Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tapetai – nemirtinga interjero klasika

Laikas bėga, interjero tendencijos keičiasi, tačiau tapetai savo populiarumu nė trupučių nenusileidžia alternatyvioms sienų apdailos technikoms. Be to, tapetuojant sienas, galima užmaskuoti nedidelius sienų įtrūkimus ir nelygumus, todėl tai puikus interjero sprendimas tiems, kurie nenori išlaidauti. Šiuo metu tapetų pasiūla išties milžiniška, todėl, jei nusprendėte atnaujinti namų sienas, turėtumėte žinoti, kokiomis savybėmis pasižymi skirtingos tapetų rūšys.
Atostogų namų interjeras
Namų interjeras / 123rf.com nuotr.

Popieriniai tapetai – ieškantiems natūralumo

Popieriniai tapetai gamini iš dvigubo arba viengubo popieriaus. Žinoma, pastarieji, lyginant su dvigubo popieriaus tapetais, yra gerokai plonesni, todėl pakankamai lengvai klijuojasi. Kita vertus, jų tarnavimo laikas yra trumpesnis, jie greičiau plyšta ir praranda savo estetinę išvaizdą. Vieno popieriaus sluoksnio tapetai paprastai nebūna plaunami, todėl vertėtų pagalvoti ar toks pasirinkimas yra vertas jūsų investicijų.

Dviejų sluoksnių tapetai, kurie kartais vadinami dupleksiniais, gaminami iš dviejų sluoksnių popieriaus: pirmasis tapetų sluoksnis būna merginamas, o antrasis būna šiek tiek puresnis, todėl puikiai sugeria klijus ir tvirtai prilimpa prie sienos. Dviejų sluoksnių tapetų didžiausias privalumas tas, kad, nuplėšus pirmąjį tapetų sluoksnį, ant antrojo galima klijuoti naujus tapetus. Taigi, nereikia jaudintis, kad iš naujo teks valyti sienas, grandyti senų tapetų likučius bei klijus.

Popieriniai tapetai yra patys ekologiškiausi ir draugiškiausi aplinkai. Be to, jie puikiai praleidžia ir garina drėgmę, todėl popieriniais tapetais dengtos sienos rečiau pelija ir skleidžia nemalonų kvapą.

Viniliniai tapetai – ilgaamžiškumo garantas

Viniliniai tapetai turi šiek tiek blizgų paviršių, kuris suteikia tik dar daugiau estetinio žavesio. Lyginant su popieriniais, viniliniai tapetai gerokai tvirtesni ir atsparesni mechaniniam poveikiui. Be to, šiuos tapetus galima dažyti, plauti, jie neblunka tiesioginiuose saulės spinduliuose ir puikiai atlaiko įvairius įbrėžimus, todėl, jei namuose turite katiną, kuris mėgsta į sienas pagaląsti nagučius, viniliniai tapetai išties puikus pasirinkimas. Kita vertus, reiktų atminti, kad viniliniai tapetai puikiai sugeria drėgmę, todėl nereiktų persistengti juos plaunant, nes, laikui bėgant, sienos gali pradėti pelyti. Be to, šių tapetų negalima klijuoti ir ant drėkstančių sienų.

Fototapetai – pasirinkimas vertinantiems originalumą

Pasak didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, fototapetai – ne naujovė tapetų rinkoje, tačiau Lietuvoje jie pradėjo populiarėti palyginus neseniai. „Vis daugiau žmonių nori savo namams suteikti modernumo ir išskirtinio žavesio, todėl ieško netradicinių ir originalių sienų dekoravimo priemonių, o fototapetai gali padėti įgyvendinti net ir neįprasčiausias vizijas.“ – teigia Pigu.lt specialistai.

Fototapetai gaminami iš vinilo ir flizelino arba tik flizelino, todėl pasižymi ilgaamžiškumu, yra atsparūs saulės spinduliams, o ir ypatingos priežiūros jie nereikalauja. Fototapetus galima plauti ar valyti švelnia šluoste, tačiau didžiausias foto tapetų privalumas – galimybė pasirinkti paveikslą, kurį norite matyti savo namuose. Tai gali būti net nuotraukos iš jūsų asmeninio fotoalbumo. Visos nuotraukos ar vaizdeliai specialia technologija įspaudžiami ant aukštos kokybės popieriaus, todėl šiais tapetais galite dekoruoti ir virtuvės ar vaikų kambario sieną, jie puikiai tinka ir durų, pertvarų ar spintų puošybai. Tiesa, specialistai perspėja, kad fototapetai nėra geriausias pasirinkimas vonios kambariui, nes jie puikiai sugeria drėgmę ir gali pradėti pelyti.

„Fotolia“ nuotr./Miegamojo interjeras
„Fotolia“ nuotr./Miegamojo interjeras

Natūralių medžiagų tapetai – madingas pasirinkimas

Šiuo metu pasaulį apėmusi ekologijos ir natūralumo manija puikiai atsispindi ir interjere. Vis daugiau žmonių renkasi natūralių medžiagų tapetus, pagamintus iš neaustos tekstilės, viskozės, augalinio pluošto, pavyzdžiui, nendrių, bambukų ir pan. Jei susidomėjote ar susižavėjote tokiais tapetais, turėtumėte žinoti, kad ne viskas auksas, kas auksu žiba, o šiuo atveju – ekologiškumas tik skambi frazė. Natūralių medžiagų tapetai, siekiant juos apsaugoti nuo aplinkos poveikio ir teplumo, yra padengiami specialia medžiaga, kuri apsaugo tapeto struktūrą. Be to, ši medžiaga leidžia natūralaus pluošto tapetus plauti ar valyti drėgnuoju būdu. Taigi, jei norite netradiciškai dekoruoti sienas, natūralių medžiagų tapetai išties puikus pasirinkimas, o jei norite natūralumo, geriau pirmenybę teikite popieriniams tapetams.

Tekstiliniai tapetai – ieškantiems prabangos

Tekstiliniai tapetai gaminami iš šilko, lino, medvilnės, viskozės ir kitų medžiagų. Šie natūralūs audiniai yra maišomi su sintetiniu pluoštu ir tokiu būdu išgaunami dviejų sluoksnių tapetai, kurių viršuje – natūrali medžiaga, o apačioje – sintetinis puoštas. Tekstiliniai tapetai impregnuojami antistatine medžiaga, kuri neleidžia tapetuose kauptis dulkėms. Nepaisant to, tekstiliniai tapetai nėra atsparūs mechaniniams pažeidimams, saulės spinduliams ir drėgmei. Tai vienintelė tapetų rūšis, kuri reikalauja ypatingos priežiūros. Kita vertus, tekstilinių tapetų išvaizda pranoksta visus lūkesčius ir namams suteikia prabangų įvaizdį.

Stiklo pluošto audinio tapetai paslėps sienų trūkumus

Stiklo pluošto tapetai sudaryti iš stiklo pluošto gijų ir gali būti vieno arba dviejų sluoksnių. Pastarieji sudaryti iš stiklo pluošto ir popieriaus, o vienasluoksniai papildomai apdorojami specialiomis medžiagomis, nes yra plonesni. Paprastai stiklo pluošto audinio tapetai naudojami kaip faktūrinis sienos paviršiaus pagrindas, kuris vėliau dažomas pasirinkta spalva. Šio tipo tapetai tvirti, nebijo drėgmės ir gali būti perdažomi maždaug dešimt kartų.

Jei būsto sienos nelygiai nutinkuotos, skilinėja ar matosi betono plokščių sujungimo vietos. Stiklo pluošto audinio tapetai šiuos defektus greitai ir nepastebimai paslėps. Žinoma, tokių tapetų kaina nėra labai žema, tačiau, lyginat su išlaidomis, kurias patirsite samdydami tinkuotojus ar apdailininkus, tai ekonomiškesnis pasirinkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius