-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdovų rūmai mokys Užgavėnes švęsti bajoriškai

Valdovų rūmų muziejus Vilniuje pirmą kartą rengs bajoriškas Užgėvėnes. Renginių numatyta visai dienai.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak muziejaus kultūrinių renginių koordinatorės Eglės Belozaraitės, kovo 1-ąją nuo ryto Valdovų rūmų lankytojų lauks žaidimai ir pramogos. Edukatoriai norinčiuosius mokys pagaminti Užgavėnių kaukes.

„Kaukės skirsis nuo tradicinių kaukių. Mūsų edukatoriai suteiks galimybę pasigaminti kaukes, kurios yra padarytos pagal didikų bei bajorų atvaizdus. Bus galima pasigaminti Radvilų, Sapiegų kaukes. Tai bus teminės, dvariškai puotai pritaikytos kaukės“, – BNS sakė muziejininkė.

Muziejaus lankytojams taip pat bus rengiamos šventinės ekskursijos, kieme vyks bajorų kovos, rikiuotės mokymai, bus galima paklausyti Rimvydo Laužiko paskaitos apie puotą valdovo dvare. Vakare Užgavėnių šventę vainikuos koncertas, kuriame skambės Užgavėnių karnavalo muzika.

„Užgavėnės, ypač XVIII amžiuje, trukdavo ne vieną dieną, jo būdavo visai kitokios, negu mes įsivaizduojame ir švenčiame dabar. Valdovas su svita, šeima švęsdavo ne vieną dieną, o kokias tris, organizuodavo puotas“, – BNS sakė E.Belozaraitė.

Jos teigimu, šventės kulminacija būdavo karnavalas.

„Jo metu valdovai persirengdavo elgetomis arba miestiečiais, o bajorai, miestiečiai persirengdavo iškilmingesniais drabužiais, taip jie negalėjo vieni kitų pažinti, – pasakojo muziejininkė. – Užgavėnės vykdavo ne tik pačiuose rūmuose, bet ir aplinkinėse smuklėse. Šventė tikrai būdavo kelias dienas trunkanti, įspūdinga ir linksma.“

Užgavėnės – žiemos šventė, skirta išvyti žiemą ir prisišaukti pavasarį. Ji Europoje žinoma nuo senų laikų, anksčiau vadinta Ragučio švente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius