Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SLIPS: slidžiausia pasaulyje medžiaga

Harvardo universiteto mokslininkės Joannos Aizenberg vadovaujama mokslininkų grupė susintetino nepaprastai slidaus paviršiaus dirbtinę medžiagą, kuri pasižymi dar ir tuo, kad jos neįmanoma išpurvinti. Priežastis labai akivaizdi: prie jos niekas „nelimpa“.
Idėją sukurti slidžiausią pasaulyje medžiagą mokslininkai nusižiūrėjo iš gamtos – vabzdžiaėdžių augalų, kurių lapai yra itin slidūs.
Idėją sukurti slidžiausią pasaulyje medžiagą mokslininkai nusižiūrėjo iš gamtos – vabzdžiaėdžių augalų, kurių lapai yra itin slidūs. / Newscientist.com nuotr.
Temos: 2 Chemija Fizika

Neįprastą sintetinį audinį išradėjai pavadino SLIPS (Slippery Liquid Infused Porous Surface – liet. slidus porėtas skysčiu užlietas paviršius). Idėją sukurti tokią medžiagą mokslininkai nusižiūrėjo iš gamtos – vabzdžiaėdžių augalų, kurių cilindriniai lapai yra tokie slidūs, kad ant jų pakliuvę vabzdžiai beviltiškai nuslysta į augalo išskiriamas virškinimo sultis ir ten žūva.

Nors vabzdžiaėdžio augalo lapai porėti lyg kempinė, jame esančios akutės užpildytos vandeniu, kurio sudėtyje yra ir augalo išskiriamos itin slidžios skystos substancijos – su ja susilietusios vabzdžio kojelės praranda sukibimą su lapo paviršiumi. J.Aizenberg su kolegomis sukūrė sintetinę tokių lapų imitaciją – porėtą teflono paviršių padengė „lubrikanto luobele“.

Rezultatas – vandens ar bet kokio kito aliejingo skysčio visiškai nepraleidžiantis paviršius, į kurį nesusigers nė lašas užlieto aliejaus, vandens ar kraujo. SLIPS iš kitų slidžiu paviršiumi pasižyminčių dirbtinių medžiagų išsiskiria tuo, kad slidumo savybių nepraranda net ir labai žemoje teigiamoje temperatūroje (esant 2 laipsniams pagal Celsijų). Kitos analogiškomis savybėmis pasižyminčios dirbtinės medžiagos veikia 5–30 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje.

Be to, SLIPS savybių nepraranda ir aukšto slėgio sąlygomis, tad ši medžiaga, anot jos kūrėjų, efektyvi ir esant slėgiui, kuris egzistuoja septynių kilometrų gylyje po vandeniu.

SLIPS pritaikymo nišų yra pačių įvairiausių – pradedant naftotiekio vamzdžiais, baigiant neapledėjančiais oro lainerių paviršiais. Tačiau J.Aizenberg pabrėžia kur kas buitiškesnę šios medžiagos pritaikymo situaciją – pomidorų padažą iš buteliuko nuo šiol bus galima išvarvinti iki paskutinio atomo!

Paspaudę šią nuorodą galite pasižiūrėti vaizdo įrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius