-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šveicarijoje lėktuvas, kurio varikliams energiją tiekia saulės baterijos, išskrido į 24 valandų skrydį

Eksperimentinis skraidymo aparatas, kurio varikliams energiją tiekia saulės baterija, trečiadienį pakilo į dar vieną bandomąjį skrydį - jo uždavinys išbūti ore lygiai parą.
„Solar Impulse“
„Solar Impulse“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aparatas „Solar Impulse“, kuriuo skrenda vienas lakūnas, pakilo 6 val. 51 min. ryto vietos laiku iš Pajerno miesto Šveicarijoje ir turi ten nutūpti po paros.

Lėktuvas turi skristi maždaug 8,5 tūkst. metrų aukščiu. Energijos, kurią aparatas „Solar Impulse“ sukaups per dieną, kaip tikimasi, turėtų pakakti skristi 7–8 valandas tamsoje.

Lėktuve yra 12 tūkst. saulės elementų, o jame esantys akumuliatoriai sveria maždaug 500 kilogramų.

Iš pradžių buvo planuojama kad „Solar Impulse“ skrydis vyks liepos 1 dieną, bet dėl sugedusios vienos elektroninės detalės, jį teko atidėti.

Lakūnas Andre Borschbergas ir jo kolega Bertrandas Piccardas kūrė šį aparatą septynerius metus. Pirmieji bandomieji skrydžiai įvyko prieš metus.

B.Piccardas, kuris atliko pirmąjį skrydį aplink pasaulį oro balionu be nutūpimo 1999 metais, ir A.Borschbergas nori įrodyti, kad saulės energija turi praktinę ateitį aviacijoje – ir ne tik aviacijoje.

Lėktuvo korpusas pagamintas iš itin lengvų kompozicinių medžiagų, ant sparnų įrengtos nepaprastai efektyvios saulės baterijos, elektros varikliai ir sraigtai.

Po dvejų metų A.Borschbergas ir B.Piccardas taip pat numato perskristi Atlantą, o 2013 metais – atlikti skrydį aplink pasaulį be sustojimo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius