Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: arbatos gėrimas sumažina insulto tikimybę

Išgėrus tris ir daugiau žaliosios ar juodosios arbatos puodelius per dieną insulto tikimybė sumažėja daugiau nei 21 proc. Tokius rezultatus parodė Los Andželo Kalifornijos universiteto (UCLA) atliktas tyrimas.
Arbata
Arbata / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Naudodamiesi 9 tyrimų duomenimis, mokslininkai pastebėjo, kad asmenys, kurie išgeria 3 ir daugiau puodelių žaliosios ar juodosios arbatos per dieną, palyginti su išgeriančiais tik vieną puodelį ar dar mažiau, turi 21 proc. mažesnę tikimybę patirti insultą. Tiek žaliosios, tiek juodosios arbatos poveikis yra vienodas. Tyrime, kuriame ištirti 4378 insulto atvejai, dalyvavo 194 965 asmenys iš Kinijos, Japonijos, Suomijos, Olandijos, Australijos ir JAV.

„Mūsų tyrimas rodo, kad per dieną išgeriami trys arbatos puodeliai gali padėti sumažinti insulto tikimybę net 21 proc. Šios išvados yra susijusios tik su žaliosios ir juodosios arbatos vartojimu. Kol kas dar per anksti nurodyti konkrečią arbatos sudedamąją dalį, kuri lemia tokius rezultatus“, – teigė tyrimui vadovavęs Davido Geffeno vardo medicinos mokyklos Medicinos ir biologinės chemijos departamento profesorius dr. Lenore'as Arabas.

Mokslininkų teigimu, šiuo metu dar nėra žinoma, ar arbata turi teigiamą poveikį jau patyrus insultą. Taip pat nežinoma, ar insulto tikimybę sumažina ir kitų rūšių arbatos vartojimas. Tam reikia papildomų tyrimų, kurie, pasak mokslininkų, bus atliekami artimiausiu metu.

Insultas yra antra pagal dažnumą pasaulyje mirties bei negalios priežastis. Kasmet insultą patiria daugiau nei 20 milijonų pasaulio gyventojų.

Tyrimas vasario mėnesį buvo pristatytas Amerikos širdies asociacijos (American Heart Association’s) organizuotoje Tarptautinėje insulto konferencijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius