Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp fotokonkurso „Pašaukti gelbėti ir padėti“ nugalėtojų – „15min.lt“ fotožurnalistas V.Balkūnas

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente apdovanoti fotografijų konkurso „Pašaukti gelbėti ir padėti“ nugalėtojai.
V.Balkūno nuotrauka įvertinta antrąją vieta
V.Balkūno nuotrauka įvertinta antrąją vieta / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pirmąją vietą šiame konkurse pelnė reporteris iš Šilutės Rolandas Žalgevičius.

Antrųjų vietų laimėtojais tapo Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus ugniagesys gelbėtojas Jonas Lukša ir portalo „15min.lt“ fotožurnalistas Vidmantas Balkūnas.

Trečiąsias vietas vertinimo komisija skyrė Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inspektorės Linos Baušienės, Varėnos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio inspektorės Rasos Česnulienės ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Parengties užtikrinimo skyriaus specialisto Igorio Rodionovo nuotraukoms.

Pareigūnai nustebino fotografijomis

Konkursui buvo pateikta 230 nuotraukų.

„Daug jų atmetėme ir pagaliau liko tik tos, kurios realiausiai atspindėjo kasdienį ugniagesio gelbėtojo darbą, bendravimą su visuomene, mokymus, ugniagesių poilsį“, – sakė fotografijų konkurso komisijos pirmininkas Jūris Targonskas.

Departamento direktorius Remigijus Baniulis atkreipė dėmesį, kad ir tarp pareigūnų yra daug į meną linkusių žmonių, kurie sugeba ir gaisre būti, ir dar jį nufotografuoti.

„Pažvelgus į nuotraukas, matai, kad kiekvienoje jų yra perteikta emocija, atskleidžiami mūsų darbo ypatumai – ugnis, grėsmė. Išraiškingi darbai, kuriuose matyti po gaisro pavargę ugniagesių veidai. Gaila, kad šis konkursas rengiamas tik antri metai. Reikėjo jį rengti visus 25 nepriklausomybės metus, nes nuotraukose puikiai atsispindi visi tarnybos pokyčiai – kaip atrodėme seniau ir dabar,“ – sakė direktorius.

R.Žalgevičius: darbo nestokoja dėl žmonių mentaliteto

Konkurso nugalėtojas R.Žalgevičius gaisrus fotografuoja jau 20 metų.

„Ne kartą teko matyti, kaip ugniagesiai ne tik gesina gaisrus, bet ir labai profesionaliai atlieka gelbėjimo darbus. Jie gelbėja žmones, padeda jiems nelaimėse, todėl ir jų reitingai aukščiausi. Nors dažnai už savo darbą jie nesulaukia net padėkos. Šie žmonės altruistai, aukoja save ir savo sveikatą, kad išgelbėtų kitus. Būna, kad ir į eketę įlūžta, apdega, kitaip susižaloja.

Ši tarnyba jau pasiekė europinį lygį, o tai leidžia saugiai ir našiai atlikti darbą. Patirtis perduodama jaunimui. Tad visuomenė gali jaustis saugesnė“ , – sako R.Žalgevičius.

JFotografas pastebi, kad dažniausiai gaisruose žūsta vieniši, palikti žmonės, o kad sudegtų šeimos – reti atvejai.

„Dalis žmonių gyvena žemiau skurdo ribos ir yra ta rizikos grupė, kuri sukelia incidentus. Mes degėm ir degsim, nes toks žmonių mentalitetas. Gali mokyti vaikus nuo mažens, bet jeigu jo šeima to nedarys ir jis augs tokioje aplinkoje, nieko nepakeisi,“ – svarstė fotografas.

PAGD nuotr./I vieta. Rolandas Žalgevičius
PAGD nuotr./I vieta. Rolandas Žalgevičius

V.Balkūnas: sunku suspėti paskui

Antrosios vietos laimėtojas portalo „15min.lt“ fotožurnalistas V.Balkūnas gaisrus fotografuoja 10 metų. Jis prisipažino, jog į ugnį sunku spėti, nes ugniagesiai gelbėtojai labai gerai dirba. O paklaustas, kaip apibūdintų juos, atsakė, kad tai paprasti, dūšios žmonės...

Pasak V.Balkūno, jam maloniau fotografuoti tamsesnes socialines temas – kriminalinį pasaulį, gaisrus, narkomanus, varguomenę, tai, ką sunku pasiekti, kur reikia pasistengti.

„Tas gyvenimas yra tikras, nenulaižytas, pamatai tikrus žmones ir vaizdą. Tai ne Seimas ar vakarėliai, į kuriuos susirenka žmonės su dirbtiniais veidais,“ – sakė fotografas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vidmantas Balkūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vidmantas Balkūnas

V.Balkūnas fotografavo karo veiksmus Ukrainoje prie Donecko oro uosto, mėnesį praleido Afganistano kalnuose su kariais, buvo Kosovo taikos palaikymo misijoje, už poliarinio rato, fotografavo alpinistus, speleologus ir kt. O šiemet kartu su pabėgėliais nukeliavo visą kelią nuo Sirijos sienos iki Vokietijos. Tai užtruko beveik mėnesį.

„Fotografuodamas pabėgėlius, mačiau visko. Nėra tik juoda ar balta. Kiekvieną žmogų reikia vertinti atskirai. Daugelis jų sako netiesą, o tų tikrųjų pabėgėlių yra nedaug, geriausiu atveju trečdalis,“ – pasakojo fotografas.

V.Balkūnas teigė, jog fotoaparatas jam leidžia pamatyti pasaulį nuo „bomžų“ iki aukščiausių pasaulio vadovų, nuo vakarėlių iki karinių konfliktų. Jis bendrauja ir su pareigūnais, ir su nusikaltėliais...

Į gaisrą – su fotoaparatu

Pareigūnai J.Lukša ir I.Rodionovas, kurių nuotraukos pelnė prizines vietas, gaisrus fotografuoja jau 20 metų. Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektorės L.Baušienė ir R.Česnulienė, vykdamos tirti gaisrų, irgi dažniausiai pasiima fotoaparatą arba išmanųjį telefoną.

„Kai važiuojame nustatyti gaisro priežasties, darbą pradedame tada, kai ugniagesiai baigia gesinti. Tad turime laiko ir pafotografuoti. Konkursinių nuotraukų turiu ne vieną. Nuotraukoje, kuri pelnė prizinę vietą, užfiksuotas gaisras lentpjūvėje. Ji buvo padegta,“ – pasakojo R.Česnulienė. L.Baušienės nuotraukoje užfiksuota šv.Florijono šventė Ignalinoje. Beje, ji šiam konkursui atsiuntė net 20 nuotraukų.

Šio konkurso nuotraukos supažindina su ugniagesių gelbėtojų darbu, taip pat atkreipia visuomenės dėmesį į skaudžius gaisrų ir kitų nelaimių padarinius. Geriausios konkurso nuotraukos bus eksponuojamos departamente ir Vidaus reikalų ministerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius