-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokias paslaptis slepia lauko gėlių puokštės?

Tik šast ir pavasaris, visi 25 laipsniai šilumos po tokio ilgo šaltų orų užsibuvimo! Tiesiog akyse stiebiasi žolynai, skleidžiasi gėlių žiedai ir medžių lapai pildo erdvę tarp šakų. Švelnus žalumas leidžiasi žemyn, kur karaliauja laukinės gėlės, staiga pasklidusios visur, kur tik yra žolės lopinėlis.
Mokytoja G.Kmitienė
Mokytoja G.Kmitienė / Nijolės Degutienės nuotr.

Daug mokytojų susiduria su miesto vaikų atitolimu nuo gamtos ir klausia, kaip vaikus priartinti prie jos? Norisi ne tik priartinti, bet ir padėti vaikui, paaugliui pajusti gamtos grožį ir lavinti kūrybiškumą.

Kuo vaikui svarbus augalų ir gamtos pažinimas? Prancūzai konstatuoja, kad miestuose gyvenantys vaikai yra hiperaktyvūs, ir tai sieja su gamtos deficitu.

Nijolės Degutienės nuotr./Mokinių sukurtos puokštės
Nijolės Degutienės nuotr./Mokinių sukurtos puokštės

Gamtos deficitas yra viena didžiausių vaikų kūno ir dvasios ligų priežasčių. Jei vaikai kiekvieną dieną stebi gamtą, ši palieka savo paslaptingumo ir tobulumo atspindį jų asmenybėse. Žmonių sukurti kūriniai pasąmoningai lyginami su gamta, ir kuo labiau sutampa su mūsų sąmonėje esančiu gamtos grožio atspindžiu, tuo labiau mes suprantame, kad tai yra grožis. Toks darnus sugyvenimas su gamta svarbus žmogaus charakteriui, jo gerosioms savybėms ugdyti.

Kiekvieną pavasarį ir rudenį, gegužės ir rugsėjo pradžioje, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre mokytojai kviečiami į seminarą „Laukų ir pievų gėlės: nuo pažinimo iki ilgai besilaikančių puokščių komponavimo“. Seminaras skirtas biologijos, pradinių klasių, aplinkotyros, technologijų ir neformaliojo vaikų švietimo mokytojams, vedantiems būrelius, integruotas pamokas, įgyvendinantiems projektus ir visiems, dalyvaujantiems kūrybiškos asmenybės ugdyme.

Nijolės Degutienės nuotr./Mokinių sukurtos puokštės
Nijolės Degutienės nuotr./Mokinių sukurtos puokštės

Seminaro metu atsakymų ieškoti padeda lektorė Nijolė Degutienė, knygos „Lietuvos laukų ir pievų gėlių puokštės“ autorė. Ji dalinasi gerąja patirtimi, tuo, ką pati atrado, išbandė ir sukūrė, pateikia metodinės medžiagos, atveža glėbį įvairiausių laukų ir pievų gėlių ir parodo, kaip paprasčiausiomis priemonėmis ir mažiausiomis sąnaudomis sukurti ilgai besilaikančių pievų, laukų gėlių puokštes. Praktinio užsiėmimo metu dalyviai eina ir į pievą, mokosi pastebėti ir pažinti pievų ir laukų gėles, jas renka, pritaiko ilgai besilaikančių puokščių gamybos technologiją ir patys sukuria puokštę iš laukinių gėlių.

Nijolės Degutienės nuotr./Seminaras
Nijolės Degutienės nuotr./Seminaras

Po seminaro mokytojai į mokyklas grįžta kupini naujų idėjų ir ryžto gautą patirtį pritaikyti darbe su vaikais. Pirmajame seminare dalyvavo ir biomedicinos mokslų daktarė, docentė Giedrė Kmitienė, užsienyje baigusi augalų anatomijos studijas. Į seminarą ji vyko smalsumo vedama – ar ką įdomaus dar galima apie gėles sužinoti?

Ponia Giedrė dirba gėlininkystės, sodininkystės, biologijos ir daržininkystės mokytoja Vilniaus Verkių mokykloje – daugiafunkciame centre.

Galima! Kurti puokštes. Ponia Giedrė dirba gėlininkystės, sodininkystės, biologijos ir daržininkystės mokytoja Vilniaus Verkių mokykloje – daugiafunkciame centre. Po seminaro ji mokinius, kuriems paskirtas specialusis ugdymas, mokė gaminti puokštes iš aplinkoje augusių vietinės floros augalų – notrelių, vaisginų, vaistinių česnakūnių, šalmučių. Į darbą mielai įsitraukė ne tik mergaitės, bet ir berniukai. Net sunkiai bendraujantiems ir susikausčiusiems vaikams gėlių puokščių kūrimas suteikė daug džiaugsmo ir gerų emocijų – sukurta puokštė skleidžia šviesą ir meilę, nuteikia gražioms mintims ir geriems darbams.

Visi, net didžiausi rimtuoliai, šypsojosi matydami laukų gėlių puokštes. Mokiniai papuošė mokyklą, dovanojo puokštes mokytojams. 2014 m. birželio 5 d. Vilniaus savivaldybėje vykusioje Biologinės įvairovės dienoje, šios mokyklos mokinių sukurtos puokštės buvo dovanojamos renginio svečiams. Ypač visiems patiko puokštė iš baltųjų dobilų.

Šį pavasarį toks seminaras Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre (Žirmūnų g. 1 B, Vilnius) vyks 2015 m. gegužės 7 d. Daugiau informacijos rasite čia.

Laukiami visi, ypač tie, kurie netiki, kad laukų ir pievų gėlių puokštė gali džiuginti net visą mėnesį.

Daugiau apie gėlių seminarus skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius