-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po avarijos netekusi smegenų dalies Taisia Sidorova tapo menininke

Rusijoje gyvenanti 21-erių metų mergina prieš trejus metus pateko į siaubingą avariją, po kurios buvo stipriai pažeistos jos smegenys, – praneša dailymail.co.uk.
Smegenys
Smegenys / Photos.com nuotr.

Taisią Sidorovą nuo sužeidimų ištiko koma, gydytojai privalėjo pašalinti pažeistą kairiąją smegenų pusę, kuri atsakinga už loginį mąstymą, ir vietoj jos įdėti apsaugančią plokštę.

Jos tėvams gydytojai daug vilties nedavė, T.Sidorovos motina buvo perspėta, kad jos dukra greičiausiai liks neįgali visam gyvenimui.

Tačiau iš lėto, su tėvų meile ir parama, T.Sidorovai pradėjo gerėti, mergina pradėjo kalbėti ir jai galiausiai buvo leista grįžti namo.

„Jai reikėjo tiesiog pailsėti ir atgauti jėgas. Tada ji ir pradėjo piešti eskizus, jie jai buvo tarsi terapija, tačiau iki avarijos Taisia menu visiškai nesidomėjo. Mes nupirkome jai dažų ir dabar jau matome, kad ji piešia išties puikiai“, – apie netikėtai atsiradusius dukros meninius sugebėjimus pasakoja Taisios mama Irina Sidorova.

Merginos talentą puikiai įvertino ir jos dailės mokytoja Ludmila Ostrovskaja: „Anksčiau ji meninių sugebėjimų tikrai neturėjo, tačiau dabar ji tarsi kitas žmogus – atrodo, lyg menas jai būtų įgimtas. Tai tiesiog nepakartojama.“

Taisiai stipriai pagerėjo Naujųjų metų išvakarėse. Kai I.Sidorova verkė šalia dukters lovos, Taisia netikėtai pajudino ranką ir nušluostė motinos ašaras.

Taisios Sidorovos motina buvo perspėta, kad jos dukra greičiausiai liks neįgali visam gyvenimui.Po dvejų metų ji išmoko kaire ranka laikyti pieštuką, o vėliau paėmė teptuką.

„Žmogaus smegenys yra nepaprastas dalykas – šios merginos atveju smegenų dalis, kuri liko sveika, atrodo, kompensuoja pašalintąją smegenų dalį ir tuo pačiu dar suteikia jai talentą, kurio mergina anksčiau neturėjo“, – pasakoja Taisia gydęs daktaras.

Neurologo Johno Freemano atliktas tyrimas atskleidė, kad kuo smegenų operaciją patyrę pacientai yra jaunesni, tuo jiems lengviau po jos pasveikti. Jam pačiam teko operuoti jauną vaikiną, kuris pasveikęs tapo boulingo čempionu, o kitas gydytojo operuotas vaikinas tapo valstijos šachmatų čempionu.

„Po tokios operacijos žmonės dažniausiai gali vaikščioti, bėgioti, šokti, tačiau jie nieko negali daryti su ranka, priešinga tai pusei smegenų, kuri buvo pašalinta. Taisiai buvo pašalinta kairioji smegenų pusės dalis, todėl ji mažai ką gali daryti su dešine ranka ir prastai mato su dešiniąja akimi. Dėl to dabar ji ir piešia tik su kaire ranka“, – tvirtina J.Freemanas.

Neurologas taip pat išsiaiškino, kad kairioji smegenų pusė yra atsakinga už kalbą, tačiau jeigu ji būtų išoperuota, žmogus vis tiek galėtų kalbėti, nes tada už bendravimą taptų atsakinga dešinioji smegenų pusė.

Merginos piešinius pasižiūrėti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius