-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje šeši savanoriai pradės skrydį į Marsą imituojantį 520 dienų eksperimentą

Šeši savanoriai iš Europos šalių, Rusijos ir Kinijos ketvirtadienį pradės eksperimentą, per kurį beveik pusantrų metų bus atskirti nuo pasaulio specialiame modulyje, siekdami ištirti pilotuojamojo skrydžio į Marsą galimus psichologinius efektus.
Maskvoje šeši savanoriai pradės skrydį į Marsą imituojantį 520 dienų trukmės eksperimentą.
Maskvoje šeši savanoriai pradės skrydį į Marsą imituojantį 520 dienų trukmės eksperimentą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Italas, prancūzas, trys rusai ir kinas ateinančias 520 dienų praleis Pamaskvėje viename mokslo institute įrengtame 180 kvadratinių metrų ploto modulyje, kurio liukai bus uždaryti 14 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

Kaip ir tikrame skrydyje į Marsą, įgula turės tenkintis griežtai normuotais maisto daviniais, o su išoriniu pasauliu bendraus tik elektroniniu paštu, kuris vėluos iki 40 minučių.

Modulio liukai bus atidaryti tik pasibaigus šiam bandymui arba jeigu jį priverstų nutraukti kuris nors iš dalyvių.

Vienas iš menkiausiai ištirtų galimo pilotuojamojo skrydžio į Marsą veiksnių – ilgos izoliacijos sukeliamos psichologinės pasekmės, o būsimas eksperimentas turi padėti surinkti labai svarbių duomenų apie dalyvių fizinės ir psichinės būklės pokyčius.

Atlikdami šį bandymą Rusijos biomedicinos problemų institute (IBMP), savanoriai kas parą skirs po aštuonias valandas miegui, darbui ir poilsiui.

„Mums visiems tai bus didelis išbandymas. Nematysime savo šeimos, draugų, tačiau manau, kad šis laikotarpis mūsų gyvenime bus išties didingas“, – 27 metų savanoris iš Kinijos Wang Yue sakė prieš prasidedant eksperimentui.

Atlikdami šį bandymą Rusijos biomedicinos problemų institute (IBMP), savanoriai kas parą skirs po aštuonias valandas miegui, darbui ir poilsiui.

Trijų asmenų komanda mėnesį praleis specialiame modulyje, imituojančiame ant Marso paviršiaus nutupdytą aparatą, o du iš jų kurį laiką „tyrinės“ atkurtą Raudonosios planetos aplinką.

Šio eksperimento organizatoriai sieks tiksliai imituoti galimą Marso misijos programą – 250 dienų skrydį šios planetos link, 30 darbą jos paviršiuje ir 240 dienų truksiančią kelionę namo – iš viso 520 dienų.

Įguloje nėra nė vienos moters, todėl atliekant šį bandymą nebus įmanoma ištirti seksualinės įtampos, galinčios kilti per skrydį į Marsą, jeigu įguloje būtų abiejų lyčių atstovų.

Tačiau savanoriai pripažino, kad jiems nebus lengva tokiam ilgam laikui išsiskirti su artimaisiais, draugais ir partneriais.

30 metų prancūzas Romainas Charlesis mano, kad daugiausia problemų kels sutrikę ryšiai su „šeima, mergina, draugais, kuriuos dėl atstumo bus sunku organizuoti“.

Bandymo dalyviai maitinsis tokiu pačiu maistu, kaip ir tikri astronautai, dirbantys Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS). Visas maisto atsargas modulio „įgula“ gaus eksperimento pradžioje, todėl jas teks griežtai normuoti.

Įgyvendinant šį projektą, pirmą kartą bus imituojama visos trukmės misija į Marsą. Pernai IBMP atliko panašų bandymą su šešiais savanoriais, tačiau jie išbuvo uždaryti tik 105 dienas.

Europos kosmoso agentūros (ESA) ir JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) numato, kad pirmasis žmonių skrydis į Marsą galėtų įvykti po maždaug trijų dešimtmečių.

Raudonoji planeta nuo Žemės būna nutolusi 55–400 mln. kilometrų atstumu priklausomai nuo abiejų planetų padėties orbitoje.

Šis eksperimentas vykdomas pagal bendrą IBMP ir Europos kosmoso agentūros (ESA) projektą, kuris padės „imituoti visą skrydį į Marsą ir atgal kiek įmanoma tiksliau, iš tikrųjų ten neskrendant“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius