-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA nerimą kelia tai, kad beveik kas trečiam astronautui orbitoje pablogėja regėjimas

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) ketina atlikti mokslinius tyrimus, kad išsiaiškintų, kodėl beveik kas trečias kosmose pabuvojęs astronautas skundžiasi pablogėjusiu regėjimu, ketvirtadienį pranešė NASA atstovas Jone'as Charlesas.
Tarptautinė kosminė stotis ir prie jos prisijungę kosminiai laivai
Tarptautinė kosminė stotis ir prie jos prisijungę kosminiai laivai / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rega Kosmosas NASA

„Mes išanalizavome daugiau nei 300 astronautų skrydžių ataskaitų. Paaiškėjo, kad skrendant erdvėlaiviu beveik 30 proc. ekipažo narių pablogėjo regėjimas“, – pranešė J.Charlesas, dalyvaujantis Maskvoje vykstančioje mokslinėje konferencijoje kosminės medicinos tema.

Pasak jo, į šią problemą dėmesys atkreiptas tada, kai prieš keletą metų kai kurie astronautai pradėjo skųstis gerokai pablogėjusiu regėjimu.

Paaiškėjo, kad regos pokyčiai vyko tiek ilgų skrydžių metu, tiek ir po jų. Pasak NASA atstovo, regėjimas galėjo pablogėti dėl spaudimo kiaušo viduje, esant nesvarumo būsenai. Tačiau veninių kraujagyslių padidėjimas nesvarumo būsenoje pastebėtas tik astronautams vyrams, bet ne pas moterims. „Moterys šiuo atžvilgiu laimingesnės, nes joms tos problemos nekyla“, – sakė J.Charlesas.

NASA atstovas taip pat mano, kad sumažėjusį kraujo tekėjimą iš galvos ir padidėjusį kraujo kiekį galvoje gali lemti sūresnis astronautų maistas bei anglies dioksido padidėjęs kiekis kosminio laivo atmosferoje ir tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS). Pasak jo, NASA sieks sumažinti druskos kiekį astronautų maiste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius