Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinio dizaino konkurso geriausiųjų TOP-100 – net 5 lietuviai

Pirmą kartą Lietuvos vardas pateko į penketuką (TOP-5) šalių, kurias atstovaujantys dizaino studentai pateikė daugiausia aukščiausiai įvertintų projektų tarptautiniam koncepcinių buitinių prietaisų konkursui.
Studentės darbas „Food calendar“
Studentės darbas „Food calendar“ / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Į šių metų „Electrolux Design Lab 2015“ geriausiųjų šimtuką (TOP-100), nurungę bent 1,5 tūkst. konkurentų iš įvairių šalių, pateko net penki Vilniaus dailės akademijos produkto dizaino studentų projektai. Daugiausia (8)  į šį šimtuką pateko studentų iš Pietų Korėjos, toliau rikiavosi Čekija ir Vengrija. Tiek pat darbų, kiek ir iš Lietuvos, į šimtuką pateko iš Čilės, Lenkijos, Ispanijos ir D.Britanijos.

Apskritai šiemet Lietuvos industrinio dizaino studentai konkursui pateikė rekordinį skaičių projektų – net 33. Per visą konkurso istoriją nuo 2003 m. daugiausia iki šiol darbų iš Lietuvos (27) buvo pateikta 2012 m.

Organizatorių nuotr./Studentės darbas „Food calendar“
Organizatorių nuotr./Studentės darbas „Food calendar“

Kuria vaikų sveikatai ir laimei

Kasmet vis kitą temą skelbiantis konkursas šiemet pakvietė kurti tema „Sveiki ir laimingi vaikai“ ir kelia klausimus, kaip sparčiai besikeičiančiame pasaulyje galėsime užtikrinti saugią ir lavinančią aplinką savo vaikams.

Koncepcijos gali būti kuriamos trijose kategorijose: maisto gaminimo, oro valymo bei drabužių ir namų priežiūros. Koncepcijos vartotojai gali būti visa šeima, kūdikiai, mažamečiai, moksleiviai, paaugliai, taip pat jų mamos ir tėčiai, siekiantys užauginti sveikas, aktyvias ir laimingas asmenybes.

Į geriausiųjų šimtuką šiemet pateko trys lietuvių pateikti maisto gaminimo kategorijos projektai: Agotos Rimšaitės „Maisto kalendorius“ (Food Calendar, dėst. Povilas Juškaitis), Simono Palovio BUD (dėst. Povilas Juškaitis) ir kauniečio Karolio Kasikausko VITAL (dėst. Saulius Jarašius).

Oro valymo kategorijoje konkurso komisija atrinko Dominyko Budino „Air Shield“ (dėst. Povilas Juškaitis) ir Valerijos Lazuchenkovos „Airy Leaf“ (dėst. Povilas Juškaitis).

Nuo automatinio dietologo iki virtualios degustacijos ir vitaminų „bombų“

Pasak A.Rimšaitės, šiandien ne visi tėvai išmano apie sveiką mitybą ir neturi laiko gilintis, todėl „Maisto kalendorius“ veikia kaip automatinis dietologas ir pagal kiekvieno šeimos nario mėgstamus produktus, svorį bei fizinį aktyvumą sudaro subalansuotą mėnesio meniu visai šeimai. Taip pat prietaiso pagalba vaikai gali peržiūrėti edukacinius filmukus apie maistingąsias įvairių produktų savybes ir gaminimo būdą.

 Taip pat prietaiso pagalba vaikai gali peržiūrėti edukacinius filmukus apie maistingąsias įvairių produktų savybes ir gaminimo būdą.

D.Palovio prietaisas leidžia vaikams žaisti ragaujant įvairius maisto produktus bei patiekalus. „Žaidime vaikas tampa virtualios virtuvės šefu – jam yra pateikiamas platus maisto produktų, virtuvės įrankių ir kulinarijos receptų pasirinkimas. Bet kokį sukurtą ar jau esantį žaidime patiekalą vartotojas gali „paragauti“ su specialiu ragavimo įrankiu, kuris, įsidėjus į burną, siunčia tam tikrus signalus smegenims, stimuliuodamas skonio receptorius ir imituodamas skonį“, – sako BUD autorius. Pagal sumanymą, vienu metu virtualioje degustacijoje gali dalyvauti net penki šeimos nariai ar vaiko draugai. Šis prietaisas – tarsi pilotinis naujų receptų bandymas, taupantis laiką, maisto produktus bei energijos resursus.

K.Kasikausko prietaisas VITAL (Vitamins In Totally Awesome Level) padeda tėvams vaikus įpratinti vartoti maistingąsias medžiagas, neverčiant jų valgyti įprastų sveikų produktų, kurie daugeliui vaikų kelia kur kas mažesnį susižavėjimą nei greitojo maisto produktai ar saldumynai.

VITAL gali nuskenuoti žmogų, t.y. nustatyti kokių vitaminų ir kt. medžiagų trūksta jo organizmui. Parodęs kokius produktus į jį sudėti, prietaisas iš jų išskiria tik reikalingas medžiagas ir suformuoja spalvotą želė konsistencijos kapsulę, kurios formą galima pasirinkti. Pasak autoriaus, ši technologiškai įdomi pramoga sudomintų vaikus ir įtrauktų juos į gaminimo procesą ir supažindintų su vertingomis maisto produktų medžiagomis.

Organizatorių nuotr./Studento darbas „Vital“
Organizatorių nuotr./Studento darbas „Vital“

Saugus ir lavinantis mikroklimatas vaikams

D.Budino suprojektuotas futuristinis vėžimėlis su oro filtravimo funkcija "Air Shield" yra skirtas didmiestyje vaikus auginantiems tėvams. Jo gaubtas apsaugo vaiką nuo neigiamų aplinkos poveikių – oro taršos, ultravioletinių spindulių ir pan. Filtrams išvalius orą, kūdikiui sukuriamas saugus ir sveikas mikroklimatas.

Vežimėlyje įtaisyti specialūs mikrofonai užtikrina garso ryšį tarp tėvų ir kūdikio, tačiau, norint vaiką užmigdyti, kartu leidžia eliminuoti aplinkos triukšmą kaip nepageidaujamą dirgiklį.

Mikroklimato iššūkius sprendžia ir V.Lazuchenkovos suprojektuotas oro valytuvas „Airy Leaf”, kuris kartu ir drėkina orą vaiko miegamajame. Jis turi jonizuojantį filtrą, kuris veikia įvairius taršos faktorius ir gali būti valdomas išmaniaisiais įrenginiais.

Be to, prie vaiką lavinančios aplinkos sukūrimo jis gali prisidėti įvairiomis hologramomis ir garsais, taip pat sudaro sąlygas tėvams stebėti situaciją vaizdo ir garso priemonių pagalba. Šis reguliuojamo aukščio ir pasvirimo prietaisas, primenantis lankstų lapą, tinkamas ne tik kūdikiams, bet ir mokyklinio amžiaus vaikams. Be to, jis pasižymi itin tyliu veikimu, energijos tausojimu.

Organizatorių nuotr./Studento darbas „BUD“
Organizatorių nuotr./Studento darbas „BUD“

Šie projektai toliau bus tobulinami su „Electrolux“ ekspertų pagalbą, o vasarą bus paskelbti 25 pusfinalininkai. Konkurso finalas įvyks rudenį, viename iš Europos miestų. „Electrolux Design Lab 2015” nugalėtojas gaus 10 tūkst. EUR piniginį prizą ir apmokamą stažuotę „Electrolux“ dizaino centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius