Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedijoje vaikams per karnavalą uždrausta persirengti sausainiukais, nes šis kostiumas esą rasistinis

Švedijos pradinukams buvo uždrausta per kasmetinį karnavalą persirengti sausainiukais – mokytojoms pasirodė, kad toks kostiumas gali būti rasistinis dėl to, kad sausainis yra rudos spalvos, rašo „The Daily Mail“.
Sausainiai
Sausainiai / „Scanpix“ nuotr.

Lakso pradinės mokyklos mokiniai nustebino savo tėvus pranešę, kad per gruodžio 13-ąją švenčiamą Šv. Liucijos dieną jie negalės persirengti sausainiuko kostiumais.

Tradiciškai per Šv. Liucijos dieną vyksta karnavalas, kurio metu vaikai būna persisrengę šventąja Liucija, gnomais, žvaigždutėmis arba sausainiukais.

10-metis Mio Simicas liko nusivylęs, kai mokytoja klasei pranešė, jog šiemet niekas negalės persirengti sausainiais, nes tai esą gali kažką įžeisti.

„Pamaniau, kad jis kažką ne taip suprato, – sakė supykusi pradinuko mama Jenny Simic. – Paskambinau į mokyklą ir sužinojau, kad kai kuriems žmonėms sausainio kostiumas gali pasirodyti rasistinis, nes sausainis yra rudos spalvos.“

„Pasakiau, kad tokiu atveju mano sūnus nedalyvaus Kuklusklano karnavale – nes būtent taip atrodo mergaitės, apsirengusios Liucijos kostiumu – baltomis ilgomis suknelėmis ir smaila skrybėle“, – tęsė pasipiktinusi mama.

„Kodėl mes turėtume keisti savo tradicijas, jeigu kažkam jos atrodo įžeidžiančios? Gal reikėtų elgtis priešingai – juk juodaodžiai yra tokie patys žmonės kaip mes, tad švęskime kartu“, – kalbėjo įžeista mama.

„Mokiniai kartu su mokytojais rinko, kokias dainas per karnavalą dainuos. Sausainiuko daina nebuvo išrinkta, todėl ir sausainiuko kostiumais apsirengusių vaikų karnavale negali būti“, – sakė mokyklos direktorė Marghareta Zetterlund.

Tradiciškai per šventę būna vaišinama ir sausainiais, tačiau Lakso pradinėje mokykloje per Šv. Liucijos dieną ir jų nebebus. „Mes nevaišinsime sausainiais, nes daug vaikų yra alergiški. Negaliu komentuoti, kodėl kažkam sausainio kostiumas galėjo pasirodyti rasistinis“, – sakė direktorė.

Scanpix nuotr./Mergaitės per `v. Liucijos dieną
„Scanpix“ nuotr./Mergaitės per Šv. Liucijos dieną

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius