Nauja iniciatyva Japonijoje – kovai su mažu vartojimu ir persidirbimu

Japonijos ministras pirmininkas penktadienio popietę praleido medituodamas. O kai kurių stambiausių šalies kompanijų darbuotojai anksčiau baigė darbo dieną, kad spėtų apsipirkti arba ... po darbo išlenkti bokalą alaus ir snūduriuojant grįžti traukiniu namo.
Tokijas naktį
Tokijas naktį / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Stresas Japonija

„Premijinis penktadienis“ – nauja iniciatyva Japonijoje, kuria siekiama kovoti su dviem įsišaknijusiomis bėdomis – mažu vartojimu ir persidirbimu.

Šią savaitę pradedama įgyvendinti iniciatyva, kuria siekiama užtikrinti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą, norima paskatinti darbdavius leisti paskutinį kiekvieno mėnesio penktadienį darbuotojams dirbti iki 15 val.

Dėl ilgų darbo valandų Japonijoje nuo insultų, širdies smūgių miršta arba nusižudo šimtai žmonių.

Prie tokios iniciatyvos jau prisijungė automobilių gamybos kompanijos „Nissan“ ir „Toyota“, gėrimų gamybos milžinė „Suntory“ ir brokerių firma „Nomura“.

Tiesa, dalyvavimas nėra privalomas, ir nemažai kompanijų atsisakė dalyvauti tokioje iniciatyvoje. Be to, kai kurie analitikai suabejojo, ar tai tikrai padės skatinti vartojimą ar pakeis Japonijos griežtą darbo kultūrą.

Skaičiuojama, kad dėl ilgų darbo valandų Japonijoje nuo insultų, širdies smūgių miršta arba nusižudo šimtai žmonių. Spalį vyriausybės užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei kas penktas darbuotojas Japonijos įmonėje dirba itin daug, todėl jiems yra didesnės mirties tikimybė.

„Mes tikimybės paskatinti vartojimą keisdami mūsų gyvenseną, tai, kaip mes dirbame ir mąstome“, – sakė didžiausios Japonijos verslo lobistų grupės „Keidanren“ vadovas Masanao Ueda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius