-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacių pagrobtas meno kūrinys grąžintas tikriesiems savininkams – žydų šeimai

Žydų kilmės meno kolekcininkė Hedwiga Ullmann buvo priversta parduoti vokiečių dailininko Hanso Thomoso litografiją „Pavasaris kalnuose“, kai bijodama nacių persekiojimo 1938 m. išvyko iš šalies. Iki šiol paveikslas priklausė Vokietijos maisto produktų gamintojui „Dr. Oetker“, kurio atstovai šiemet nusprendė meno kūrinį grąžinti tikriesiems savininkams paveldėtojams.
Hanso Thomoso „Pavasaris kalnuose“
Hanso Thomoso „Pavasaris kalnuose“ / „Pavasaris kalnuose“

Prieš karą Albertas ir Hedwiga Ullmannai buvo gerai žinomi ir gerbiami meno kolekcininkai. Įsigydami Gerlacho vilą netoli Frankfurto, jie kartu paveldėjo ir didelę meno kolekciją.

Ankstesnis vilos savininkas paprašė dailininką Hansą Thomą nutapyti seriją paveikslų, kuriuose būtų pavaizduoti metų laikai. Vaizduodamas gimtąją Švarcvaldo provinciją menininkas ypač daug dėmesio skyrė gamtos detalėms. Šiam kūrinių ciklui priklausė ir litografija „Pavasaris kalnuose“.

1938 m. naciams ėmus persekioti žydus, H.Ullmann buvo priversta bėgti iš šalies. Prieš tai ji spėjo parduoti turimus meno kūrinius, tarp jų ir „Pavasarį kalnuose“. 1954 m. šį paveikslą aukcione įsigijo Rudolfas Augustas Oetkeris.

Praėjus daugiau nei penkiasdešimt metų, 2015-aisiais, „Dr.Oetker“ nusprendė peržiūrėti kolekciją ir įsitikinti, kad joje nėra kūrinių, kurie būtų susiję su nacių vykdyta politika – persekiojimais dėl tautybės, rasės ar įsitikinimų. Be to, kompanija norėjo išsiaiškinti tikrąją meno kūrinių kilmę ir kam jie priklausė prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Atlikus tyrimą, litografiją „Pavasaris kalnuose“ kompanijos savininkas nusprendė grąžinti buvusiems savininkams. Šis žingsnis buvo maloni staigmena H.Ullmann artimiesiems, kurie net nenutuokė, kad toks paveikslas egzistuoja.

Pasak „Dr. Oetker“ kompanijos atstovo spaudai Jörgo Schillingerio, dar trys kūriniai gali būti susiję su nacių vykdytos politikos padariniais, todėl baigus tyrimą jie bus grąžinti tikriesiems savininkams arba jų palikuonims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius