-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Anglijoje aptikta ypatingai reta maisto netoleravimo liga

Daugelis mokyklą lankančių vaikų susiduria su ta pačia problema – jiems sunku pritapti. Tačiau penkerių metų mergaitė Ella Campbell stengiasi kur kas labiau nei jos bendraamžiai.
Mini pusryčiai
Mini pusryčiai. / Petitplat.fr nuotr.

Drąsi mergaitė kiekvieną rytą į mokyklą nešasi priešpiečių dėžutę, nors ji kenčia nuo nepaprastai retos, neišgydomos ligos, dėl kurios kaskart bandydama valgyti, ji kenčia nepakeliamus skausmus, praneša dailymail.co.uk.

Ella negali valgyti taip, kaip tai daro kiekvienas žmogus, ją kamuoja vadinamoji Eozonofilinė gastrointestinalinė (EGD) liga.

Didžiąją savo gyvenimo dalį ši mergaitė praleido ligoninėse, kol įvairūs gydytojai stengėsi paaiškinti šio skausmingo sutrikimo priežastis, dėl kurio ji visiškai netoleruoja maisto ir gan dažnai vemia nuo jo. Po daugelio metų tyrimų gydytojai pagaliau diagnozavo jos ligą. Šiuo metu mergaitė yra maitinama specialiu maistu per skrandyje įtaisytą maitinimo vamzdelį.

31-erių Ellos mama Karen Campbell iš Didžiosios Britanijos pasakojo, kaip jos dukrai, kuri mokykloje gali suvalgyti tik nedidelį kiekį maisto, yra sunku pritapti prie savo klasės draugų per pietų pertrauką: „Ellai pietų pertrauka yra kupina streso. Ji kasdien į mokyklą nešasi priešpiečių dėžutę, nes mano, kad jai reikia valgyti, tačiau dukrai tai pernelyg skausminga. Ji nepaprastai nori pritapti prie savo bendraamžių, todėl mokykloje ji labai pavargsta.“

Eozonofilinis sutrikimas atsiranda, kai eozinofiliai, tam tikri baltieji kraujo kūneliai, atrandami pernelyg dideliais kiekiais įvairiose kūno vietose.

Kai Ellos organizmas susiduria su alergenais, minėti kraujo kūneliai pasidaugina dar labiau ir vietoj to, kad kovotų su alergija, jie daro priešingai – sukelia medicininius uždegimus ir audinių pažeidimus.

„Apie Ellos ligą buvo padaryta labai mažai tyrimų, ir mes metų metus gyvenome net nežinodami diagnozės. Buvo labai pikta, mus konsultavo daug gydytojų, tačiau nė vienas jų negalėjo mums niekuo padėti“, – pasakoja Karen.

„Dukra buvo labai išsekusi, o praėjusiais metais, kai ji jau išvis negalėjo nieko valgyti, Ella nuolatos prarasdavo sąmonę ir vemdavo 8–10 kartų per dieną. Daktarai iš pradžių spėjo, kad ją kamuoja rachitas, kurį sukėlė smegenyse esantis piktybinis auglys“, – teigia ji.

Liga Ellai buvo diagnozuota prieš 3 metus Didžiosios Ormondo gatvės ligoninėje, kuri šiuo metu pirmauja pagal šios ligos tyrimus ir gydymą. Mergaitei šiuo metu reikia vartoti imunosupresinius, chemoterapinius, vaistus, dėl kurių jai nuolat gresia infekcijos.

„Dėl šių vaistų Ella yra kur kas jautresnė įvairioms infekcijoms, o ir ligos, kuriomis ji suserga, gali būti kur kas rimtesnės nei kitiems žmonėms, todėl mes turime būti itin budrūs. Gan dažnai jai reikia vykti į ligoninę, kurioje Ellai išrašomi antibiotikai nuo ją kamuojančios ligos“, – pasakoja Ellos mama.

Apie šią ligą vis dar mažai žinoma, ateityje ji be jokios priežasties gali paūmėti ir blogiausiu atveju tai baigtųsi mirtimi.

Mažasis Ellos broliukas Adamas, kuriam dabar dveji metai, taip pat serga šia liga, tačiau ji jam buvo diagnozuota jau nuo pat gimimo. Nors berniuko simptomai yra tokie patys, tačiau jis bent jau mažais kiekiais gali valgyti įvairius vaisius, daržoves ar liesą mėsą, taip yra dėl to, kad jam neišsivystė baimė maistui, nuo kurio kenčia Ella.

„Ella gan anksti suprato, kad būtent nuo maisto ji susirgo, todėl pradėjo jo bijoti. Mums su vyru iš pradžių buvo labai sunku matyti ją taip kenčiant, nes jautėmės esantys bejėgiai jai kuo nors padėti“, – tvirtina Karen.

Nors apie šią ligą ir mažai žinoma, tačiau Karen ir jos 37-erių vyras Andis tikisi, kad visuomenė bus labiau informuota apie šią būklę jau vien dėl to, kad ji būtų diagnozuota anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius