-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Režisieriaus R.Polanskio išžaginta auka užsipuolė JAV prokurores

Moteris, kurią 1977 metais, paauglystėje išžagino kino kūrėjas Romanas Polanskis, antradienį užsipuolė šios bylos prokurores ir apkaltino jas noru suteikti postūmį savo karjeroms, o ne išspręsti reikalą.
Romanas Polanski
Romanas Polanski / „Scanpix“ nuotr.

„Įžymybių bylomis neturėtų piktnaudžiauti tokie kaip jūs, dėl trupučio dėmesio ir karjeros postūmio“, – kandžiame laiške Los Andželo apygardos prokurorei Jackie Lacey ir jos pavaduotojai Michele Hanisee, atsakingoms už R.Polanskio bylą, rašė Samantha Geimer.

Laiškas, kuriame nurodyta balandžio 21 dienos data ir kurio kopiją gavo naujienų agentūra AFP, antradienį buvo paminėtas per posėdį dėl šios bylos.

S.Geimer sakė, jog yra „pasipiktinusi“, kad prokurorės ir „toliau dangsto aplaidumą šioje byloje, iškeltoje prieš 40 metų ir tebesitęsiančioje iki šiol“.

„Jūs ir jūsų pirmtakai niekada negynėte manęs, nepaisėte manęs, naudojotės prieš mane įvykdytu nusikaltimu savo pačių karjeroms stumti“, – pridūrė ji.

S.Geimer siekia, kad pareigūnai paskelbtų iš pradžių šią bylą tyrusio prokuroro Rogerio Gunsono liudijimo stenogramą.

83 metų R.Polanski, kuris gyvena Prancūzijoje, taip pat nori, kad šis dokumentas būtų paviešintas, nes jis esą įrodytų, jog R.Gunsonas sutiko su susitarimu, pagal kurį kino kūrėjui turėjo būti skirta laisvės atėmimo bausmė, prilygstanti jo jau praleistam už grotų laikui.

„Rozmari kūdikio“ (Rosemary's Baby) ir „Kinų kvartalo“ (Chinatown) režisierius kaltinamas, kad kino žvaigždės Jacko Nicholsono namuose Los Andžele vaistais apsvaigino 13-metę S.Geimer ir ją išžagino.

Kai buvo panaikinti keli rimtesni kaltinimai, R.Polanskis pripažino kaltę dėl lytinių santykių su nepilnamete ir praleido 42 dienas kalėjime, o paskui buvo paleistas.

Tačiau 1978 metais, manydamas, kad teisėjas atmes pasiektą susitarimą ir dešimtmečiams pasiųs jį į kalėjimą, R.Polanskis pabėgo į Prancūziją ir nuo to laiko slapstosi nuo JAV teisėsaugos.

Jo advokato Harlando Brauno teigimu, R.Polanski „savo jau atsėdėjo“ ir nori, kad šioje byloje būtų priimta išvada, jog atsakovas jau atliko bausmę.

Tačiau prokurorai atmeta jo reikalavimą ir sako, kad įžymybės statusas neturėtų reikšti ypatingo elgesio su atsakovu.

Bylą, kuri tampa vis painesnė, prižiūrintis teisėjas Scottas Gordonas balandžio mėnesį atmetė R.Polanskis prašymą suteikti informacijos, ar jam gresia tolesnis kalinimas, jeigu jis grįžtų į Jungtines Valstijas.

„Varnelės jūsų biografijose“

M.Hanisee reaguodama į S.Geimer kaltinimus antradienį sakė, kad jos įstaiga „niekada „nedangstė“ jokio aplaidumo ir nėra ... jokio tebesitęsiančio aplaidumo“.

S.Geimer savo laiške ragino prokurores „DIRBTI SAVO DARBĄ“ ir sakė, jog „aukos ir tie, kas vykdo nusikaltimus, nėra vien pergalės ir pralaimėjimai, nėra tik varnelės jūsų biografijose“.

„40 metų vienas po kito įtakingi vyrai man neleido atsistoti, išnaudodami 13-metės išžaginimo aukos kančias, kad stumtų savo pačių tikslus ir tarnautų sau, ir bjauru, kad dabar man neleidžia atsistoti moterys“, – rašė ji.

Posėdis dėl R.Gunsono liudijimo paviešinimo numatytas birželio 9 dieną.

R.Polanski dešimtmečius vengia JAV teisėsaugos ir ekstradicijos, o pasaulinė auditorija yra susiskaldžiusi: vieni ir toliau piktinasi kino kūrėjo poelgiu, o kiti ragina jam atleisti.

2009 metais R.Polanskis Šveicarijoje buvo areštuotas pagal JAV prašymą jį išduoti ir 10 mėnesių praleido namų arešto sąlygomis, bet galiausiai Bernas atmetė JAV prašymą.

2015 metų sausį Jungtinės Valstijos paprašė Lenkijos išduoti R.Polanskis, bet šios šalies Aukščiausiasis Teismas gruodžio mėnesį nusprendė, kad jis pagal byloje pasiektą susitarimą jau atliko savo bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius