Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryga ir Talinas varžosi dėl pirmo Kalėdų eglę pastačiusio miesto titulo

Latvijos ir Estijos sostinės draugiškai šaiposi viena iš kitos dėl pretenzijų vadintis pirmuoju pasaulyje Kalėdų eglę pastačiusio miesto titulo.
Bus įžiebta eglutė.
Žmogus nešasi nukirstą eglutę. / „15 min“ nuotr.

Rygai minint jos pirmosios Kalėdų eglės 500-ąsias metines, Talinas nepraleido progos „atsikirsti“.

„Gavau dovaną iš Talino mero Edgaro Savisaaro – nedidelę Kalėdų eglutę, – Rygos meras Nilsas Ušakovas sakė naujienų agentūrai AFP. – Jis mus pasveikino su Rygos kalėdinės eglės 500-osiomis metinėmis ir priminė, kad Talinas mini 569-ąsias (savo Kalėdų eglės) metines.“

„Gerai, kad vienintelė tema, dėl kurios nesutaria Ryga ir Talinas – kurio miesto Kalėdų eglė senesnė“, – juokavo Latvijos sostinės meras.

Nusprendęs nelikti skolingas, Latvijos turizmo biuras Taline paskelbė reklamą, kuria Estijos gyventojai raginami aplankyti Kalėdų eglutės tėvynę – dalyvauti Rygoje vyksiančioje šventėje.

Latvijos versiją palaikantys tyrėjai teigia, kad pirmoji Kalėdų eglė Rygoje iš tiesų net nebuvo spygliuotis.

1510 metais grupė pirklių pastatė piramidės pavidalo medinį statinį, kuri pavadino medžiu, ir papuošė džiovintomis gėlėmis, vaisiais, daržovėmis bei šiaudiniai žaislais. Manoma, kad ši „eglė“ buvo pastatyta pirklių susirinkimų menėje, o vėliau buvo sudeginta, žymint senųjų metų pabaigą ir naujųjų pradžią.

Tuo tarpu estai tvirtina, kad pirmoji pasaulyje Kalėdų eglė buvo pastatyta priešais Talino rotušę 1441 metais per tradicinę žiemos šventę. Pasakojama, kad pirkliai ir netekėjusios moterys šoko aplink šį medį, o vėliau jį padegė.

„Latvių teiginys, kad pirmoji vieša Kalėdų eglė buvo pastatyta Rygoje, nėra teisingas“, – meno istorikas Juris Kuuskemaa šią savaitę rašė didžiausiame Estijos dienraštyje „Postimees“.

Viduramžiais Ryga ir Talinas priklausė vokiečių prekybinei sąjungai Hanzai, ir šiuose miestuose klestėjo vadinamoji Juodgalvių pirklių gildija, kurios nariai laikėsi celibato.

Rygoje gyvenantis amerikietis Mike'as Johnsonas, kuris domisi Kalėdų eglės istorija, teigia, jog abiejų sostinių ginčas toli gražu negali būti laikomas moksline diskusija.

„Šiaip ar taip, tai tėra legenda, kaip ir apie Kalėdų Senelį. Ir kokią teisę turi Suomija vadintis Kalėdų Senelio tėvyne?“ – paklausė jis AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius