Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per penkerius metus Lietuvoje daugiausiai vaikų gavo Mato, Luko, Emilijos ir Gabijos vardus

Per pastaruosius penkerius metus populiariausi vaikų vardai Lietuvoje buvo Matas, Lukas, Emilija ir Gabija, tai rodo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) skelbiama analizė.
Kūdikis
Kūdikis / sxc.hu nuotr.

Anot VLKK interneto svetainėje pateikiamos lentelės, 2006–2010 metais Lietuvoje gyventojų registre mergaitėms dažniausiai būdavo suteikiamas Emilijos vardas. Šis vardas minėtu laikotarpiu suteiktas 2 490 mažylių.

Antras pagal populiarumą yra Gabijos vardas, jis suteiktas 2 359 mergaitėms. Kamilėmis per penkerius metus pavadintos 2 198, Gabrielėmis – 2 045, Austėjomis – 1 974 mažylės.

Vardyno pakomisės narės docentės Daivos Sinkevičiūtės teigimu, vertinant dažniausius mergaičių vardus pagal kilmę matyti, kad labiausiai mėgstami baltiški, krikščioniški ir vėlyvesni svetimos kilmės vardai, o tarp jų kaip atskirų vienetų daugiausia yra baltiškų vardų. Iš jų populiariausi mitologiniai vardai Gabija ir Austėja, kiti dažni vardai yra apeliatyviniai, atsiradę iš gamtinės semantikos žodžių. Mergaitėms po truputį vis dažniau suteikiami Ugnės, Rugilės, Saulės, Miglės, Liepos, Smiltės vardai.

Daugiausia 2006–2010 metais gimusių berniukų gavo Mato vardą. Šis vardas populiariausias nuo 2007-ųjų. Iš viso minėtu laikotarpiu Matais tapo 2 635 berniukai.

Antroje vietoje – Luko vardas, jis suteiktas 2 323 vaikams. Nojumi per minėtą laikotarpį pavadintas 2 121 berniukas, Dovydu – 1586, Dominyku – 1 477.

Anot D.Sinkevičiūtės, iš berniukų vardų lentelės matyti, kad dalis vardų traukiasi iš populiariųjų grupės: nuo 2006-ųjų dvidešimtuke nelieka Nedo, Pauliaus, nuo 2007-ųjų – Tomo, Eimanto, vėliau Tito, Deivido, Arno, Karolio vardų. Tačiau vis populiarėja Kajaus, Jokūbo, Emilio, Beno, Gusto, Pijaus ir Gabrieliaus vardai.

Pagal kilmę dažniausi 2006–2010 metais gimusių berniukų vardai yra tokie patys kaip ir mergaičių: baltiški, krikščioniški ir vėlyvesni svetimos kilmės vardai, o iš jų dažnesni germaniški vardai.

Populiariausių mergaičių ir berniukų vardų dvidešimtukus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius