Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulės paviršiuje susiformavo Žemės dydžio plazmos viesulas

NASA palydovas nufilmavo Saulės paviršiumi slenkantį Žemės dydžio tornadą. Gigantiškas plazmos viesulas yra didesnis nei gali pasirodyti pažiūrėjus į jo fotografiją – mokslininkai neatmeta galimybės, kad dydžiu šis darinys pranoksta Žemę, o į kosminę erdvę jis nusidriekęs tūkstančius kilometrų. Ne mažiau įspūdingas ir tornado greitis – 482 tūkst. kilometrų per valandą.
Plazmos viesulas Saulėje
Plazmos viesulas Saulėje / NASA nuotr.
Temos: 3 NASA Kosmosas Saulė

Neįprastą fenomeną, kurio mokslininkai dar negali paaiškinti, šį mėnesį nufilmavo NASA Saulės dinamikos observatorija (angl. Solar Dynamics Observatory). Kosminis aparatas atlieka penkerių metų misiją, kurios pagrindinis tikslas – stebėti, kaip Saulės aktyvumas (ypač – jos magnetinis laukas) veikia Žemę.

Nors savo išvaizda Saulės tornadas panašus į žemiškuosius giminaičius, jų kilmė yra kitokia. Žemiškieji viesulai – atmosferos slėgio pokyčių rezultatas. O štai Saulės viesulai susiformuoja dėl šviesulio magnetizmo.

Tiesa, išsamiau paaiškinti šį reiškinį mokslininkai kol kas negali. NASA dirbanti specialistė Terry Kucera teigia, kad ji ir kolegos vis dar mėgina perprasti, kaip toks reiškinys vyksta.

Maždaug 8 tūkst. laipsnių pagal Celsijų karščio tornadas yra gerokai vėsesnis už jį supančią Saulės paviršiaus terpę (jos temperatūra – apie 2 mln. laipsnių). Pirmą sykį šį reiškinį vizualiai užfiksuoti yra pavykę 1996 metais.

VIDEO: NASA | Twisting Plasma on the Sun

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius