Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo 2010 metų Rusijos armija persirengia nauja uniforma, kurią pasiūlė Judaškinas

Nuo 2010 metų Rusijos gynybos ministerija pradeda pagal planą aprūpinti šalies karius nauja uniforma, remdamasis laikraščiu „Vremia novotei“, rašo naujienų svetainė factnews.
Kariai žygiuoja ginkluoti „Kalashnikov“ automatais.
Rusijos kariai netrukus vilkės naujomis uniformomis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią karinę uniformą kūrė geriausi heraldikos žinovai, dizaineriai ir modeliuotojai. Svarbiausias reikalavimas – funkcionalumas. Nauja uniforma buvo siuvama daugiau kaip dvejus metus.

Eksperimentinės uniformos kolekcija buvo patvirtinta 2008 metų vasaryje. Iki tol Gynybos ministerija, išnagrinėjusi šalies drabužių kūrėjų pagamintus karinės uniformos variantus, išrinko spalvą, konstrukciją ir medžiagas, kurias pasiūlė garsus šalies dizaineris Valentinas Judaškinas.

Naujoji uniforma nuo ankstesnės gerokai skiriasi. Marškiniuose ir striukėse nėra uždėtinių kišenių, jos buvo nefunkcionalios – kariui vis viena buvo uždrausta jose ką nors laikyti. Kepurių viršus 2 cm trumpesnis, priartėjęs prie praėjusio šimtmečio ketvirtojo dešimtmečio kepurių.
Generolų kepurė iš viso perdaryta, ji nukopijuota nuo legendinio Sovietų Sąjungos maršalo

Georgijaus Žukovo kepurės. Galimas dalykas, pasikeis ir karakulinės papachos forma, sugrąžinta pulkininkams ir generolams 2005 metais.

Be to, generolams rankogaliai, apykaklės kraštas ir dalis kepurės bus išsiuvinėti auksinės spalvos siūlais. Toks išsiuvinėtas raštas uniformoje buvo aštuntajame dešimtmetyje. Gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas kartą prisipažino, kad jam, tada eiliniam kariui, tokia uniforma labai patiko, rašo leidinys.

Generolų batai dabar bus su smailia nosele. Karininkai pirmą kartą Rusijos istorijoje turės nertinius. Jūreiviams bus sugrąžintas baltas paradinis munduras, lakūnams – žydras ir su garsiaisiais „sparneliais“ kepurėse. Aviacijos generolams bus sugrąžintas odinis paltas. Paprasto lakūno odinė striukė bus trumpesnė, bet pamušta kailiniu, su kailine apykakle.

Beje, odinės striukės lakūnams bus išduodamos todėl, kad oda lydosi aukštesnėje nei 100 laipsnių temperatūroje. Lakūnas turės daugiau galimybių išgyventi degančiame lėktuve. Reklaminėje nuotraukoje lakūnas labai primena JAV lakūną, pažymi laikraštis.  Ilgaaulių batų ir autkojų nebebus. Ilgaauliai batai liks tik Kremliaus pulkui. Atsikratys armija ir apatinių kelių su raišteliais, apie kurias yra tiek daug anekdotų.

Prie sausumos kariuomenės karių viršutinės striukės apykaklės bus prisegti gobtuvai ir ilgos lipnios užsegimo juostelės, kuriomis bus galima gerai užsisegti kaklą. Milinės taip pat bus labiau uždaros – toks buvo karių, išbandžiusių drabužius, pageidavimas.

Strateginės paskirties raketinės kariuomenės karių, budinčių be pertraukos po šešias valandas, povandeninių laivų jūreivių drabužiai bus vien medvilniniai, kad nesusidarytų statinis elektros krūvis.

Maskuojamosioms uniformoms pasiūtos iš audinio, kuriame panaudotos membraninės ir lengvos sintetinės pašiltinimo medžiagos. Ir spalvų jos bus kitokių, kad būtų galima atskirti karius nuo žvejų, medžiotojų, miškininkų ir kitų žalių marginių mėgėjų. Spalva dabar bus tamsiai žalia su smulkiais taškučiais.

Pereiti prie naujos uniformos numatoma etapais, iki 2013 metų. Ji bus išduodama kariams, susidėvėjus esamai uniformai. Pirmasis naująją uniformą apsirengs Kremliaus pulkas, sostinės įgulos karinės dalys, kalnų brigados ir specialiosios paskirties būriai.

Nuo 2012 metų kariai nebegaus karinės uniformos. Jie turės ją pirkti, gavę tam apie tūkstantį dolerių.

Pastarasis Rusijos karinės uniformos keitimas vyko ne taip seniai – 2005 metų gegužės 8 dieną tuometinis prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino dabartinę karinę aprangą.

Praėjus dvejiems metams, kai karinės žinybos vadovu tapo Anatolijus Serdiukovas, buvo pradėta kurti naują uniformą.

Esant milijonui karių, tam reikia labai daug pinigų. Siūti naują uniformą 2009 metais Gynybos ministerija atsisakė – reikėjo 2,2 mlrd. rublių, ir krizė nukėlė šiuos planus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius