Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Privačios kosmoso skrydžių kompanijos tikslas – Marso kolonizavimas

Privačios kosmoso skrydžių kompanijos atstovai prabilo apie astronautų skraidinimą į Marsą, teigdami, kad žmogaus išlikimas priklauso nuo kitų planetų apgyvendinimo.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Space Exploration Technologies“, geriau žinomos kaip „SpaceX“ įkūrėjas, milijonierius Elonas Muskas teigia, kad tokia kosmoso plėtra yra svarbi žmonijai. Jo įsteigtos kompanijos „Space Exploration Technologies“ tikslas – pagalba žmonijai įsikurti už žemės planetos ribų.

„Svarbus klausimas yra tai – ar mes sugebėsime tapti daugiaplanete rūšimi ar ne? “ – San Diege kalbėjo milijonierius.

Kelionė į Marsą

„SpaceX“ aktyviai dirba, siekdama nuskraidinti žmones į Marsą. E.Muskas tikisi astronautus į Raudonąją planetą nuskraidinti per artimiausius 15-20 metų, o tai yra 15 metų anksčiau, nei planuoja JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA), rašo Space.com.

Su kompanijos kuriamu erdvėlaiviu, pavadintu „Dragon“, kelionė į Marsą truktų 9 mėnesius. „SpaceX“ taip pat aktyviai kuria sunkaus pakėlimo raketą, kurią pavadino „Falcon Heavy“.

„Erdvėlaivis „Dragon“ jau atliko nepilotuojamą bandomąjį skrydį, kurio metu sėkmingai du kartus pakilo į orbitą ir nusileido ramiajame vandenyne“, – sako E.Muskas.

Nepaisant noro nuskraidinti keletą žmonių į kosmosą, nuolatinio žmonių apgyvendinimas yra žymiai sudėtingesnis, priklausantis nuo daugelio dalykų.

Planuojama, kad NASA techninė įranga gali būtų skraidinama su „SpaceX“ kompanijos kuriamu erdvėlaiviu „Dragon“, tai leistų kelionės kainą sumažinti iki 400 mln. dolerių.

Pigesnio erdvėlaivio kūrimas

E.Musko teigimu, Raudonosios planetos kolonizavimas reikalauja šimtų tūkstančių žmonių apgyvendinimo ir milijono tonų krovinio nugabenimo. Tai reikalautų labai daug skrydžių. Šiuo metu su dabartinėmis erdvėlaivių galimybėmis tai yra neįmanoma – per daug brangu.

Apie pusė kilogramo krovinio gabenti erdvėlaivyje kainuoja tūkstančius dolerių. Norint į Marsą nugabenti reikiamo kolonizacijai krovinio kiekį kaina turi sumažėti iki 50-100 dolerių, rašo Space.com.

„Reikia viską keisti, jei norime kosmoso skrydžius padaryti pigesnius“, – sako E.Muskas.

„SpaceX“ vadovas teigia, kad jo kompanija kuria daugkartinį erdvėlaivį. Jei viskas pavyktų – skrydžiai į kosmosą pigtų.

„Tai bus nelengva užduotis, nes niekam iki šiol nepavyko to padaryti. Tai bus labai sunku, bet esame optimistai“.

Bepilotis skrydis jau 2018 metais

Kadangi iki žmogaus kelionės į Marsą dar teks ilgai palaukti, „SpaceX“ planuoja į Raudonąja planetą skraidinti nepilotuojamą erdvėlaivį.

Kompanija dirbdama kartu su NASA ieško ne tik galimybių apgyvendinti žmones Marse.

Planuojama, kad NASA techninė įranga gali būtų skraidinama su „SpaceX“ kompanijos kuriamu erdvėlaiviu „Dragon“, tai leistų kelionės kainą sumažinti iki 400 mln. dolerių.

NASA tyrėjai teigia, kad tokia bepiločio erdvėlaivio kelionė planuojama jau 2018 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius