Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Selemonas Paltanavičius: inkilai turi būti ne tik gražūs, bet ir patogūs paukščiams

Pavasaris – inkilų kėlimo metas. Šylant orams ir sugrįžtant vis naujoms paukščių rūšims, juos kalti ir kelti jau reikia skubėti. Gali būti, kad ateinanti šiluma daugelį sparnuočių kvies ieškoti sau lizdaviečių, todėl jie ieškos ir naujų inkilų.
Inkilas
Inkilas / S.Paltanavičiaus nuotr.

Sukalti inkilą mokame kiekvienas. Tiesa, ne visi tokiems darbams turime medžiagų ir tuo labiau – įrankių, vietos darbui. Tokiais atvejais padeda meistrai, prekybininkai – inkilų pasiūla nors ir nėra labai didelė, bet norintys jų tikrai įsigis.

Visiems – ne tik juos perkantiems, bet ir gaminantiems, taikytinas visai šviežias (bet tikrai ne naujas) pastebėjimas: dažnai mes stengiamės inkilus pagaminti „per gražius“, nuobliuojame, nušlifuojame jų sieneles taip, kad paukščiai, ypač jų jaunikliai, savo nagais negali kabintis į savo namų sienas. Tokie namai gali tapti savotiškais paukščių spąstais. Ką daryti?

Nulygintas priekines inkilo sieneles išorėje po landa reikia išraižyti skersinėmis įrantomis arba prikalti nedidelę laktą (šakelę, pagaliuką) paukščiui nutūpti. Iš vidaus priekinę lentelę reikia suraižyti skersinėmis ar įstrižomis linijomis, kad paukščiai galėtų sėkmingai laipioti.

Ne mažiau svarbu įsitikinti, ar gamintojai išgręžė tinkamas inkilų landas. Žvirbliniams paukščiams (zylėms, musinukėms, žvirbliams) ji turi būti ne mažesnė kaip 35 milimetrų skersmens, varnėnams – 45 milimetrų skersmens.

Keliant inkilus, svarbu žinoti, kad jų landas geriausia atgręžti į pietus arba pietvakarius, pietryčius. Saulė svarbi ne tik mums, bet ir paukščiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius