Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nufilmuota, kaip žaibas trenkia į oro lainerį „A380“

Jungtinių Arabų Emyratų aviakompanijos lėktuvą gerokai supurtė žaibo išlydis.
Į lėktuvą trenkė žaibas
Į lėktuvą trenkė žaibas. / Youtube.com iliustr.

Laineris skrido iš Dubajaus į Londoną. Kamera žaibo smūgį užfiksavo visai netoli Londono Heathrow oro uosto. Incidentas įvyko kiek anksčiau, tačiau jį britų žiniasklaida publikavo tik dabar.

„The Daily Mail“ rašo, kad šį unikalų kadrą pietų Anglijoje užfiksavo forografas Chrisas Dawsonas.

Filmuotame vaizde aiškiai matoma, kad žaibas trinkteli į pilotų kabiną. Laimei, lėktuvo valdymo sistemos nesutriko ir laineris netrukus sėkmingai nusileido, ekipažas bei 500 keleivių atsipirko tik lengvu išgąsčiu.

Fotografas pasakojo, kad tą vakarą pastebėjo besikaupiančius audros debesis, todėl susiruošė fotografuoti žaibo „botagų“. Lėktuvas į jo objektyvą pateko atsitiktinai. 

Britų aviacijos ir kosmoso temoms skirto leidinio „Flight International“ redaktorius Davidas Learmountas pasakė, kad tokia laiminga incidento baigtis lengvai paaiškinama. Didžiulis „Airbus A380“ nėra kažkuo ypatingas, žaibai vidutiniškai kelis kartus per metus pataiko ir į mažesnius lėktuvus, kurie po to sugeba sėkmingai baigti skrydį.

Mat lainerių konstruktoriai iš anksto numato elektros iškrovos galimybę ir apsaugo lėktuvus. Tačiau tikimybė, kad  žaibo iškrova gali sugadinti lėktuvų navigaciją, kol kas išlieka.

Dažniausiai žaibas į lėktuvą trenkia 1500–3000 m aukštyje. Tačiau net ir dažnai patirianti incidentus rusų technika (pavyzdžiui, „Tu-154“) turi specialią apsaugos sistemą, kuri elektros išlydį išskaido ore.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius