-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Netaisyklinga laikysena: nugaros skausmai vargina kas antrą lietuvį

Taisyklinga laikysena turi išties didelę reikšmę ne tik žmogaus išvaizdai, bet ir gerai savijautai. Įvairūs laikysenos sutrikimai trikdo normalią vidaus organų veiklą, žmogus gali jausti skausmus stuburo srityje, greičiau pavargsta. Nors apie taisyklingos laikysenos svarbą kalbama pakankamai daug, tačiau statistikos duomenys rodo, kad kiekvienais metais Lietuvoje daugėja vaikų ir suaugusiųjų, kurie turi laikysenos sutrikimų. Beveik kas antram ikimokyklinio amžiaus vaikui nustatomi įvairūs stuburo pakrypimai.
Darbas prie kompiuterio
Moteris sportuoja / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 2 Laikysena Kamuolys

Paprastai dėl netaisyklingos laikysenos esame linkę kaltinti gana pasyvų gyvenimo būdą, sėdimą darbą, sunkias kuprines, kurias tenka temti jau pradinėje mokykloje besimokantiems vaikams ir pan. Taip, šiuolaikinis gyvenimo ritmas išties turi labai daug įtakos netaisyklingai vaikų ir suaugusiųjų laikysenai, tačiau ydingos laikysenos priežasčių yra gerokai daugiau.

Netaisyklingos laikysenos priežastys

Netaisyklinga laikysena gali būti užšifruota genuose. Žmonės, kurie turi genetiškai nulemtą jungiamojo audinio nepakankamumą, nuo mažų dienų pasižymi silpnesniu fiziniu vystymusi: paprastai tokie vaikai pradeda vėliau sėdėti, stovėti ir vaikščioti, lyginant su kitais bendraamžiais vaikais. Bėgiojant jie dažniau krenta, nes susipainioja kojos, jiems sunkiau sekasi pavyti savo draugus, šokinėti per šokdynę ar gainioti kamuolį. Visa tai lemia vaiko nenorą užsiiminėti fizine veikla, ilgi pasivaikščiojimai juos vargina, o po jų skauda kojas. Dėl jungiamojo audinio nepakankamumo dažniau išsivysto išvaržos, trumparegystė. Jų laikysena dar ankstyvoje vaikystėje jau būna kitokia: eidami neištiesia kojų per kelius, į priekį atkiša pilvą, kūprinasi, o galvą dažnai įtraukia tarp pečių. Vaikui šiek tiek ūgtelėjus, pradeda ryškėti kūno asimetrija, o, pradėjus lankyti mokyklą, laikysenos sutrikimai progresuoja gana akivaizdžiai.

Netaisyklingą laikyseną gali nulemti ir klausos ar regėjimo sutrikimai.

Netaisyklingą laikyseną gali nulemti ir klausos ar regėjimo sutrikimai. Medikai teigia, kad tėvai labai dažnai kreipiasi pagalbos dėl netaisyklingos laikysenos, o paaiškėja, kad vaikas kurčias viena ausimi ar prastai mato. Be to, laikysenos problemos dažnai slypi ir psichologijoje. Kuklūs, savimi nepasitikintys ar daug kompleksų turintys vaikai ar paaugliai linkę kūprintis, sėdėti šiek tiek pakeltais pečiais arba „susisukę“. Pasak psichologų, vaikai ar paaugliai tokioje pozoje tiesiog stengiasi likti nepastebėti ir apsisaugoti nuo aplinkinio pasaulio. Tad, tėveliams reiktų nesibarti ir primygtinai nereikalauti, kad vaikas išsitiestų, o pasidomėti, kokios priežastys ar problemos gali lemti vaiko norą pasislėpti nuo pasaulio. Galiausiai, laikysenos sutrikimus gali nulemti įvairūs lūžiai, stuburo slankstelio kreivumas, pilnapadystė, šleivapėdystė ir pan.

Užsitęsusi netaisyklinga laikysena, neigiamai veikia savijautą ir sveikatą: dažnai skauda pėdas ir blauzdas, jaučiamas nugaros nuovargis, maudžia kelius, kadangi ydinga laikysena pastumia vidaus organus, kenčia ir jų veikla: pablogėja virškinamojo trakto darbas, sumažėja kvėpavimo gilumas, gali prasidėti šlapimo nelaikymo problemos.

Nepaisant visko, medikai teigia, kad netaisyklinga laikysena nėra liga, greičiau tai būklė, kuri sukelia rimtų sveikatos sutrikimų, todėl labai svarbu pašalinti netaisyklingos laikysenos priežastis, o tada stiprinti nugaros ir pečių raumenis.

Prieš netaisyklingą laikyseną su kamuoliu

Moksliniais tyrimais buvo nustatyta, kad fiziniai pratimai su gimnastikos kamuoliais padeda atgauti, padidinti ir išlaikyti jėgą, stabilumą, pusiausvyrą, koordinaciją ir ištvermę. Be to, gimnastikos kamuoliai puikiai tinka, kai reikia pagerinti medžiagų apykaitos darbą, koncentraciją, ugdyti laikysenos kontrolę ir pan. Pratimai su gimnastikos kamuoliu taip pat intensyviai lavina liemens raumenis, o šią raumenų grupę labai svarbu treniruoti, jei dėl netaisyklingos laikysenos skauda apatinę kūno dalį. Liemens raumenų treniruotės metu reikia išlaikyti nugaros ir pilvo raumenų pusiausvyrą, o tai turi teigiamos įtakos laikysenai.

Fotolia nuotr./Moteris sportuoja
Fotolia nuotr./Moteris sportuoja

Tiesa, vaikai, kurie turi netaisyklingą laikyseną, greičiau pavargsta, po treniruotės dažnai maudžia raumenis, todėl jie vengia fizinių pratimų, mankštos, kūno kultūros pamokų. Psichologai teigia, kad treniruotės su kamuoliais šį nenorą sportuoti gali greitai pakeisti. Kamuoliai padeda sukurti žaismingą bei spalvingą aplinką, todėl vaikai mieliau atlieka fizinius pratimus ir greičiau pasiekia norimų rezultatų. Be to, kamuoliai vaikams suteikia daug džiugių akimirkų, padeda patirti gana neįprastų potyrių, šokinėjant ir spyruokliuojant. Taigi, pratimai skirti laikysenos gerinimui vaikui primena ne mankštą, o žaidimą, todėl tėveliams kyla mažiau problemų, bandant vaiką įkalbinti eiti į treniruotę.

Suaugusiesiems treniruotės su kamuoliais taip pat patinka ir yra naudingos. Atliekant įvairius fizinius pratimus ant kamuolio, mažiau kenčia nugaros raumenys ir stuburas, nes kamuolys puiki atrama, kuri padeda lengviau atlikti pratimus. Visgi, nereiktų apsigauti, nes fiziniai pratimai tik atrodo lengvesni, tačiau raumenys dirba lygiai taip pat, kaip mankštinantis ant jogos kilimėlio, todėl specialistai rekomenduoja pirmuosius kartus nepersistengti, nes po treniruočių gali mausti visą kūną. Be to, esant netaisyklingai laikysenai ir nugaros skausmams, pratimai ant kamuolio turėtų būti atlikti prižiūrint treneriui. Savarankiškas bandymas mankštintis ant kamuolio gali baigtis traumomis. Tik išmokus, kaip reikia teisingai mankštintis ant kamuolio, šiuos pratimus galima atlikti namuose. Gimnastikos kamuolių galima įsigyti sporto prekių parduotuvėse, o jei norisi šiek tiek sutaupyti, galima rinktis ir iš elektroninių parduotuvių, pavyzdžiui pigu.lt, asortimento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius