-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olandų tyrėjai rado bakterijas, gaminančias raketų degalus iš šlapimo

Mokslininkai sekmadienį pranešė tyrinėjantys nepaprastas bakterijas, kurios gyvena deguonies neturinčioje aplinkoje ir iš amoniako, kurio gausu šlapime, gamina hidraziną – raketų degalų komponentą.
Pisuaras
Pisuaras. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vadinamosios anamokso (anaerobinės amonio oksidacijos) bakterijos sukėlė tikrą sensaciją, kai buvo pirmąsyk atrastos praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje, tačiau jų paslaptims atskleisti prireikė nemažai laiko.

Laiške, kuris bus paskelbtas Didžiojoje Britanijoje leidžiamame žurnale „Nature“, tyrėjai iš Nyderlanduose įsikūrusio Neimegeno Šv. Radbodo universiteto praneša atskleidę proceso, per kurį bakterijos išskiria hidraziną, molekulinį mechanizmą.

„Tai įrodyti buvo nemenkas darbas, – sakė šio universiteto Vandens ir šlapynių tyrimų instituto mikrobiologijos profesorius Mike'as Jettenas. – Turėjome pritaikyti įvairius naujus eksperimentinius metodus. Galiausiai sugebėjome izoliuoti baltymų už hidrazino gamybą atsakingą kompleksą – gražios raudonos spalvos mišinį.“

Šios darbo grupės rezultatai iš pradžių buvo sudominę JAV Nacionalinę aeronautikos ir kosmoso administraciją (NASA), tačiau vėliau paaiškėjo, kad hidrazino susidaro labai mažai – jo tikrai „nepakaktų nuskraidinti raketą į Marsą“, aiškino M.Jettenas.

„Dabar tiksliai nustatinėjame šio baltymų komplekso kristalinę struktūrą. Galbūt mums pavyks pagerinti gamybos procesą, jeigu geriau suprasime, kaip sudarytas baltymų kompleksas“, – sakė mokslininkas.

Anamokso procesas šiuo metu naudojamas komercinėse vandens valymo įmonėse, nes jis veiksmingai suskaido amoniaką.

Tikėtina, kad šį procesą taip pat pavyks pritaikyti biodegalų ir metano gamybai, utilizuojant nuotekų dumblą be būtinybės jį prisotinti deguonimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius