Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Meškiukų ligoninė“ bando sumažinti „baltų chalatų“ baimę

Tikriausiai daugelis ir iš vaikystės prisimena šaltus į pažastį brukamus termometrus, liežuvį sutraukiančius vaistus ir ilgas adatas, kurios pripildytos skiepų mus, mažus, paversdavo verkiančiais ir skiepų bijančiais begemotais.
„Meškiukų ligoninė“ – visuomenės sveikatos projektas, pasiteisinęs įvariose pasaulio šalyse.
„Meškiukų ligoninė“ – visuomenės sveikatos projektas, pasiteisinęs įvairiose pasaulio šalyse. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tad dabar paskaičiuokime, kiek sergančiųjų aplink vengia eiti į ligonines? Pasiūlius kažkam pasirūpinti savo sveikata ir nukeliauti pas gydytojus, sulaukiame prieštaravimų, pasakymų, kad gaila laiko, nejauku ir netgi baisu dalyvauti tyrimuose. Taigi vaikystėje patirta įtampa, susidūrus su „baltu chalatu“, ne tik įskiepija baimę vaikams, bet ir turi pasekmių jiems suaugus – susidarytas gydytojų įvaizdis skatina jų vengti netgi suvokiant, jog to reikia.

Šis projektas, priklausomai nuo šalies, skirtas 3–10 metų vaikams.

„Meškiukų ligoninė“ – visuomenės sveikatos projektas, pasiteisinęs įvairiose pasaulio šalyse: Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Austrijoje, Japonijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). Prieš kelias dienas duris atvėrė ir „Meškiukų ligoninė“ Nyderlandų sostinėje Amsterdame.

Šis projektas, priklausomai nuo šalies, skirtas 3–10 metų vaikams. Jis suteikia galimybes gydytojų bijantiems vaikams pasikonsultuoti su medikais, dirbti jais ligoninę imituojančioje aplinkoje, taip sumažinant ir gydytojų, ir ligoninių baimę.

Kodėl tai svarbu? Projekto Jungtinėje Karalystėje autoriai remiasi statistika, kuri rodo, kad 21 proc. Jungtinės Karalystės populiacijos sudaro jaunesni nei šešiolikos metų vaikai. Ketverių metų vaikas pas gydytoją keliauja vidutiniškai šešis kartus per metus, o 0–4  m. vaikai sudaro 15 proc. visos ligoninių klientūros. Taigi supratę, kad vaikai – labai svarbi visos sveikatos priežiūros paslaugų sistemos auditorijos dalis, ekspertai ieškojo būdų, kaip su vaikais pagerinti ryšius ir sumažinti egzistuojančias įtampas, paneigti baimę keliančius stereotipus apie ligonines ir gydytojus.

Į pagalbą čia pasitelkta „Meškiukų ligoninė“, kurioje medicinos studentai organizuoja kūrybines dirbtuves sveikatos temomis. Su mažaisiais jie kalba ir apie sveiką maitinimąsi, saugumą keliuose, taip pat – žmogaus jutimus. Be to, rengiami praktiniai užsiėmimai, kurių metu studentai kartu su vaikais „operacinėje“ šnekasi apie sveikatą suprantama kalba, dirba su medicininiais instrumentais ir „gydo“ pliušinius draugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius