-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuo ko priklauso, kiek vandens sugeria kava?

Kiek vandens sugers kava, priklauso nuo maltos kavos rupumo, šviežumo ir priedų, esančių kavoje, sako kavos specialistas Emanuelis Ryklys. Jis priduria, kad ruošti kavą užplikant vandeniu – profesionalu, tik reikia laikytis vienos taisyklės.
Ar gerti kavą?
Kava / Flickr.com

LRT.lt portalo skaitytoja domisi kavos ruošimo subtilybėmis. „Vienąkart užpylus kavą, gėrimo puodelyje išeina daug, kitą – mažiau. Nuo ko priklauso, kiek vandens sugeria kava?“ – klausia ji.

Anot kavos specialisto E.Ryklio, itin didelę įtaką vandens sugėrimui turi kavos rūpumas: „Kava šiek tiek primena kempinę – sugeria kvapus ir skysčius. O vandens sugeriamosios savybės priklauso nuo to, kaip kava sumalta – smulkiau malta kava sugers daugiau vandens.“

Specialisto teigimu, kavos, ruošiamos užplikant vandeniu, optimalus rupumas – kaip Palangos smėlio. Kitiems paruošimo būdams kava gali būti sumalta stambiau – tada pupelių dalelių plotas – didesnis, ir didesnė kavos dalis yra nepasiekiama vandens. Todėl stambiai sumalta kava prasčiau sugers vandenį.

„Kitas sugėrimą lemiantis faktorius – kavos šviežumas. Seniai skrudinta, išsivadėjusi kava bus sausesnė, jai stigs tam tikrų cheminių elementų ir, priešingai nei gali pasirodyti, vandenį tokia kava sugers prasčiau“, – įvairios kavos reakcijos su vandeniu priežastis įvardija E.Ryklys.

Anot jo, prekybos centruose parduodama kava gali turėti priemaišų, atstumiančių vandenį, kad ilgai sandėliuojamam produktui nepakenktų drėgmė. Galiausiai įtakos vandens sugėrimui gali turėti kavos kilmė, rūšis, dirbtiniai aromatizuojantys priedai, bet šiuos faktorius sunku įvertinti – E.Ryklys rekomenduoja kiekvieną konkretų atvejį tirti atskirai.

„Apie pusė žmonių, su kuriais susiduriu, įpratę kavą ruošti tiesiog užplikydami. Taip ruošti kavą – nieko blogo, tai yra vienas profesionalių kavos ruošimo būdų, kurį ir pats taikau“, – tikina kavos specialistas.

Dažniausiai daroma klaida – kava užplikoma verdančiu vandeniu. E.Ryklys įspėja, kad tokiu būdu ruošiamą kavą reikia užplikyti karštu vandeniu, ne tik ką užvirusiu, dar burbuliuojančiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius