Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumšiškėse rengiama „Pirties diena“ – didžiausias pirties kultūros renginys Rytų Europoje

Likus mažiau nei savaitei iki Joninių (Rasų) lietuviškos pirties ir sveikos gyvensenos mėgėjų meka vėl taps Lietuvos liaudies buities muziejus Rumšiškėse.
Pirties diena
Pirties diena / Pirties dienos organizatorių nuotr.
Temos: 1 Pirtis

Birželio 18 d. čia antrą kartą vyks šventė „Pirties diena“, kurioje pirties malonumus galės išmėginti apie 1000 žmonių. Organizatoriai bus pasirengę ne tik palepinti lankytojus geru garu, masažais, grožio kaukėmis, pavaišinti pirties arbata, bet ir suteikti žinių apie mūsų pirties tradicijas bei sveikatinimo praktikas.

Šio pažintinio-pramoginio renginio iniciatoriai – Lietuviškos pirties bičiulių draugijos nariai. Jie kaip ir pernai šventę organizuoja  iš entuziazmo ir geranoriškumo. „Norime pasidalyti patirtimi, gebėjimais ir šiuolaikinėje visuomenėje vertę praradusiais bičiuliškais jausmais“, – teigia pirtininkų profesionalų ir mėgėjų draugijos pirmininkas Egidijus Žukauskas.

Pernai draugija muziejui padėjo atgaivinti unikalią dvaro pirtį. Greta jos, Pravienos upelio slėnyje, ankstesnėje šventėje rikiavosi kilnojamosios pirtys. Be jų, šiemet bus pastatyta rekordinio dydžio pirtis palapinė, kurioje vienu metu galės pertis apie 100 žmonių. Beje, į pagalbą lietuvių pirtininkams šiemet atvyks kolegos iš Latvijos ir Rusijos.

Muziejaus Klojimo teatre, kaip ir pernai, vyks daug dėmesio sulaukusi nemokama pirties konferencija, kurioje pranešimus skaitys etnokultūros ir pirties praktikų žinovai. Praeities liudijimai apie paslaptingus pirčių ritualus žaismingai bus gaivinami „Pirties magijos“ palapinėse.

Gražią praeities tradiciją primins ir šventės socialinis projektas „Susitikime pirtyje“. Jo tikslas – padėti dalintis savo pirčių šiluma ir jaukumu su kitais.

O štai vantų rišimo varžytuvėms lankytojai gali pasiruošti jau namie. „Originaliausios vantos“ rungtyje bus vertinamos atsineštos vantos,  o šventėje bus varžomasi rišant tradicines vantas iš beržo šakų.

Renginio lankytojus pirties prekių gausa ir atrakcijomis stebins „Žaliasis kermošius“.  Amatininkai senoviniu būdu virs muilą, vels pirties kepures, čia bus galima pamėginti išsidrožti pirties samtį ar nusikalti proginę šventės monetą.

„Bendraujame su kitų šalių pirtininkų organizacijomis, tad gerai žinome, kokie pirties renginiai vyksta svetur.  „Pirties diena“ – kol kas pati didžiausia šios tematikos šventė Rytų Europoje. Mūsų  siekis – propaguoti nacionalinę vertybę – lietuvišką pirtį, kurią dažnai pamirštame teigdami, kad turime suomiškas saunas ar rusiškas pirtis“, – aiškina Lietuviškos pirties bičiulių draugijos vicepirmininkas Saulius Tučkus.

Daugiau apie renginį www.pirtiesdiena.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius