Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rokas Bernatonis magijos triukais trokšta pakerėti pasaulį ir išgarsinti Lietuvą

„Pirmą kartą magijos triuką, kai dar buvau vaikas, man parodė senelio draugas. Tą ypatingą jausmą pamenu iki šiol. Jį ir noriu dalinti kitiems“, – paklaustas, kas paskatino pasukti iliuzijos meno keliu, prisiminė 22 metų Rokas Bernatonis. Devynerius metus magijos triukais besidomintis vaikinas, be misijos praeiviams dovanoti netikėtus šypsnius, išsikėlė ir kitą kur kas rimtesnį siekį – įrašyti Lietuvos vardą į iliuzijos meno istoriją.
Iliuzionistas Rokas Bernatonis
Iliuzionistas Rokas Bernatonis / Asmeninio arch. nuotr.

Idėją, kaip tai padaryti, R.Bernatonis jau turi. Tam, kad mintis virstų tikrove, vaikino idėja susižavėję žmonės minios finansavimo platformoje turėtų ją paremti ne mažiau kaip 4321 JAV doleriu. Iki tikslo lietuviui trūksta kiek daugiau nei 1000 JAV dolerių, tačiau jiems surinkti beliko 3 dienos.

Ypatingas jausmas

Magijos triukais R.Bernatonis susižavėjo būdamas dar vaikas. Iliuzionistas pasakojo, kad jį sužavėjo į senelio namus atėjęs ir kelis triukus parodęs jo draugas. 22 metų vaikinas tikino, kad to paslaptimi apgaubto malonaus jausmo negali pamiršti iki šiol ir nori būtent jį dovanoti aplinkiniams.

„Lygiai prieš 9 metus ir dvi dienas parašiau Lietuvos iliuzionistui Arvydui Stoniui laišką, klausdamas, ar jis moko iliuzijos meno. Vėliau pradėjau pas jį lankyti mini būrelį ir mokytis įvairiausių triukų. Ten praleidau kokius porą metų ir pajutau, kad rimtai užsikabinau“, – su šypsena pirmuosius žingsnius magijos pasaulyje prisiminė vaikinas.

asmeninio arch./Iliuzionistas Rokas Bernatonis
asmeninio arch. nuotr./Iliuzionistas Rokas Bernatonis

Kol mokėsi mokykloje, R.Bernatonis manė, kad iliuzijos menas bus tik jo hobis, o prasidėjus studijoms suprato – tuo užsiimti nori visą gyvenimą.

„Įstojau į vizualinę komunikaciją, kas iš tiesų yra labai susiję su tuo, ką dabar veikiu. Nors, pamenu, rodyti triukus svetimiems žmonėms ir didesnėms auditorijoms dar bijojau, bet po truputį supratau, kad tai yra mano veikla. Dalyvavau talentų laidoje ir po jos mane pradėjo kviesti į renginius, taip ilgainiui ir įsibėgėjau“, – atviravo magijos triukais aplinkinius stebinantis jaunuolis.

Viskas dėl šypsenos

R.Bernatonio tikslas – per dieną priversti nusišypsoti po 10 žmonių. „Aišku, tai pavyksta ne kasdien, bet siekiu to visada. Kartais, dažniausiai prieš pasirodymus, kone visą dieną praleidžiu vienas namuose priešais veidrodį. Treniruojuosi, tobulinu triukus, mokausi naujų, taigi išeiti į gatvę nebūna kada. Tačiau jei einu į miestą su kuo nors susitikti, išgerti kavos, aišku, progos praeivius nustebinti triuku nepraleidžiu“, – pozityviai kalbėjo iliuzionistas.

Jaunasis magas tikino, kad šypsena – geriausias dalykas, ką žmogus žmogui gali padovanoti, o jos jėga – milžiniška.

Iš Lentvario kilęs vaikinas tikino, kad šypsena – geriausias dalykas, ką žmogus žmogui gali padovanoti, o jos jėga – milžiniška. R.Bernatonis tam turi įrodymų – paties atliktą eksperimentą Londone.

„Anglijos sostinėje lankiausi tada, kai ten vyko olimpinės žaidynės. Buvo beprotiškai daug žmonių ir vienu metu pamačiau kelias merginas, kurios rinko aukas vėžiu sergantiems vaikams. Sugalvojau paskaičiuoti, kiek iš šimto praeivių pasiryš paaukoti, tokių atsirado vos 17. Priėjau prie tų merginų ir pasiūliau joms atlikti tokį eksperimentą.

Aš prieidavau prie žmonių, parodydavau jiems triuką, jie nudžiugdavo, nusišypsodavo ir aš su jais atsisveikindavau. Po kelių akimirkų prie jų prieidavo aukas renkančios merginos. Rezultatas išties buvo neįtikėtinas – sutikusiųjų paaukoti skaičius siekė daugiau nei 80 iš šimto“, – įspūdžiais dalijosi iliuzionistas. R.Bernatonis pasakojo, kad būtent po tos kelionės pradėjo daug skaityti apie žmonių laimę, domėtis mokslininkų atliktais tyrimais, kaip žmogaus smegenys reaguoja į teigiamas emocijas.

asmeninio arch. nuotr./Iliuzionistas Rokas Bernatonis
asmeninio arch. nuotr./Iliuzionistas Rokas Bernatonis

Vis dėlto, iliuzionistas neslėpė, kad pasitaiko ir tokių žmonių, kurie jo veiklą vertina ne itin teigiamai, tačiau savo veiklos pozityvumu vaikinas vis tiek neabejoja.

„Kartais man sako, kad aš esu apgavikas, kad erzinu žmones, bet pats tikrai taip nemanau. Sakyčiau, atvirkščiai – noriu suteikti žmonėms laimės, juos pralinksminti, bet ne ta kvailąja, o rimtesne prasme. Mano tikslas – priversti žmogų nusišypsoti. Kai kuriuos žmones, manau, priverčiu net sugrįžti į vaikystę. Iliuzijos menas suteikia žmogui galimybę pažiūrėti į viską ne taip, kaip suaugusieji yra įpratę – racionaliai, o paprasčiau ir lengviau – tiesiog patikėti iliuzija“, – apie vieną savo veiklos tikslų kalbėjo R.Bernatonis.

Vienas iš žmonių mėgstamesnių triukų, kai paimu iš jų 10 eurų, o atiduodu jau 20. Aišku, tada jie būna labai laimingi, – juokavo R.Bernatonis.

Iliuzionistas pasakojo, kad bene labiausiai žmones stebina triukai su pinigais.

„Tų iliuzijų yra labai įvairių, dažniausiai jomis varijuoju. Vienas iš žmonių mėgstamesnių triukų, kai paimu iš jų 10 eurų, o atiduodu jau 20. Aišku, tada būna labai laimingi (juokiasi). Aš pats labiau mėgstu pavojingesnius triukus, bet atlieku juos ne visada. Vienas iš tokių – skutimosi peiliukų valgymas. Atlieku jį su tikrais peiliukais, juos praryju, o po to ištraukiu surištus siūlu. Šiam triukui išmokti skyriau bene dvejus metus“, – pasakojo vaikinas.

Jaunuolio galvoje sukasi ir daugiau būdų, kaip stebinti žmones, vieną iš jų iliuzionistas šiuo metu tobulina su technologijų specialistais.

„Ateityje norėčiau žaisti ir su 3D projekcijomis, įtraukti kompiuterius ir technologijas. Vieną iš tokių triukų esu sumąstęs ir dabar. Žmonės žiūrėtų į sceną ir joje matytų mane vieną, o, pažiūrėję į savo telefonus, matytų mane ir šalia stovintį kitą žmogų. Taip, tai yra įmanoma!“ – su entuziazmu kalbėjo R.Bernatonis.

Garsinti Lietuvą

R.Bernatonis neslėpė, kad rengia pasirodymus ne tik nemokamai, bet ir už pinigus. Lietuvos iliuzionistas priklauso Tarptautinei iliuzionistų bendruomenei, iš kurios gauna kvietimų savo pasirodymais stebinti ir kitų šalių magijos mėgėjus.

asmeninio arch. nuotr./Iliuzionistas Rokas Bernatonis
asmeninio arch. nuotr./Iliuzionistas Rokas Bernatonis

„Neslepiu, kad galvoju ir apie tai, kaip iš šios veiklos užsidirbti. Manau, natūralu, jei žmogus nori kuria nors veikla užsiimti visą gyvenimą, turi pagalvoti ir kaip iš jos gauti pajamų. Galiausiai, be jų neturėčiau, kaip nuvykti ir į gastroles“, – svarstė vaikinas.

Lietuvos vardo iliuzijos meno istorijoje šiuo metu paprasčiausiai nėra. Taigi vienas iš mano tikslų ir yra keliauti, dalinti žmonėms šypsenas ir garsinti Lietuvą.

Jaunasis iliuzijos menininkas pabrėžė, kad ne ką mažiau svarbus tikslas – garsinti Lietuvą, ką jis po truputį ir daro.

„Lietuvos vardo iliuzijos meno istorijoje šiuo metu paprasčiausiai nėra. Taigi vienas iš mano tikslų ir yra keliauti, dalinti žmonėms šypsenas ir garsinti Lietuvą.“

R.Bernatonis su savo pasirodymais jau yra aplankęs ne vieną šalį, lietuvio triukais žavėjosi Anglijos, Olandijos, Danijos ir net Amerikos žiūrovai.

Vienas iš didžiausių dabartinių jaunojo mago svajonių – sukurti pozityvią TV laidą „Magic is something you make“.

„Šios laidos esmė – keliauti po įvairias pasaulio šalis ir slapta kamera filmuoti paprastų žmonių reakcijas į mano rodomus triukus. Laidą ketiname filmuoti anglų kalba, nes tikimės, kad ją įsigyti norės ir užsienio televizijos. Šioms laidoms kelsime itin didelius kokybės reikalavimus, todėl labai džiaugiuosi, kad dirbti prie šio projekto sutiko toks operatorius kaip Julius Sičiūnas“, – svajonėmis dalijosi 22 metų vaikinas.

Jaunasis iliuzionistas iš Lentvario savo idėją patikėjo minios teismui. Tam, kad R.Bernatonio svajonė išsipildytų, lėšų pritraukimo platformoje „Kickstarter“ vaikino svajonę palaikantys žmonės turėtų ją paremti ne mažiau kaip 4321 JAV doleriu. Iki šios dienos lietuviu patikėjo 74 asmenys, kurie parėmė pozityvią jaunojo mago iniciatyvą 3215 JAV dolerių.

Lėšų pritraukimo sistema veikia paprastai – jei per tam tikrą laiką idėjos autorius nesurenka įvardintos sumos – negauna nieko, jei surenka – gauna tai, ką surinko. R.Bernatonio tikslas, regis, pasiekiamas ranka, bet dar nepasiektas – liko 3 dienos, o kiek daugiau nei 1000 JAV dolerių. Prisidėti prie jaunojo mago svajonės išsipildymo galite čia.

Lietuvis tikino, kad į „Magic is something you make“ deda labai dideles viltis. Pirmosios šalys, kurias su pozityvia laida aplankyti planuoja vaikinas – Anglija ir JAV.

Apie tolimesnius planus, anot iliuzionisto, kalbėti dar sunku, dabar svarbiausia žengti pirmuosius žingsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius