Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Saldžiam miegui – čiužiniai iš elastingo putų poliuretano

Žmogus pramiega trečdalį savo gyvenimo, tačiau dėl to jaudintis išties neverta, nes kokybiškas miegas yra geros fizinės ir psichologinės savijautos pamatas. Taigi, nieko nuostabaus, kad žmonės, kurie vertina kokybišką poilsį, ypatingai daug dėmesio skiria savo miegamajam, o tame tarpe ir lovos čiužiniui.
Miegas
Miegas / Fotolia nuotr.

Nuo seno vyrauja nuomonė, kad miego zonoje turi vyrauti tik natūralių pluoštų medžiagos. Tuo tarpu, dirbtiniai ar sintetiniai pluoštai turi neigiamos įtakos žmogaus organizmui, kadangi gali sukelti įvairias alergijas bei sudirginti odą. Visgi, tai pasenęs ir realybės nebeatitinkantis įsitikinimas. Taip, patalynės užvalkalai, miego drabužiai ir rankšluosčiai turėtų būti natūralaus audinio, tačiau, renkantis patalynės užpildus ir čiužinius, pirmenybę reiktų teikti dirbtiniams, sintetiniams pluoštams. Kyla klausimas, kodėl?

Buityje pagrindinis alergenas yra dulkių erkutės, kurios mėgsta veistis tokiose vietose kaip natūralaus pluošto audiniai. Dulkių erkučių egzistavimą ir dauginimąsi lemia trys pagrindiniai veiksniai: tinkamas maistas, drėgmė ir temperatūra. Pastarasis veiksnys nulemia erkučių gyvybinę veiklą: kai šilta, erkutės dauginasi išties labai sparčiai, o drėgna terpė dar ir parilgina jų gyvenimo trukmę. Tokias „5 žvaigždučių“ gyvenimo sąlygas idealiai atitinka lova, kurioje šilta, jauku, drėgna ir maisto yra iki soties, nes šie nemalonūs, plika akimi nematomi parazitai maitinasi negyvos odos ląstelėmis, dulkėmis ir plaukų liekanomis. Prastai vėdinamos patalpos, seni baldai, patalai, kilimai, spintos atviromis lentynomis bei spyruokliniai čiužiniai – vietos, kuriose tiesiog knibžda dulkių erkučių, galinčių sukelti stiprią odos alergiją, kvėpavimo takų ligas, pavyzdžiui bronchitą, chronišką slogą. Be to, reiktų atminti, kad paskutiniu metu labai išaugo žmonių, kenčiančių nuo alergijos, skaičius, todėl, jei yra galimybė apsisaugoti nuo šios nemalonios kaimynystės, vertėtų ja pasinaudoti.  Taigi, atsakymas į anksčiau iškeltą klausimą, kodėl sintetinio pluošto čiužiniai ir patalų užpildai yra geresnis pasirinkimas, gana akivaizdus – sintetiniuose ir dirbtiniuose pluoštuose dulkių erkutės tiesiog nesiveisia. 

Vida Press nuotr./Kokybiškas miegas
Vida Press nuotr./Kokybiškas miegas

Taigi, vienas iš spendimų, padėsiančių apsisaugoti nuo dulkių erkučių – pilnaviduriai čiužiniai iš poliuretano putų, kuriuose nėra palankių sąlygų joms veistis. Šiuolaikiniai poliuretano čiužiniai gaminami iš naujos kartos HR poliuretano, kuris puikiai praleidžia orą ir neleidžia čiužinio viduje kauptis drėgmei.  Žinoma, dalis žmonių šiek tiek baiminasi, kad ši medžiaga gali padaryti „meškos paslaugą“ ir neigiamai paveikti ne tik miego kokybę, bet ir sveikatą. Visgi, šias baimes vertėtų nustumti į šoną, nes poliuretano čiužiniai yra ekologiški, jų gamyboje nėra naudojami klijai, kurių sudėtyje dažnai aptinkama cheminė medžiaga – formaldehidas. Jis daugelį metų garuodamas gali dirginti kvėpavimo takus, pažeisti gleivinę, o ilgainiui ir tapti vėžinių susirgimų priežastimi.

Dar vienas spendimo būdas, kaip išvengti dulkių erkučių sukeliamų alerginių susirgimų – dulkių nekaupiantys patalai ir antialerginiai čiužinių užvalkalai. Tiesa, perkant šiuos miegamojo elementus, vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kokioje temperatūroje juos galima skalbti.  Kuo aukštesnė skalbimo temperatūra – tuo geriau, nes žmogui kenksmingi alergenai tiesiog negali pakęsti karščio ir žūva. Specialistai patalynę  rekomenduoja keisti maždaug kas antrą savaitę. Be abejo, svarbu rūpintis ne tik patalynės, bet ir čiužinio užvalkalo švara. Šiuolaikinių čiužinių užvalkalai siuvami remiantis  Eco-Tex100 standartu, tai reiškia, kad yra tinkami alergiškiems žmonėms ir neturi jokių žmogui kenksmingų dažų ar cheminių medžiagų. Kokybiškų čiužinių gamyboje taip pat taikoma ir Medicot technologija, kuria apdorojami čiužinių užvalkalai nesukuria tinkamos terpės daugintis ir gyventi dulkių erkutėms, pelėsiams ir kitiems mikroorganizmams. Tad, renkantis čiužinio užvalkalą, būtina atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis, kad būtų galima apsisaugoti nuo žmogaus organizmui kenksmingų cheminių medžiagų ir nepageidaujamų mikroorganizmų.

Vida Press nuotr./Mieganti moteris
Vida Press nuotr./Mieganti moteris

Šiuolaikinių čiužinių iš putų poliuretano nauda sveikatai

Nevertėtų apsiriboti tik spyruokliniais čiužiniais, nes jie tiesiog atsilieka nuo šiuolaikinių ortopedinių reikalavimų. Paprastai spyruokliniuose čiužiniuose yra mažiau išreikštos anatominės zonos, kurių tikslas užtikrinti taisyklingą stuburo padėtį miego metu. Kai nugarai trūksta tinkamos atramos, žmogus atsikelia nepailsėjęs, skaudančia nugara, maudžiančiais nugaros raumenimis. Tuo tarpu, putų poliuretano čiužiniai sukuria itin gerą atramą stuburui.  Be to, šiais modernių technologijų laikais netrūksta inovatyvių spendimų ir čiužinių gamyboje, kurie gali ne tik suteikia ypatingą komfortą, bet ir gali padėti, esant sudėtingoms sveikatos problemoms, pavyzdžiui, suaktyvinti kraujotaką, dėl kurios sulėtėjimo tirpsta galūnės, palengvinti stuburo skausmus. Vertėtų paminėti keletą čiužinių gamintojų, kurie ypatingai daug dėmesio skiria čiužinio kokybei, komfortui ir sveikatai, tai – Hilding Anders, Black Red White, Auraplus, Metzeler, šių gamintojų čiužinių už patrauklesnę kainą galima įsigyti didžiausiose Lietuvoje elektroninėse parduotuvėse.

Be to, pažangios technologijos ir naujausi mokslo pasiekimai leidžia putų poliuretano čiužinių gamyboje naudoti geresnį tankį, kuris prailgina čiužinio tarnavimo laiką.  Taigi, galima drąsiai teigti, kad  šiuolaikiniai putų poliuretano čiužiniai – tai ilgaamžis komfortas, pilnavertis poilsis miego metu ir saldūs sapnai be jokios nepageidaujamos dulkių erkučių kompanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius