Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečiai stebėjo kariliono varpų šventinimą Šv.Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje

Sekmadienio vakarą Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia buvo sausakimša. Vilniečiai ir iškilūs bažnyčios bei miesto valdžios atstovai rinkosi į iškilmingas mišias, kurių metu Jo Ekscelencija Vilniaus vyskupas Gintaras Grušas šventino vieną rečiausių pasaulyje muzikos instrumentų – iš šešiasdešimt vieno varpo sudarytą karilioną. Po ceremonijos Šv.Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje koncertavo valstybinis choras „Vilnius“.
Minios vilniečių stebėjo kariljono varpų šventinimą
Minios vilniečių stebėjo kariljono varpų šventinimą / Renginio organizatorių nuotr.

„Bažnytiniai varpai suteikia pašaukimą – jie kviečia žmones susiburti ir išgirsti. Tai tarsi priminimas, kad Dievas yra mūsų namuose. Karilionas taip pat kuria harmoniją. Šešiasdešimt vienas varpas, nors ir skirtingų dydžių bei tūrių, muziko rankose virsta į harmoningą, gražią melodiją, atgimstančią Dievo rankų prisilietimu“, – sakė Jo Ekscelencija Vilniaus vyskupas G.Grušas.

Įspūdingi varpai, pavadinti šventųjų vardais, atkeliavo į sostinę prieš savaitę. Vilniaus karilionas bus didžiausias Lietuvoje ir moderniausias bei vienas įspūdingiausių visame regione – turės net 61 varpą, kurių mažiausio svoris – 8 kg, o didžiausio – 3360 kg, rašoma pranešime spaudai.

Visi varpai karilione turi skirtingą tūrį, svorį, derėjimą. Kariloone gali būti nuo 23 iki 80 varpų. Nuo jų skaičiaus priklauso instrumento muzikinis diapazonas. Kiekviena atskira nata išgaunama vieno varpo skambėjimu. Įprastai mažiausias kariionas – sudarytas iš dviejų oktavų – turi nuo 23 iki 27 varpų, o didžiausias, koks bus ir Vilniuje, iš penkių oktavų – turi 61 ir daugiau varpų.

Manoma, kad Vilniaus kariliono skambėjimas bus girdimas iki penkių kilometrų spinduliu.

Visuose pasaulio žemynuose yra virš 600 karilionų – daugiausia Belgijoje, Nyderlanduose, šiaurės Prancūzijoje ir šiaurės vakarų Vokietijoje. Iš šių šalių kariliono menas išplito visame pasaulyje, ir dabar daugelis pasaulio valstybių sostinių ir didžiųjų miestų turi kariloonus, tarp jų ir Vilnius.

Nuo pirmadienio Vilniuje vieši kariliono meistrai iš Olandijos, kurie kelias savaites dirbs keldami varpus į 50 m aukščio Šv.Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokštą bei derindami instrumentą. Koncertinis kariliono debiutas įvyks rugsėjo 6 dieną, penktojo tarptautinio Šv.Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalio atidarymo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius