Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis: „Įsimylėjimas – liga, meilė – tarpusavio ryšys“

Moteriškė plaudama indus virtuvėje klausia savo vyro: „Tai ar myli tu mane?“ O jis sėdi susikėlęs kojas ant stalelio, žiūri televizorių, skaito laikraštį, pasuka galvą ir sako: „Na, myliu, myliu.“ Pats tekstas juk puikus – netgi du kartus pasakė, kad myli! Tačiau kuri moteriškė tuo patikėtų? O jeigu nepatikėjo, tai kas tada?
Eugenijus Laurinaitis
Eugenijus Laurinaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Reikia daryti išvadas, nes supratote, kad jums kabina makaronus ant ausų. Ir jums reikia apsispręsti, ar nulinkusios ausys jums patinka, ar ne. Ir nusprendžiate, kad gal geriau su nulinkusiomis ausimis, negu be vyro“, – šmaikščiai ir kartu rimtai sakė iš Vilniaus į Šiaulius atvykęs psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis.

Įsimylėjimas – sunki psichinė liga

Bealpstant dėl naujų filmų premjerų ir šv. Valentino dienos karštinės, Šiaulių apylinkės teisme buvo surengta nekasdieniška spaudos konferencija, kurioje dalyvavo ir profesorius E. Laurinaitis. 

Kalbant apie santykius ir ryšį tarp žmonių, labai svarbu atskirti du fenomenus – įsimylėjimą ir meilę. Pasak psichoterapeuto, įsimylėjimas yra nuo gimimo mums duotas biologinis sugebėjimas susižavėti ir iš tikrųjų įsimylėjimas yra vieno žmogaus biznis – tai yra, kiekvieno žmogaus asmeninis reikalas. 

Įsimylėjimo metu serotonino koncentracija mūsų kraujyje padidėja vidutiniškai keturis kartus ir tai sukelia euforiją

„Maža to, tai yra psichikos sutrikimas. Labai atsakingai šitai sakau todėl, kad įsimylėjimo metu serotonino koncentracija mūsų kraujyje padidėja vidutiniškai keturis kartus ir tai sukelia euforiją – neadekvatų, nerealistišką pasaulio suvokimą. Šita euforija yra fokusuota, ji nėra orientuota į visą pasaulį, ji nukreipta į įsimylėjimo objektą. Kurie bandys aiškinti man ką nors, kad jis ne toks ar kad jinai ne tokia, kaip tu galvoji, – visi jie kvailiai, jie nesupranta nieko, aš žinau geriausiai. Aš geriausiai matau“, – aiškina E. Laurinaitis. 

Normalu, jei įsimylėjimas praeina, nes vidutinis įsimylėjimo trukmės laikas yra 3–6 mėnesiai, o po įsimylėjimo gali būti labai įvairiai. Gali, pavyzdžiui, viskas išgaruoti ir tada tas buvęs įsimylėjėlis žiūri ir galvoja – ir ką aš jame pamačiau. Gali būti, kad tai perauga į meilę, o gali būti, kad tai užtrunka. 

Medikų labai gerai žinoma, kad kartais ūmios ligos tampa chroniškomis. Koks požymis, kad įsimylėjimas tapo chroniška liga? Jeigu įsimylėjimas nepraeina po metų, tai yra dvigubai daugiau negu norma. Tada šitą bėdą reikia gydyti. 

Po 25 metų santuokos – bus lengviau 

Štai ir kyla klausimas, o koks skirtumas tarp meilės ir įsimylėjimo? Įsimylėjimas yra vieno žmogaus reikalas, o meilė – dviejų žmonių ryšys.

„Nuo čia prasideda pagrindiniai dalykai. Jeigu įsimylėjimas yra įgimtas dalykas, tai meilė yra išmoktas santykis su kitu žmogumi. Kur mes mokomės to santykio? Šeimoje. Iš ko mes mokomės? Iš pačių svarbiausių mums žmonių – mamos ir tėčio“, – konstatuoja E. Laurinaitis.

Taigi, svarbiausia išvada tokia, kad norime mes to ar nenorime – šiandien, čia ir dabar, mes esame savo istorijos rezultatas. Esame tai, kokius mus sukūrė šeima. Todėl labai svarbu suvokti, kad žmogaus, su kuriuo planuojame užmegzti ryšį, istorija yra labai svarbi. Tik ji gali parodyti, koks tas žmogus, kaip jis mato pasaulį ir kaip kurs šeimą.

„Todėl aš noriu pasakyti, kad ne be reikalo liaudis sako, kad santuokoje pirmieji 25 metai sunkūs, paskui būna lengviau. Ką tas priežodis sako? Ogi labai paprastą, bet svarbią tiesą – ryšys yra darbas, sunkus, kasdieninis darbas. Mes kiekvieną rytą atsibudę turime sau pasakyti – aš vėl kursiu savo šeimą. Todėl vien nuo to, kad mes sakysim: „aš tave myliu“, gali kažkas keistis, bet gali ir niekas nesikeisti. Viskas priklauso nuo to, kokiu tonu aš tuos žodžius pasakiau, koks buvo akių kontaktas tai sakant, kokie veiksmai sekė po to“, – sako psichoterapeutas. 

Mes kiekvieną rytą atsibudę turime sau pasakyti – aš vėl kursiu savo šeimą

Kas penkta byla susijusi su šeima 

Praėjusiais metais Šiaulių apylinkės teisme išnagrinėta daugiau nei 10 tūkst. civilinių bylų. Iš jų net 2 tūkst. susiję su šeimos teisiniais santykiais. Lengva paskaičiuoti – kas penkta byla buvo skirta porų skyryboms, vaikų gyvenamosios vietos nuosprendžiams, išlaikymo klausimams... 

„Pagrindinė priežastis išlieka ta pati – neištikimybė ir piktnaudžiavimas alkoholiu. Tačiau nauja tendencija – emigracija. Šeimos gyvena atskirai ir tai lemia šeimos santykių nutraukimą. Prieš 10 metų ieškovas vyras dėl santuokos nutraukimo buvo retenybė, o šiuo metu tai jau beveik kasdienybė. Dažnas vyras kreipiasi ir inicijuoja skyrybų procesą. Labai skiriasi vyresni žmonės, išgyvenę kartu 25–30 metų“, – per spaudos konferenciją sakė Šiaulių apylinkės teismo pirmininko pavaduotoja Rasa Milvydaitė. 

Labai didelę dalį visų šių bylų sudaro atvejai dėl smurto artimoje aplinkoje. Vien 2013 metais į Šiaulių apylinkės teismą pateko 323 bylos, o 2014-aisiais – 249. Tiesa, jų mažiau, tačiau policijos suvestinės mirga nuo pranešimų apie sumuštas žmonas, sugyventines, vaikus... Šiaulių apylinkės teismo pirmininko pavaduotojas Arūnas Bartkus sako, kad net per teismo posėdžius pasitaiko, kad smurtautojai taip gailisi, jog eina prie nukentėjusiosios, bučiuoja, apsikabina ir žada, kad to niekada gyvenime nebebus. 

Tikra epidemija

„Šeimų smurtas Lietuvoje – tikra epidemija. Aš čia prisiminiau seną ir keistą patarlę – jeigu atleidai pirmą kartą, esi protingas, jeigu atleidai antrą kartą – esi kilniaširdis, jeigu atleidai trečią kartą – tu esi kvailys. Ir aš galvoju, kad mokėjimas skaičiuoti iki trijų būdingas ir indėnams, gal ir lietuvaičiai galėtų šito išmokti?“ – pastebi E. Laurinaitis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius