Publikuota: 2011 spalio 21d. 08:00
15min.lt

Vaidos Dambrauskės receptai

Pievagrybių užkandėlė
Vaida Dambrauskė
BTV nuotr. / Vaida Dambrauskė

Gaminimui reikės:

Masei

– 300 g. nedidelių pievagrybių;
– Keletas lapų petražolių.

Padažui

– 2 šaukštai medaus;
– 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
– 1 šaukštelis grūdėtų garstyčių;
– 1 česnakas;
– 1 citrina;
– Žiupsnelis druskos;
– Žiupsnelis priekoninių žolelių – kalendra, čiobrelis, bazilikas.

Gaminimas:

1. Pievagrybius pjaustome pusiau arba į keturias dalis. Supjaustytus beriame į keptuvę, pridedame žiupsnelį druskos, pašlakstome šviežios citrinos sultimis, kad išliktų balti ir kepame ant nedidelės ugnies, kol išsiskirs vanduo. Troškiname tol, kol išsiskyrusios sultys išgaruos.

2. Supilame aliejų, suskystintą medų, garstyčias, citrinos sultis, išspaustą česnaką , prieskonines žoleles ir gerai išmaišome.

3. Į iškepusius pievagrybius įspaudžiame arba įtarkuojame keletą galvučių česnako ir suberiame smulkiai pjaustytas šviežias petražoles. Gerai išmaišome.

4. Ant pievagrybių supilame padažą ir marinuojame, kol susirinks svečiai.

Pievagrybių užkandėlę patiekiame su šviežia balta itališka duona, kurią, galima galima šiek tiek pakepinti orkaitėje, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos, pipiro ir įtrinti šiek tiek česnako.

Vištienos kari su ryžiais

Jums reikės:

Masei

– 500 g. vištienos šlaunelių file;
– 100 g. šviežių arba šaldytų žirnelių;
– 3 nedideli svogūnai;
– 1 česnakas;
– Šiek tiek imbiero;
– 200 g. kokosų pieno;
– 250 g. pomidorų tyrės;
– Žiupsnelis druskos;
– Alyvuogių aliejus;
– Sviestas.

Kari

– 1 arbatinis šaukštelis kalendros sėklų;
– 1 arbatinis šaukštelis kumino;
– 1 a.š. ciberžolės;
– 1/2 a.š. Juodųjų garstyčių sėklų;
– 1/2 a.š. Lukštento kardamono;
– 1/2 a.š. Juodųjų pipirų;
– Žiupsnelis cinamono.

Ryžiams

– „Basmati“ ryžiai;
– Lauro lapelis;
– Alyvuogių aliejus.

Kari gaminimas:

1. Grūstuvėje pasigaminame kario prieskonius. Atskirai sugrūdame kalendrą, kuminą, garstyčių sėklas, juoduosius pipirus, kardamoną, sumaišome su ciberžolės milteliais ir žiupsneliu cinamono.

Troškinio gaminimas;

2. Smulkiai supjaustome svogūnus ir troškiname sviesto ir alyvuogių aliejaus mišinyje ant vidutinės ugnies, kol svogūnas suminkštės ir taps permatomas. Tuomet įtarkuojame 4 nemažas skilteles česnako ir tokį patį kiekį imbiero. Viską maišome. Suberiame kario prieskonius.

3. Į puodą suberiame vidutinio dydžio gabalėliais pjaustytą vištienos kulšelių file – kepame, kol vištiena taps minkšta ir balta.

4. Vištienai pabalus, supilame pomidorų tyrę, kokosų pieną, žiupsnelį druskos ir pipiro, galime pridėt žiupsnelį šviežios kalendros – viską toliau troškiname. Jei matome, kad masė per tiršta, galime įpilti pusę puodelio ar pagal poreikius vandens.

5. Viską patroškinus 10-15 min., supilame žirnelius.

6. Visą masę paliekame troškintis geram pusvalandžiui retkarčiais pamaišant.

Ryžių paruošimas:

„Basmati“ ryžius perplauname 2/3 kartus šaltu vandeniu. Į puodą pilame vandens ir beriame ryžius tokia proporcija, kad vandens būtų dvigubai daugiau nei ryžių. Pilame žiupsnelį alyvuogių aliejaus ir metame lauro lapelį. Verdame ant nedidelės ugnies, kol ryžiai išbrinks ir vanduo išgaruos. Išgaravus vandeniui – nukeliame ryžius nuo viryklės, uždengiame dangčiu ir vyniojame į vilnonį pledą.

„Panna cotta“ desertas su šviežių braškių šerbetu

Jums reikės:

– 200 g. grietinėlės (ne mažiau nei 25 proc. riebumo);
– 200 g. paprasto jogurto;
– 200 g. cukraus;
– 1 prinokęs mangas;
– 1 1/2 valgomasis šaukštas želatinos;
– 1 citrina;
– 200 g. šviežių braškių;
– 200 ml. stiklinė vandens.

„Panna Cotta“ gaminimas:

1. Želatiną užpilame 150 ml. vandens, kad išbrinktų.

2. Ant nedidelės ugnies kaitiname grietinėlę, suberiame cukrų ir maišome, kol cukrus ištirps.

3. Nulupame mangą ir supjaustome minkštąją dalį. Užpilame 50 ml. vandens ir šiek tiek patroškiname, kad vaisiaus minkštoji dalis taptų dar minkštesnė. Tuomet susmulkiname trintuvėje ir sumaišome su jogurtu.

4. Išbrinkusią želatiną sumaišome su grietinėlės ir cukraus mase, įpilame mango ir jogurto mišinį, viską gerai sumaišome.

5. Masę išpilstome į nedideles stiklines, uždengiame celofano plėvele ir dedame į šaldytuvą 3/4 valandom, kad mūsų „panna cotta“ sustingtų.

Braškių šerbeto gaminimas:

1. Braškes paruošiame trynimui – nuimame žaliuosius kotelius, galime perpjauti per pusę.

2. 100 g. cukraus tirpdome su maždaug 70 ml vandens, kol gausime cukraus tirpalą.

3. Trintas braškes sumaišome su cukraus tirpalu, įspaudžiame šviežių 1 citrinos sulčių. Masę sumaišome, supilame į indą plačiu dugnu ir dedame į šaldymo kamerą, kad masė sustingtų.

4. Po gero pusvalandžio šerbetą išimti iš šaldymo kameros, šiek tiek sujudinti, ir vėl įdėti atgal.

Kai „Panna cotta“ bus sustingusi (keletą minučių prieš tai išimame šerbetą ir leidžiame jam šiek tiek atšilti), šaukštelį šerbeto užpilame ant deserto.

Skanaus!

Komentuoti straipsnį
Žymės: Vakarienė
PRISIMINTI
ATSTATYTI
Pranešti klaidą
Pažymėkite klaidą tekste, pele paspaudę kairijį pelės klavišą
Užpildykite klaidos formą ir išsiųskite
Komentuoti
* - privalomi laukai

Komentaras įrašytas

Naujausi komentrai

Komentarų nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Kategorijos pabaiga
Skaitomiausios naujienos
 

Saugukelyje.lt

Iš pirmų lūpų Twitter