Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tai, ko nežinojot apie sūrį: nuo gimimo istorijų iki laikymo sąlygų

Suvalgyti sūrio gabalėlį ničnieko apie jį nežinant ir skanauti jį kartu su jo istorija – visiškai skirtingi dalykai. Sūris – ypatingas maisto produktas, kurio vartojimą galima prilyginti ritualui, tradicijai. Sūrio skonių pasaulis – labai įvairus: kelios subtilios paslaptys gali tapti pačiu pikantiškiausiu jo prieskoniu, o netinkamos laikymo sąlygos – nepavykusio ritualo priežastimi. Taigi kokios gi tos sūrio paslaptys?
„Masters of Cheese“ – vieta, kur atskleidžiamos sūrio paslaptys
„Masters of Cheese“ – vieta, kur atskleidžiamos sūrio paslaptys / „Masters of Cheese“ nuotr.
Temos: 2 Vilnius Sūris

Jo didenybė… Sūris

Sūrio gabalėlį neabejotinai galima vadinti vienu iš maisto produktų karalių. Pasaulyje randama daugiau nei 2 000 skirtingų sūrio rūšių, o jo pagaminama daugiau nei tabako, kavos bei arbatos kartu sudėjus. Akivaizdu, kad sūrį kaip kasdienį maisto produktą vartoja didelė žmonijos dalis. Tačiau ar užkrimsdami jo per pusryčius, pietų pertrauką ar greitai sulapnodami kaip užkandį, pajuntame tikrąjį skonį?

„Masters of Cheese“ nuotr./„Masters of Cheese“ – vieta, kur atskleidžiamos sūrio paslaptys
„Masters of Cheese“ nuotr./„Masters of Cheese“ – vieta, kur atskleidžiamos sūrio paslaptys

„Sūrį, ir patį įvairiausią – nuo geltono skylėtojo, fetos iki pelėsinio, kas dieną valgo daugybė žmonių, tačiau pasimėgauti pačiu sūrio skoniu prabėgomis, sudėtinga. Norint pajusti tikrąją magiją, patartina leistis į savotišką ritualą. Kai pjauni sūrio gabaliuką ir girdi jo istoriją – iš kur jis kilęs, kiek laiko brandintas, kokiomis sąlygomis laikytas, jo skonis tampa visiškai kitoks. Jį praturtina ir iš pažiūros paprasti, tačiau mažai kur girdėti bendri faktai apie sūrio gyvenimą“, – tikino Vilniuje esančioje „Masters of Cheese“ parduotuvėje sūrio degustacijas rengianti Ieva Martinkutė.

Kai pjauni sūrio gabaliuką ir girdi jo istoriją – iš kur jis kilęs, kiek laiko brandintas, kokiomis sąlygomis laikytas, jo skonis tampa visiškai kitoks.

Pasak pašnekovės, žmonės domisi pačiais įvairiausiais dalykais, sakykime – kuri šalis suvartoja, o kuri pagamina daugiausia sūrio, kokį pasaulio sūrio gurmanai ir mylėtojai yra labiausiai pamėgę. „Jungtinės Amerikos Valstijos pagamina daugiau sūrio nei bet kuri kita pasaulio šalis. Tiesa, daug jo ir suvalgo – per 4, 5 milijardus kilogramų sūrio per metus. Vis dėlto, sūrio suvartojimo srityje amerikiečiai nėra lyderiai. Daugiausia sūrio suvalgo graikai, vienam Graikijos piliečiui per metus tenka apie 27 kg sūrio. Ir turbūt nenuostabu, kad 75 proc. iš jo yra feta“, – paprašyta atskleisti kelias sūrių paslaptis, kalbėjo I. Martinkutė.

Sūrių mylėtojus pozityviai nustebina ir tai, kad šį produktą patartina valgyti prieš miegą, tikino „Masters of Cheese“ atstovė. Pasak jos, dar prieš gerą dešimtmetį Britų sūrio komisija (British Cheese Board) atlikto tyrimą, kuris įrodė, jog sūrio valgymas prieš miegą gali teigiamai veikti miego kokybę, mat sūryje randama triptofano aminorūgšties.

Sūris gali būti pagamintas iš bet kurio pasaulyje esančio pieno, tikina I.Martinkutė, ir juokdamasi priduria, kad sūrio istorijoje būta pačių įvairiausių atvejų. „Švedijoje esantis Bjurholmo ūkis gamina sūrį iš briedžio pieno. Tai – pats brangiausias pasaulio sūris, kurio kilogramo kaina prasideda nuo 500 dolerių už kilogramą.

„Masters of Cheese“ nuotr./„Masters of Cheese“ – vieta, kur atskleidžiamos sūrio paslaptys
„Masters of Cheese“ nuotr./„Masters of Cheese“ – vieta, kur atskleidžiamos sūrio paslaptys

Tai, kad sūrį galima pagaminti iš bet kokio pieno, kartą įrodė ir vienas iš Niujorko restorano virėjų bei savininkų Danielis Angereris. Nors dėl savo idėjos jis ir susilaukė kritikos, tačiau 2010 metais savo restorano klientams patiekė sūrį, pagamintą iš ką tik vaiko susilaukusios žmonos pieno“, – įdomiausius faktus vardijo I.Martinkutė, pabrėždama, kad tai – toli gražu ne viskas, ką galima papasakoti apie sūrius.

Pasaulyje yra pačių įvairiausių sūrių. Sakykime, baltas „Stilton GOLD“ ypatingas tuo, kad į jį suleidžiama valgomųjų aukso drožlių.

Pasak pašnekovės, būtent todėl „Masters of Cheese“ yra ne tik sūrių parduotuvė, bet ir vieta, kur žmonės gali išgirsti pasakojimų apie įdomiausius ir Lietuvoje dar „nesilankiusius“ pasaulio sūrius. Negana to, Jono Bareikio suprojektuotoje sūrinėje rengiamos ir degustacijos, kurių metu vieną kitą iš retųjų sūrių galima ir paskanauti. „Pasaulyje yra pačių įvairiausių sūrių. Sakykime, baltas „Stilton GOLD“ ypatingas tuo, kad į jį suleidžiama valgomųjų aukso drožlių.

„Pule“ – vienas iš Balkanų rūkytų sūrių, kuris gaminamas iš asilės pieno. Didinga istorija gali pasigirti „Fourme d'Ambert“, kurį galima rasti ir „Masters of Cheese“ parduotuvėje. Tai – vienas iš seniausių Prancūzijos sūrių, pradėtų gaminti dar Senovės Romos laikais“, – pasakojo I.Martinkutė. Vienas iš sūrio meistrų tikslų, pasak pašnekovės, ilgainiui į Lietuvą atvežti kuo daugiau kilmingų ir įdomiausias istorijas slepiančių sūrių.

Ne tik skanauti, bet rūpintis

Sūrio paslaptys, anot „Masters of Cheese“ atstovės, nepasibaigia degustacijomis ir istorijomis. Itin svarbu žinoti, kaip laikyti sūrį, kad po kelių dienų namuose atpjauto gabalėlio skonis nesiskirtų nuo skanauto krautuvėje

„Prieš pirkdami įsitikinkite, kad pakuotė yra tinkamai suvyniota, sandari, kad viduje esantis sūris tinkamas vartojimui. Venkite bet kokio sūrio, kuris atrodo sausas arba pakeitęs spalvą. Nepamiškite patikrinti ir galiojimo datos ant sūrių pakuotės“, – priminė I.Martinkutė.

Išpakavus sūrį iš originalios pakuotės, patartina pakuotę pakeisti. Geriausia rinktis specialiai sūriui skirtą popierių.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad sūrį būtina laikyti švarioje ir sausoje pakuotėje, nereikėtų pamiršti ir apie paties šaldytuvo higieną. „Išpakavus sūrį iš originalios pakuotės, patartina pakuotę pakeisti.

Geriausia rinktis specialiai sūriui skirtą popierių, tačiau pakavimui tinka ir kepimo popierius. Suvyniojus būtent į šį popierių, dar sūrį reikėtų įdėti ir į plastikinį maišelį ar apvynioti maistine plėvele“, – patarė I.Martinkutė ir pridūrė, kad išpakavus sūrį, nereikėtų į tą pačią pakuotę jo dėti antrą kartą. Patartina vėl pakuoti iš naujo

„Masters of Cheese“ pabrėžė, kad nereikėtų išsigąsti pamačius ant sūrio pelėsį, juk sūris yra gyvas organizmas. Tokiu atveju, I.Martinkutės teigimu, reikėtų tiesiog paprastai ir švelniai sūrį nuvalyti ar nupjauti pelėsį, o tada pervynioti į naują, švarią pakuotę. Beje, patartina prisiminti, kas sūriai nelinkę vieni su kitais „draugauti“, taigi reikėtų nepagailėti kiekvienam sūriui atskiros pakuotės. Šviežią ar minkštą sūrį reikėtų stengtis supakuoti kuo greičiau ir šaldytuve laikyti iki 1 savaitės.

Galiausiai, I. Martinkutė išdavė ir auksinę taisyklę – mažiau yra daugiau. „Geriausia pirkti sūrį nedideliais kiekiais. Tiek, kad sūrį galėtumėte suvartoti per kelias dienas“, – patarė „Masters of Cheese“ atstovė. Nors, pasak jos, tai reiškia, kad pirkti sūrį reikės dažniau, tačiau taip bus užtikrintas sūrio skonis, visada skanausite šviežią ir nereikės jo išmesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius