-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Švari kalba naudinga ne tik žurnalistams, bet ir save gerbiantiems piliečiams

Žymiems skirtingų kartų Lietuvos žurnalistams – Algimantai Žukauskienei, Arnui Mazėčiui ir Žilvinui Pekarskui – taisyklingas lietuvių kalbos vartojimas ne tik kasdienė duona, bet ir tikra vertybė. Visi trys gimtosios kalbos puoselėjimą laiko pilietine pareiga ir mano, kad į šį veiksmą reikia įtraukti kuo daugiau jaunų žmonių. Juk gimtosios kalbos ateitis – augančių kartų rankose.
Arnas Mazėtis
Arnas Mazėtis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Lietuvių kalbos populiarinimu tarp jaunimo jau aštuntus metus iš eilės užsiima nacionalinis konkursas „Švari kalba – švari galva“. 5–10 klasių moksleiviams skirtas konkursas kasmet kviečia pasitikrinti lietuvių kalbos žinias kompiuterine programa. Užsiregistruoti dar galima iki vasario 22 d.

Taisyklinga kalba – lyg vizitinė kortelė

„Mano gyvenime lietuvių kalba labai svarbi. Tai pagrindinė mano profesijos dalis (tuometiniai žurnalistikos studentai lietuvių kalbos mokėsi ne mažiau nei lietuvių filologai), be to, man ji atnešė sėkmę. Jei būčiau kalbėjusi netaisyklingai, į televiziją tikrai nebūčiau patekusi“, – pasakoja žurnalistė, ilgametė „Panoramos“ vedėja A.Žukauskienė.

Ji taisyklingai kalbėti stengiasi net ir tada, kai kameros išjungiamos. Gera kalba rodo žmogaus išsilavinimą, vidinę kultūrą ir netgi lemia įvaizdį. Svetimžodžius ir kitus kalbos nešvarumus žurnalistė prilygina nešvarioms panagėms, o taisyklingą kalbą ji laiko išsilavinusio žmogaus bruožu.

Kolegei antrina ir Ž. Pekarskas. „Taisyklingas kalbėjimas ir rašymas yra žmogaus pasididžiavimas, vizitinė kortelė. Slengas – gatvės kalba. Iš gatvės greitai išaugame, svarbiau savęs paklausti, ką norėtume nuveikti šiame pasaulyje“, – sako jis.

Gerai kalbantis pašnekovas malonesnis ir įdomesnis

„Švaria ir taisyklinga lietuvių kalba save reprezentuojame kitiems. Juk visuomet maloniau bendrauti su išsilavinusiu ir taisyklingai kalbą vartojančiu pašnekovu nei su tuo, kurio kalboje daug klaidų, nevartotinų žodžių, svetimybių ar keiksmažodžių“, – mano A. Mazėtis.

Žurnalistas neneigia kartais juokais pataisantis blogai kirčiuojančius draugus. O surimtėjęs patvirtina, kad taisyklinga kalba yra tam tikras pranašumas ir save gerbiančio piliečio bruožas.

„Kalba, jos stilius man reiškia tiek pat ir dar daugiau nei žmogaus išvaizda ar einamos pareigos. Kartais, vos žmogui prakalbus, gali pasakyti, kokios jo vertybės. Nešvari kalba gali sugadinti pirmą įspūdį susitikus net ir su aukšto rango politiku, žinomu menininku, sportininku“, – teigia Ž. Pekarskas.

LNK nuotr./Algimanta Žukauskienė
LNK nuotr./Algimanta Žukauskienė

Jaunas žmogus geriausiai mokosi iš pavyzdžių

„Geriausia priemonė jaunimui – geri pavyzdžiai. Jei moksleiviai matys, kad Andrius Mamontovas, Marijus Mikutavičius ar kuris kitas tikrai raštingas ir talentingas vyrukas socialiniame tinkle „Facebook“ rašo lietuvių kalba, tai gali tapti sektinu pavyzdžiu“, – tvirtina Ž.Pekarskas.

Pasak A.Žukauskienės, norint propaguoti švarią kalbą, visų pirma reikia švarinti eterį, rodyti vaikams tinkamą pavyzdį, o kalbos dalykų populiarinimas, konkursai, apdovanojimai taip pat vaidina labai svarbų vaidmenį. Reikia labai nedaug, kad žmogus susidomėtų.

A.Mazėčio manymu, be tėvų ir mokytojų, taisyklingam kalbos vartojimui įtakos turi konkursai ir bendraamžių požiūris.

A.Mazėčio manymu, be tėvų ir mokytojų, taisyklingam kalbos vartojimui įtakos turi konkursai ir bendraamžių požiūris.

„Iniciatyvūs vaikai visuomet bus pirmiau tų, kurie sako, kad lietuvių kalba neįdomi. Ji – be galo įdomi ir turi daugybę neatrastų kertelių, nesurastų lobių. Nebijokite taisyklingai kalbėti lietuviškai, paskatinti tai daryti kitus ir tikrai tapsite kietesni“, – ragina žurnalistas.

Konkurso dalyviai gali prisidėti prie kalbos išsaugojimo

„Dalyvaujantiems konkurse „Švari kalba – švari galva“ linkiu suprasti, kad lietuvių tauta yra tik lašelis tyro gintaro pasaulio vandenyne. Teoriškai lietuvių kalbos asimiliacija ir išnykimas – tik laiko klausimas. Tačiau praktiškai mūsų kultūros ir gimtosios kalbos likimas yra mūsų pačių rankose. Kol taisyklingai lietuviškai kalbės Lietuvos gyventojai, kol pasakas lietuvių kalba savo mažiesiems seks emigrantai, išsibarstę po visą pasaulį, tol kalba bus gyva mūsų lūpose ir laiškuose“, – linki Ž.Pekarskas.

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, konkursas tradiciškai vyks dviem etapais. Užduotys bus atliekamos specialiai konkursui sukurtoje svetainėje.

Konkurso metu bus galima naudotis visais virtualiais šaltiniais, taip pat programine įranga „Tildės biuras“. Nugalėtojais taps tie kiekvienos klasių grupės moksleiviai, kurie teisingiausiai atliks užduotis.

Konkursą „Švari kalba – švari galva“ organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija, kalbinių technologijų įmonė „Tilde IT“ ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Informaciniai partneriai – nacionalinis transliuotojas LRT ir naujienų portalas www.15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius