Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujieji metai pasaulyje: keisčiausi prietarai juos pasitinkant

Naujųjų metų sutikimas daugelyje pasaulio šalių – tikra šventė, tačiau ją lydi daugybė įvairiausių prietarų. Tarkim, vienų tautų atstovai tą ypatingą naktį puošiasi raudonu apatiniu trikotažu, kiti skambant vidurnakčio varpams valgo vynuoges, dar kiti – daužo vieni kitus per pečius. Įvairių šalių prietarus surinko gazeta.pl.
2014 metų sutiktuvių fejerverkai Sidnėjuje
2014 metų sutiktuvių fejerverkai Sidnėjuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanija

Ispanai Naujuosius paprastai pasitinka kartu su šeimos nariais ir draugais. Vidurnaktį jie renkasi pagrindinėse miestų aikštėse ir varpams mušant vidurnaktį stengiasi suvalgyti 12 vynuogių – po vieną kiekvienam varpo dūžiui. Geriausia uogą praryti stovint ant kairės kojos, kad dešine galėtum įžengti į Naujuosius.

Šis paprotys kilo dar 1909 metais, kai plantatoriai pradėjo pardavinėti didelius kiekius užaugintų vaisių, o vynuogių valgymas pasitinkant Naujuosius garantuoja sėkmę ateinančiais metais. Tiesa, suvalgyti po vynuogę su kiekvienu dūžiu nėra lengva, todėl parduotuvėse galima įsigyti dėžutes su 12 uogų be odelių ir sėklų. Vynuoges būtina užgerti šampanu.

Flickr.com/Vynuogės
Flickr.com/Vynuogės

Finansinę sėkmę ispanams garantuoja kitas prietaras: į šampano taurę keliant naujametinį tostą reikia įmesti geltoną žiedą arba auskarą. Jeigu į taurę įmesite lęšio sėklą, Naujaisiais metais netruks maisto. Turtus ir gerovę galima prisišaukti, jeigu laikrodžiui mušant vidurnaktį rankose laikysite žalią banknotą. Turtingus metus užtikrins ir česnako skiltelė, nešiojama piniginėje.

Brazilija

Daugybė brazilų Naujųjų metų naktį rengiasi baltai, tikėdami, kad tai atneš laimę ir taiką. Pagal vieną iš braziliškųjų papročių, dar prieš vidurnaktį būtina sudėti auką jūros deivei Jiemanžai. Brazilijos paplūdimiuose priešpaskutinę metų dieną gyventojai plukdo valtis su dovanomis deivei ir į bangas mėto baltų gėlių puokštes. Tokiu būdu norima prisišaukti sėkmę, laimę ir gerovę ateinančiais metais.

Italija

Italai senuosius metus palydi vilkėdami raudoną apatinį trikotažą. Būtent šios spalvos apatiniai turi atnešti laimę, o moterims – dar ir padėti surasti vyrą. Italams taip pat labai svarbu, ką pirmiausia Naujaisiais metais jie sutiks: moterims laimę atneša, jeigu jos sutinka vyrą, vyrams – jeigu moterį.

Kolekcijos pristatymo akimirka
Kolekcijos pristatymo akimirka

Italai paprastai švenčia audringai, spontaniškai ir džiugiai. Pagal tradiciją prieš pat vidurnaktį kiekvienas Italijos gyventojas privalo suvalgyti sriubos ar kitokio patiekalo iš lęšių porciją, nes šis produktas simbolizuoja sėkmę ir gerovę. Sėkmę neša ir jūros gėrybės, todėl jų būna gausu ant šventinio stalo. 

Gerovę simbolizuoja ir kiauliena, ji pateikiama įvairiai. Ir žinoma – putojantis vynas, be jo neįsivaizduojamas Naujųjų metų sutiktuvių stalas.

Ekvadoras

Ekvadore yra tradicija gaminti lėles, vadinamas Años Viejos (senieji metai), kurios tarsi veidrodis atspindi besibaigiančių metų įvykius ir tikruosius veidus. Šios lėlės užpildo Ekvadoro gatvės sutinkant Naujuosius. Neretai jos primena žinomus politikus, kurie neigiamai pasižymėjo tais metais. Lėlės gaminamos iš popieriaus, senų drabužių ir šiaudų, į kai kurias įdedamos petardos. Vidurnaktį lėlės užsiliepsnoja, taip atsisveikinama su senaisiais metais ir pasitinkami Naujieji.

Graikija

Graikijoje Naujųjų metų sutiktuvės sutampa su Šv. Bazilijaus diena, o tai dovanų metas. Vaikai prie židinio palieka batus su viltimi, kad Šv. Bazilijus jiems atneš dovanų. Kasmet kepami ir naujametiniai pyragai su paslėpta moneta. Tas, kuris ją ras, gali tikėtis laimės ateinančiais metais.

Šampanas
Šampanas

Senovės Graikijoje buvo buriama su vynu – prieš pakeliant naujametį tostą reikia įsižiūrėti į burbuliukus. Dideli ir šokantys pranašauja permainų, nuotykių ir meilės romanų kupinus metus. Smulkūs ir kylantys burbuliukai žada sveikatą ir giedras dienas šeimos gyvenime. Jeigu burbuliukų grandinėlės pinasi, vadinasi, būtina ateinančiais metais saugoti sveikatą.

Venesuela, Argentina, Bolivija, Meksika

Kai kurie šių šalių gyventojai per Naujuosius vaikšto aplink namus su lagaminais, taip norėdami užsitikrinti sau kelionių ateinančiais metais. Meksikiečiai savo namus išpuošia, dominuoja raudonos, geltonos, žalios ir baltos spalvos, nes būtent jos garantuoja pilnatvę.

Japonija

Naujieji Metai Japonijoje vadinami O-Shōgatsu, o tai reiškia pirmąjį metų mėnesį. Iki jam ateinant būtina nutraukti visus kivirčus, baigti darbus, atiduoti skolas ir susitvarkyti būstą. Norėdami pamiršti visas praeinančių metų nuoskaudas japonai organizuoja iškilmingas vakarienes su šeimos nariais, gamina tradicinius patiekalus. Tarp jų – iš grikių miltų gaminti makaronai, simbolizuojantys ilgaamžiškumą. 

Vidurnaktį galima išgirsti 108 varpo dūžius, skambančius iš budizmo šventyklų. Jie turėtų išlaisvinti žmones nuo piktųjų jėgų. Pagal budizmą kiekvienam žmogui gali kilti būtent 108 pagundos.

Naujųjų metų pagerbimas „Meiji“ šventykloje
Naujųjų metų pagerbimas „Meiji“ šventykloje

Naujieji metai Japonijoje pasitinkami tris dienas. Siekdami ilgaamžiškumo ir sėkmės japonai duris ir vartus puošia ornamentais iš pušies, slyvos ar bambuko. Ypač šios šventės laukia vaikai – jie gauna dovanų pinigų mažuose, gražiai dekoruotuose vokuose.

Bulgarija

Bulgarijoje pagal senąjį Julijono kalendorių Naujieji metai ateina 13 dienų vėliau, nei pagal Grigaliaus. Tradiciškai per Naujuosius jaunimas vaikšto po namus ir linki vyresniems žmonėms sveikatos bei laimės Naujaisiais metais. Įdomu tai, kad kartu su linkėjimu jie nestipriai suduoda žmogui per pečius. Tam turi sedulos šakelę, papuoštą saldainiais, spragintais kukurūzais, džiovintais vaisiais. Taip pasveikintas asmuo privalo atsidėkoti – saldumynais, pinigais ar kitomis dovanomis.

Net ir čiaudėjimas yra geras ženklas šį vakarą – pirmieji Naujaisiais metais gimę gyvuliai gauna vardo to, kuris čiaudėjo tuos metus pasitinkant.

Filipinai

Dauguma filipiniečių Naujuosius pasitinka kartu su savo šeima ir artimiausiais bičiuliais valgydami iškilmingą vakarienę. Tą naktį visa šeima privalo būti kartu, kad per metus niekas nepasitrauktų. Ant stalo turi būti padėta 12 apvalių vaisių, simbolizuojančių visus metų mėnesius. Be to, filipiniečiai tiki, kad apvalūs daiktai lemia sėkmę ir pinigus, todėl stengiasi Naujųjų metų naktį puoštis apvaliais raštais puoštais drabužiais.

Filipiniečiams taip pat svarbu, kad pirmąją Naujųjų metų dieną jų piniginės būtų pilnos pinigų, nes tai garantuos turtingus visus metus. Vaikai šokinėja aukštyn, nes tiki, kad tai padės jiems užaugti dideliems. 

Filipinuose paprastai Naujieji švenčiami triukšmingai – tikima, kad triukšmas išvaikys piktąsias dvasias

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius