Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybinis jaunimo teatras sezoną pradeda su naujais spektakliais ir komfortiškesne sale

Valstybinis jaunimo teatras pradeda 46-tą sezoną, kuriame numatomos šešios premjeros, šiuolaikinių vidurio-rytų Europos autorių pjesių skaitymas ir režisierės Dalios Tamulevičiūtės jubiliejaus minėjimas. Penktadienį atnaujintose teatro patalpose įvyko spaudos konferencija, kurioje teatro vadovas Algirdas Latėnas kartu su reklamos ir informacijos skyriaus vadove Ginte Pranckūnaite pristatė artėjančius kūrybinius planus.
Valstybinio jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas
Valstybinio jaunimo teatro vadovas Algirdas Latėnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rugsėjo 30 d. būtų sukakę 70 metų ilgametei teatro režisierei, pedagogei Daliai Tamulevičiūtei, kurios dėka išugdytos net kelios šiandieną žymių aktorių kartos. Ta proga jaunimo teatras rengia vakarą, į kurį yra kviečiami visi buvę režisierės studentai, kolegos ir draugai.  Minėjimo metu bus parodytas režisieriaus Audriaus Stonio dokumentinis filmas iš televizijos ciklo „Legendos“ ir atidaryta režisierės šviesiam atminimui skirta paroda.

Spalio mėnesį pirmoji premjera – Algirdo Latėno ir Gedimino Storpirščio režisuotas spektaklis „Labanakt, mama“, pagal amerikiečių rašytojos Maršos Norman pjesę. Tai istorija, neišeinanti iš kambario ribų, tačiau apkeliaujanti visas vidinio pasaulio erdves. Keturiasdešimtmetė Džesė Keits ir jos motina Telma – dvi moterys pasinėrusios į savo įprastus gyvenimus. Spektaklyje vaidina dvi aktorės: Giedrė Giedraityte ir Jonė Dambrauskaitė. Šiais metais lėlininkų kursą baigusios artistės, kartu su dar vienu aktoriumi Simonu Stropirščiu, yra priimtos į Jaunimo teatro kolektyvą.

Teatro vadovas A.Latėnas pasidžiaugė, kad su šių aktorių atėjimu teatras atsinaujino. „Norime, kad šie žmonės būtų ne šiaip pakviesti, o kad matytųsi, ką jie sugeba“, – teigė A.Latėnas.

Lapkričio pradžioje žiūrovai kviečiami į Rolando Kazlo režisuotą spektaklį „Raštininkas Bartlbis“. Nors Rolandas Kazlas savo, kaip režisieraus jėgas yra išbandęs „Lėlės“ bei Kauno dramos teatruose, tačiau  Jaunimo teatre, kuriame dirba daugiau nei 15 metų, spektaklį kuria pirmą kartą. Hermanas Melvilis – dar vienas amerikiečių rašytojas, garsiojo romano „Mobis Dikas“ autorius. Jo novelė pavadinimu „Barlbis“ – tai intriguojantis pasakojimas apie vieno didmiesčio teisininko kontorą, į kurią netikėtai užklystą keistuolis, mažakalbis raštininkas. 

Prieš Kalėdas turėtų pasirodyti Vytauto V.Landsbergio spektaklis jauniesiems žiūrovams „Angelų pasakos“, o taip pat pagal F. Dostojevskio romaną „Broliai Karamazovai“, Algirdo Latėno režisuotas „Brolis Alioša“.  Kitą pusmetį  į Jaunimo teatro sceną sugrįš Agnius Jankevičius, kuris pasirinko Tenniso Williamo pjesę „Katė ant įkaitusio skardinio stogo“. Taip pat sezonui artėjant į pabaigą spektaklius turėtų statyti Gintaras Varnas bei režisierius iš Sankt-Peterburgo Valerijus Griško.

Jaunimo teatras atgaivina dar vieną tradiciją. Nuolatos jaučiant naujų kūrinių šiuolaikinei scenai trūkumą, pavasarį planuojamas vidurio-rytų Europos autorių pjesių skaitymas.  Jaunasis teatrologas, kritikas ir slavų kalbų specialistas  Andrius Jevsejevas išvertė keletą lenkų, čekų ir slovakų pjesių, kurias planuojama atiduoti į dar studijuojančių režisierių ir aktorių rankas, pasiūlant visišką laisvę kūrybai bei interpretacijai.  Tuo bus siekiama ne tik pasiūlyti jauniems režisieriams įsigilinti į slaviškų pjesių ypatumus ir galbūt pirmą kartą išbandyti savo jėgas režisuojant skaitymus, bet visai teatrinei visuomenei pristatyti naujus autorius, tikintis, kad kai kurie dramos kūriniai ateityje virs profesionaliais spektakliais.

Teatro lankytojų laukia ne tik spektaklių premjerų staigmenos. Teatro svečiai nuo šiol turėtų jaustis komfortiškiau – pakeistos kėdės bei sutvarkytas vamzdynas, todėl žiūrovai spektaklius stebės ne tik patogiau įsitaisę, bet ir šiltesnėje patalpoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius