-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Maistas pagal spalvą – geltona ir oranžinė

Kiekvienas vaisius ir daržovė turi jam būdinga spalvą ne šiaip sau. Gamta, beveik kaip kokiame prekybos centre, sumąstė būtent spalvomis pabrėžti naudingąsias medžiagas ir vitaminus, esančius vaisiuose bei daržvėse. Likopenas nudažo pomidorą raudonai, morkose esantis karotinas padaro ją oranžine.
Morkų salotos su apelsinais
Morkų salotos su apelsinais / Shutterstock nuotr.

Rinkitės skirtingų spalvų vaisius bei daržoves ir taip gausite įvairiausių mūsų organizmui reikalingų medžiagų.

Papildžius savo racioną bent penkiomis vaisių ir daržovių porcijomis per dieną, dėl jose esančių medžiagų galite geriau jaustis ir išvengti tam tikrų ligų. Tiesiog valgykite spalvas – rinkitės skirtingų spalvų vaisius bei daržoves ir taip gausite įvairiausių mūsų organizmui reikalingų medžiagų. Tačiau šįkart aptarkime būtent geltonos ir oranžinės spalvos vaisius bei daržoves.

Oranžinė ir geltona – gali pagerinti regėjimą

„Oranžinę ir geltonos spalvų vaisiuose bei daržovėse gausu karotino, taip pat galima rasti nemažai likopeno, kalcio ir vitamino C. Šios medžiagos gali sulėtinti akių tinklainės ir ragenos senėjimą, padėti mažinant cholesterolio kiekį kraujyje ir kraujospūdį. Taip pat paskatinti kolageno, kuris atsakingas už sąnarių būklę bei odos stangrumą, gamybą organizme“, – teigia privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė.

Vitaminas C kovoja su laisvaisiais radikalais ir veikdamas kartu su kitomis medžiagomis gali padėti išvalyti organizmą nuo šlakų bei toksinų.

Būtent karotinas taip nuostabiai nuspalvina morkas ir batatus (saldžiąsias bulves). Tuo tarpu mūsų organizmas iš vaisių ir daržovių gautą karotiną paverčia vitaminu A, kuris palaiko gerą akių, kaulų bei imuninės sistemos būklę.

Pasak dietologės Eugenijos Časaitytės, karotinas naudingas ir odos žvilgesiui bei skaistumui. Kai kurie geltoni ir oranžiniai vaisiai bei daržovės taip pat turi sočiųjų omega-3 riebalų rūgščių.

Itin veiksmingi sportuojant

Jei intensyviai gyvenate ar nuolat sportuojate, tuomet geltonos ir oranžinės spalvos vaisiai ir daržovės suteiks jums reikalingų medžiagų bei padės išlaikyti fizinę būklę.

Jei intensyviai gyvenate ar nuolat sportuojate, tuomet geltonos ir oranžinės spalvos vaisiai ir daržovės suteiks jums reikalingų medžiagų bei padės išlaikyti fizinę būklę. Sportuodami rinkitės bananus, kuriuose gausu magnio, kalcio ir natrio. Taip pat – jodo, geležies, cinko, sieros, vitaminų B ir C.

Palaikyti skysčių pusiausvyrą organizme padės kukurūzuose esantys kalis, cinkas bei natris. O deguonies kraujyje balansą gali padėti palaikyti porcija persikų, kuriuose gausu geležies ir sieros bei B grupės vitaminų.

Geltonos ir oranžinės spalvų daržovės bei vaisiai

Į Lietuvą iš visos Europos Sąjungos ištisus metus atkeliauja įvairiausi geltonos ir oranžinės spalvos vaisiai bei daržovės. Daugiausiai produktų atvežama iš Ispanijos, Italijos, Graikijos, Vengrijos, Prancūzijos, Belgijos ir Olandijos.

Europos Sąjungos įstatymais griežtai reglamentuojama, kad vaisiai ir daržovės būtų auginami, saugojami, gabenami ir parduodami itin kokybiški ir saugūs.

Europos Sąjungos įstatymais griežtai reglamentuojama, kad vaisiai ir daržovės būtų auginami, saugojami, gabenami ir parduodami itin kokybiški ir saugūs. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams, tad nepamirškite per dieną į savo racioną įtraukti keletą porcijų vaisių ir daržovių iš šių, turinčių geltoną arba oranžinę spalvą:

abrikosai, ananasas, apelsinai, citrinos,  geltonieji kiviai, geltonieji pomidorai, kriaušės, kukurūzai, mandarinai, mangai, melionas, moliūgas, morkos, nektarinai, obuoliai, papaja, persikai, persimonai, saldžiosios bulvės ir kt.

Papildomas informacijos šaltinis: knygos K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“.

ES finansuojama priemonė
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius