-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patalynė kūdikiams: ką daryti, kad pirmas miegas būtų dar saldesnis

Pirmuosius gyvenimo metus kūdikis bene daugiausiai laiko praleidžia lovytėje, taigi nenuostabu, jog vienas dažniausiai tėvelius kankinančių klausimų yra kaip paruošti tinkamą, patogią ir saugią kūdikio lovą: kokį įsigyti čiužinį, kokia patalynė kūdikiams yra reikalinga bei kaip išsirinkti tinkamus užvalkalus jai, galiausiai – kaip tinkamai prižiūrėti patalynę, kad ši tarnautų ilgai bei visada atrodytų lyg nauja?
Kūdikis
Kūdikis / „Shuterstock“ nuotr.

Vaikiškos patalynės pardavimu jau keletą metų užsiimančios internetinės parduotuvės pigu.lt atstovai teigė, jog sukomplektuoti ir prižiūrėti kūdikio lovelę nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tereikia iš anksto pasidomėti kaip tai reikia daryti teisingai.

Lovytės paruošimas – nuo čiužinuko iki patalynės

Lovytės paruošimas prasideda nuo čiužinio parinkimo. Čiužinių rinkoje esti labai skirtingų, skirstomų pagal dydį, užvalkalo medžiagos tipą, užpildo tipą ir pan. Idealiausia, kad jūsų vaiko čiužinuko užpildas būtų atsparus dulkių erkučių veisimuisi, nekeltų alergijos, būtų pralaidus orui. Be to, pirmaisiais gyvenimo metais mažyliams geriausia parūpintielastingus bei minkštus poliuterano putų užpildo čiužinius su kiek įmanoma natūralesne paviršiaus danga.

Sekantis žingsnis – neperšlampantis čiužinio paklotas. Šis sluoksnis apsaugos čiužinį nuo drėgmės įsigėrimo ar bet kokio kito išsitepimo bei užtikrins sausą Jūsų kūdikio odą. Paklotas turėtų būti pagamintas iš natūralaus, minkšto audinio, užtikrinančio, kad Jūsų kūdikio oda nuolatos kvėpuos, neprakaituos, nebus sudirgusi.

Paruoštą ir nuo drėgmės apsaugotą čiužinį reikia apkloti paklode. Norint išvengti nuolatinio paklodės slydimo ir taisymo, patartina rinktis paklodę su guma – tokiu būdu paklodė tampriai apgaubs čiužinį, niekada nenuslys ir liks savo vietoje taip sumažindama jūsų rūpesčius ir palengvindama buitį.

Šiame etape belieka išsirinkti patalynę ir jos aksesuarus. Patalynė kūdikiams turėtų būti užpildyta natūraliu, jokių kenksmingų cheminių medžiagų ir alergenų neturinčiu pluoštu, kuris pagalvėje ir antklodėje neleistų veistis dulkių erkutėms ir kitiems mikroorganizmams. Tai gali būti natūralūs pūkai, vilna ar specialus mikropluoštas. Viršutinis patalynės sluoksnis taip pat turėtų būti pasiūdintas iš natūralios medžiagos, geriausia šimtaprocentinės medvilnės.

Patalynės komplektas, kurį sudaro antklodės bei pagalvės užvalkalai, taip pat turėtų būti pasiūti iš natūralaus pluošto, geriausia medvilnės. Patalynės užvalkalams rekomenduojama parinkit nuosaikias, geriausia, pastelines spalvas, kurios kūdikį ramins bei nekels jam nemalonių emocijų.

Patalų priežiūra

Net ir skrupulingiausiai paruoštoje ir sukomplektuotoje lovelėje jūsų vaikas jausis jaukiai ir maloniai tik tuo atveju, jei patalynė bus nuolat prižiūrima. Norint išlaikyti aukščiausią įsigytos patalynės bei jos apvalkalų kokybę bei naudoti juoskiek įmanoma ilgiau, būtina atkreipti dėmesį į tai, kaip juos prižiūrėti teisingai.

„Dažnai manoma, jog patalynės priežiūra apsiriboja patalų vėdinimu lauke bei dažnu patalynės apvalkalų keitimu ir skalbimu.“, – sakė pigu.lt specialistai. „Žinoma, tokia patalų priežiūra yra geriau, nei jokios, tačiau tai, deja, toli gražu nepadės jums užtikrinti ilgalaikės aukštos patalų būklės, o to pasekoje ir ilgalaikio jų naudojimo.“, – aiškino jie. Tad kaip tai daryti teisingai?

Natūralios vilnos patalynės priežiūra yra viena paprasčiausių – valymui pakanka kartais ją apipurkšti vandeniu ar putomis ir nušukuoti tam skirtu šepečiu. Specialiai apdorotos vilnos patalynę galima skalbti automatinėje skalbyklėje, tačiau tokiu atveju būtina naudoti specialią skalbimo priemonę, kadangi paprasti skalbimo milteliai kenkia vilnai bei suvelia jos šerelius.

Natūralių pūkų ar plunksnų patalynę būtina nuolatos vėdinti ir purenti, be to, rekomenduojama jas valyti cheminiu būdu, kadangi taip ilgiau išsaugosite natūralaus užpildo struktūrą. Kita vertus, jei vis vien pasirinkote patalynę valyti namų sąlygomis, tai darykite dideliame vandens kiekyje, naudodami mažą kiekį skystos skalbimo priemonės. Išskalbtus antklodę bei pagalvę būtina kiek įmanoma greičiau juos išdžiovinti.

Už pačios patalynės priežiūrą ne ką mažiau svarbu teisingai rūpintis ir patalų užvalkalais, kurie, kaip jau minėta anksčiau, kūdikiams turėtų būti parinkti tik iš natūralių medžiagų, geriausia medvilnės. Kaip žinia, kuo audinys yra plonesnis, tuo kruopščiau ir atidžiau reikia jį prižiūrėti, tad norint ilgai džiaugtis gražiu patalynės užvalkalų audiniu reikėtų rūpintis juo ypač atsakingai.

Opiausia medvilninės patalynės užvalkalų problema – greit išblunkančios spalvos. Dėl šios priežasties svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip patalynė yra skalbiama. Šviesių, pastelinių spalvų patalynės užvalkalai gali būti skalbiami iki 60 laipsnių temperatūroje, tuo tarpu ryškesnių spalvų patalynė (kuri dažniausiai ir kelia daugiausiai problemų) turi būti skalbiami ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje, kadangi priešingu atveju gali nublukti. Be to, norint išsaugoti audinio spalvas taip pat svarbu ryškių spalvų patalynę skalbti atskirai nuo kitų skalbinių bei atidžiai rinktis skalbimo priemones. Tiek spalvotus, tiek baltus medvilninius patalynės užvalkalus patartina skalbti išverstus į „blogąją“ pusę.

Švari, prižiūrėta ir išvėdinta natūralaus pluošto patalynė kūdikiams – tai raktas į saldų jūsų kūdikio miegą. Nepamirškite, kad svarbu ne tik pilnai sukomplektuoti kūdikio lovelę, bet ir tinkamai ją prižiūrėti. Visada įsitikinkite, ar patalynė neturi specialių skalbimo reikalavimų ir jei turi – būtinai jų laikykitės. Be to, dažnai keiskite patalynę, skalbdami pasirinkite tinkamas skalbimo priemones ir kuo dažniau vėdinkite patalus. Tik tiek užteks norint užtikrinti saugų, jakų, ramų ir laimingą jūsų vaiko miegą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius