Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Revoliucija: aklas vyras gali „matyti“ liežuviu (video)

Britų kareivis, kuris Irake prarado regą, mokosi „matyti“ liežuviu. Taip ir tai jau įmanoma, vyriškis naudojasi nauju revoliuciniu prietaisu.
Craigas Lundbergas testuoja naują prietaisą
Craigas Lundbergas testuoja naują prietaisą / Kadras ie video
Temos: 2 Revoliucija Aklumas

Naujienų portalas skynews.com praneša, kad 24 metų Craigas Lundbergas  prieš 3 metus Irane buvo apakintas per reaktyvinių granatų ataką. Jis yra pirmasis britų kareivis, turintis galimybę išbandyti „BrainPort“ sistemą.

Prietaisas susideda iš aukšųjų technologijų „ledinuko“, kuris dedamas į burną ir prisiglaudžia prie liežuvio. Prietaisas konvertuoja vaizdus iš video kameros įtaisytos akiniuose ir juos paverčia signalais stimuliuojančiais „ledinuko“ elektrodus.

10 000 svarų kainuojantis prietaisas dirba jutimų pakeitimo principu. Smegenys supranta, kad  signalai, kurie stimuliuoja liežuvį, neturi nieko bendro su skoniu, todėl peradresuoja juos regimajam centrui, kad smegenys juos apdirbtų.

Smegenys sugeba interpretuoti atvaizdą, o C.Lundbergui duodama elementari vizija. Vaikinas šį išadimą apibūdino kaip „absoliučiai fantastišką“.

Prietaisas testo metu leido C.Lundbergui atpažinti viršutines raides regos tikrinimo lentelėje.

„Pajaučiau, kad pirma raidė buvo A ir judėjau toliau, kitos link. Vėliau aš ėjau koridoriumi ir atpažinau sienas ir žmones, einančius pro mane“ , – džiaugsmo neslėpė Craigas.

Vaikinas yra realistas, tačiau džiaugiasi jam suteikta galimybe: „Aš žinau, kad visiškai  neatgausiu regėjimo, bet tai vistiek yra tikrai puikus dalykas“.

VIDEO: Blind soldier learns to 'see' with his tongue

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius