Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA ketvirtąjį kartą atidėjo erdvėlaivio „Discovery“ startą

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ketvirtąjį kartą atidėjo erdvėlaivio „Discovery“ startą ir nenurodė naujos datos, kada erdvėlaivis pradės misiją, kurios metu susijungs su Tarptautine kosmine stotimi (TKS).
„Discovery“
„Discovery“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NASA

Sprendimas atidėti startą buvo paskelbtas penktadienį po 13 valandų trukusio erdvėlaivio paleidimą koordinuojančios grupės pasitarimo. NASA nurodė, kad buvo nutarta atlikti daugiau degalų tiekimo valdymo sklendžių patikrinimų.

Iš pradžių planuota erdvėlaivį paleisti vasario 12 dieną, tačiau jo startas buvo perkeltas į vasario 19 dieną, o vėliau atidėtas maždaug iki vasario 27 dienos.

„Dabar noriu įsitikinti, kad deramai apgalvosime šį skrydį ir būsime pasiruošę tęsti būdami tinkamos formos“, – NASA vadovo pavaduotojas Billas Gersteinmaieris aiškino žurnalistams.

„Mes patikrinsime (padėtį) ir tiksliai žinosime trečiadienį“, – pridūrė jis.

Erdvėlaivio startas buvo atidėtas, kad būtų galima dar kartą išbandyti tris valdymo sklendes, pro kurias vandenilis tiekiamas trims pagrindiniams „Discovery“ varikliams.

Erdvėlaivio sklendės tikrinamos ypač kruopščiai, nes po praeitų metų lapkritį 16 dienų trukusio erdvėlaivio „Endeavour“ skrydžio buvo aptikta šių agregatų pažeidimų.

Septyni „Discovery“ astronautai, tarp jų vienas iš Japonijos, turi nuskraidinti į TKS paskutinę ketvirtąją saulės baterijų porą.

Šių baterijų pagaminamos elektros energijos pakaktų visiems moksliniams eksperimentams, atliekamiems naujuose Japonijos ir Europos Sąjungos (ES) laboratorijų moduliuose, kurie pernai buvo prijungti prie TKS.

Padidinus saulės baterijų plotą Tarptautinėje kosminėje stotyje taip pat bus galima apgyvendinti didesnę nuolatinę įgulą. Šiuo metu TKS yra trys astronautai, o gegužę joje įsikurs iš viso šeši žmonės.

Numatyta, kad visi TKS moduliai bus sumontuoti 2010 metais, o tais pačiais metais bus nurašyti visi trys šiuo metu eksploatuojami JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius