Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portalo 15min.lt skaitytojai virtualioje erdvėje rašo taisyklingai

Bent jau stengiasi – taip tvirtino 44 proc. skaitytojų, dalyvavusių portalo 15min.lt apklausoje, vykusioje praėjusią savaitę. Beveik penktadalis atsakiusiųjų pažymėjo, kad taisyklių paiso tik rašydami oficialius elektroninius laiškus, raštus ir žinutes. Panaši dalis respondentų prisipažino virtualioje erdvėje sau leidžiantys išlygas – nenaudojantys lietuviškų raidžių (su diakritiniais ženklais). Į taisykles visiškai nekreipiantys dėmesio ir vartojantys trumpinius, įvairius darinius – interneto žargoną – tvirtino tik 15 proc. apklaustųjų.
Žmogus dirba su kompiuteriu oro uoste
Vaikinas dirba kompiuteriu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Portalo 15min.lt redaktorius Žilvinas Pekarskas, peržiūrintis skaitytojų siunčiamas „Įkrauk“ naujienas, pastebi, kad daugiau nei pusė skaitytojų rašo netaisyklingai: nelietuviškais rašmenimis, nesilaikydami skyrybos, didžiųjų raidžių rašymo taisyklių, sakinio struktūros reikalavimų. Apie 10 proc. tekstų – surašyti beveik idealiai ir rašybos, ir stiliaus prasme. Skaitytojų kuriamo portalo ikrauk.lt tekstus taiso vienas redaktorius. Tačiau, jei tema labai aktuali, jam padeda ir kalbos redaktorius arba kitas naujienų redaktorius. Kai kurie „neraštingi“ tekstai ištrinami visai, nes nėra prasmės jų taisyti. Be to, „Įkrauk“ taisyklėse ir rekomendacijose skaitytojui yra aptartas šis punktas: rašyti reikia normine kalba.
 
Tuo tarpu jau septynerius metus konkursą „Švari kalba –  švari galva“ moksleiviams organizuojančios „Tildė IT“ vadovė Renata Špukienė sako pastebėjusi, kad tam tikros klaidos virtualioje erdvėje yra madingos ir daromos tyčia – pavyzdžiui, klaidingai rašant galūnes žodžiuose („gereu“ vietoje teisingo „geriau“, „labaj“ vietoje „labai“)  arba lietuviškas raides pakeičiant panašiai tariamomis anglų kalbai būdingomis raidėmis ir jų junginiais („ash“ vietoje „aš“, „weiki“ vietoje „veiki“). „Galbūt kalbant su draugais interneto forume tai ir šmaikštu, tačiau kai tie įpročiai netyčia, skubant, nesusikaupus atsiduria ir ant popieriaus lapo ir net konkurso užduočių atsakymuose, tai juk labiau gėda nei smagu“, – svarsto R.Špukienė. Anot jos, būtent siekis ugdyti moksleivių gerus kalbos vartojimo įpročius virtualioje erdvėje paskatino kartu su Švietimo ir mokslo ministerija ir Valstybine lietuvių kalbos komisija organizuoti šį konkursą. Kodėl tik moksleiviams? „Nutarėme  orientuotis į tuos, kieno įpročiai dar tik formuojasi – vėliau juos pakeisti jau labai sunku“, – sako Europoje pirmaujančios kalbinių technologijų įmonės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius