabužiams ar šukuosenai, arba kad esate idiotas. Dar daugiau: vakarietiška šypsena Lietuvoje laikoma nenuoširdžia.“ Taip lietuvius turistams pristato interneto tinklalapis „Wikitravel“.
Baltijos šalys
Baltijos šalys / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 2 Lietuviai Lietuva

Sąlyginai išsamiame Lietuvos aprašyme galima rasti įvairių įdomybių. Antai užsienio turistėms Lietuva piešiama kaip rojus. Teigiama, kad šioje valstybėje, kaip ir kitose buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, su moterimis tradiciškai elgiamasi itin pagarbiai: „Turistės neturėtų nustebti ar pasipiktinti, kai jų draugai lietuviai norės apmokėti sąskaitas restorane, atidarys visas duris, pasiūlys savo ranką lipant net nuo mažo laiptelio ar norės padėti panešti sunkesnius daiktus: tai ne seksualinis priekabiavimas ar priskyrimas silpnesnei lyčiai. Vyrai keliautojai turėtų suprasti, kad būtent tokio elgesio didžioji dalis Lietuvos merginų ir moterų tikisi ir iš jų.“

Lietuvoje, kaip ir visoje Rytų Europoje, atviras homoseksualizmo demonstravimas, pavyzdžiui, laikymasis rankomis ar bučiavimasis, gali sukelti smurtinį atsaką.Pasak „Wikitravel“, nors kartais lietuviai gali atrodyti nacionalistai, didžiavimasis savo tauta yra ne be priežasties: tam, kad išlaikytų savo kultūros identitetą, lietuviai įdėjo daugybę pastangų. Būtent tai esą išlaikė šią tautą „šiltą ir žavią“.

Nors Lietuva pristatoma kaip „iš esmės saugi valstybė“, turistai raginami nepamirši kelių dalykų:

vengti demonstruoti dideles pinigų kupiūras. „Wikitravel“ ragina turistus naktiniuose klubuose atsiskaityti ne stambiomis kupiūromis, bet iš anksto pasirūpinti kupiūromis po 10 ar 20 litų. Esą antraip į save bus atkreiptas dėmesys, ypač už mažą užsakymą, tarkim, alaus bokalą, atsiskaitant 200 litų kupiūra. Taip pat pabrėžiama, kad atsiskaitant stambiomis kupiūromis gali kilti problemų dėl grąžos;

saugotis naktį lankantis potencialiai pavojinguose rajonuose;

nedemonstruoti savo homoseksualumo. Pasak „Wikitravel“, kaip ir visoje Rytų Europoje, atviras homoseksualizmo demonstravimas, pavyzdžiui, laikymasis rankomis ar bučiavimasis, gali sukelti smurtinį atsaką. Be to, perspėjama, kad įtarimas homoseksualumu taip pat gali sukelti problemų. „Wikitravel“ netgi rekomenduoja dviem vyrams, besilankantiems įprastame naktiniame klube, laikytis atstumo, net jei jie yra heteroseksualūs.

nepamiršti rasizmo pavojaus. Etninių mažumų atstovai (ypač juodaodžiai) įspėjami galį patirti kokią nors rasizmo formą. Tačiau pabrėžiama, kad tokių išpuolių ypač netoleruoja šalies valdžia ir kad jie yra gan reti. Vis dėlto ne baltiesiams primenama, kad jie turės įprasti prie to, kad į juos spoksos vietos gyventojai, ypač kaimuose.

saugotis pavojų kelyje. Pasak „Wikitravel“, vairuoti Lietuvos keliuose yra pavojinga. Pėstiesiams siūloma ypač atsargiai eiti per gatvę, nes pėsčiųjų perėjos esą dažnai yra „ignoruojamos“. Tuo tarpu vairuojant automobilį siūloma saugotis greitį viršijančių, agresyvių ir neatsakingų vairuotojų. Negana to, įspėjama nepamiršti, kad kelių policija gali būti korupcinė.

Tinklalapyje „Wikitravel“ Lietuva pristatoma kaip alų geriančių žmonių šalis. Rašoma, kad čia populiari ir „gan pigi, tačiau aukštos kokybės“ degtinė, tačiau iškart pabrėžiama, kad ji Lietuvoje vartojama ne tokais dideliais kiekiais, su kokiais dažniausiai asocijuojasi „ši pasaulio dalis“.

Nepamiršta ir krepšinio svarba lietuviams. Teigiama, kad ši sporto šaka Lietuvoje yra nacionalinis sportas, dėl kurio šalis yra „pakvaišusi“. Lietuvių meilė krepšiniui lyginama su britų pakvaišimu dėl futbolo ir Naujosios Zelandijos – dėl regbio.

Lietuva giriama už „vieną iš geriausių pasaulyje“ švietimo sistemų. Taip pat rašoma, kad Lietuvoje yra didelis darbo galimybių pasirinkimas, tačiau atkreipiamas dėmesys, kad atlyginimų lygis šalyje nėra priežastis vykti į Lietuvą dirbti. „Wikitravel“ rašo, kad medicinos sesutės atlyginimas Lietuvoje siekia 230–300 eurų (794–1 036 litus) per mėnesį, sekretorės – 100 eurų (345 litais) didesnis. Teigiama, kad statybininkų, automobilių serviso darbuotojų, programuotojų ir vairuotojų atlyginimai yra sąlyginai aukšti ir gali siekti 1 600 eurų (5 524 litus) per mėnesį. Tuo tarpu įvairių vadovų atlyginimai esą yra net aukštesni nei Skandinavijos šalyse.

„Wikitravel“ primena, kad nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos iki 1991 metų Lietuva buvo Sovietų Sąjungos dalis, todėl turistams siūlo vengti kritikos Sovietų Sąjungai, nes esą daugybė žmonių, ypač vyresnių, jaučia nostalgiją šiems laikams. Turistai taip pat raginami nepamiršti, kad Lietuvos sostinė yra Vilnius, o ne kaimynės Latvijos sostinė Ryga. Pasak „Wikitravel“, tai bendrinė klaida, kurią daro daugybė keliautojų ir kuri labai erzina vietos gyventojus.

Turistams taip pat patariama su lietuviais nekalbėti apie Antrąjį pasaulinį karą ir holokaustą. Pabrėžiama, kad daugeliui lietuvių tai itin jautri tema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius