-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Virtualūs asistentai mobiliuosiuose telefonuose

Virtualūs asistentai jau kuris laikas audrina mūsų vaizduotę pradedant kino filmais ir baigiant mūsų išmaniaisiais telefonais. Kas tai yra? Kodėl jie itin reti Lietuvoje?
Mobilusis telefonas
Mobilusis telefonas / 123rf.com nuotr.

Virtualus asistentas yra glaudžiai susijęs su AI – dirbtiniu intelektu. Tai virtualus robotas, gebantis girdėti „šeimininko“ balsą ir suprasti, ką jis sako, kad galėtų paieškoti internete atsakymų į pateiktus klausimus. Taip pat jų gebėjimai apima ir tokias funkcijas, kaip bendravimas, humoras, papildomos informacijos paklausimas ir t.t. Virtualus asistentas kalba žmogaus balsu, ne robotizuotu, todėl tai gana sudėtingas mechanizmas. Aišku, kalba anglų kaba, nes jį sukūrė amerikiečiai. Šiuolaikiniai mobilieji telefonai yra pakankamai galingi, kad galėtų „apgyvendinti“ virtualiuosius asistentus savo atmintyje. Aišku, asistentų darbas vykdomas debesyse, jiems suteikiama galimybė mokytis ir suprasti vis daugiau frazių ir paklausimų. Taip pat virtualus asistentas mokosi ir prisimena tam tikrus rutininius darbus, pavyzdžiui, kas dieną priminti, kada iš mokyklos paimti vaikus, ką nupirkti (jei tai įvesta į kalendoriaus programėlę).

Kada jums pravers virtualus asistentas?

  • Jei dažnai vairuojate ir reikia atlikti tam tikrus darbus, gauti informacijos;
  • Jei dirbate ir bendraujate anglų kalba pakankamai sklandžiai;
  • Jei norite sutaupyti laiko informacijos paieškai.

Lietuvoje kyla pagrindinė problema. Nė vienas iš asistentų „nekalba“ lietuviškai. Dėl to ir nėra daug jais besinaudojančių. Tikėtina, ateityje tai pasikeis ir mūsų mobilieji telefonai taps dar išmanesni.

Norime pristatyti 5 virtualius asistentus, kurie pakeis pasaulį. Tikėsimės, kad į gera. Bent jau turėtų pakeisti...

Facebook Jarvis

Visai neseniai Facebook įkūrėjas Markas Zuckerbergas paskelbė, kad kuria naują virtualų asistentą. Pavadino jį Jarvis. Virtualus asistentas kalba aktoriaus Morgano Freemano balsu. Facebookas savo telefonų jau nebekuria, tačiau jiems priklauso populiariausios pasaulyje programėlės Facebook ir Messenger, kurios jau dabar keičia mūsų bendravimo būdą. Nenuostabu, kad į Messenger programėlę greitai bus įdiegtas ir kalbantis virtualus asistentas.

Įdomu tai, kad pats Markas Zuckerbergas pakvietė prisidėti viso pasaulio programuotojus prie šio virtualaus asistento kūrimo ir tobulinimo. Gana šmaikščiuose vaizdo klipuose jis pademonstravo, kaip kartais gali būti sunku susikalbėti su virtualiuoju asistentu taip dar kartą parodydamas, kad tai nėra tobulas kūrinys ir jam reikia laiko tobulėti. Po keleto metų tai gali būti itin įdomus projektas, jei tik Facebook jo neapleis.

Microsoft Cortana

Cortanos istorija iš tiesų įspūdinga. Pirmą kartą ji atsirado dar tada, kai nebuvo išmaniųjų telefonų. Cortana atsirado kompiuteriniame žaidime Halo: Combat Evolved 2001 metais. Vėliau ji gavo net ir holografinį pavidalą, primenantį egiptiečių karalienės Nefertitės įvaizdį. Kadangi Halo žaidimą įsigijo Microsoft, Cortanos vardas perėjo jų nuosavybėn ir netrukus tapo prekės ženklu.

Dabar Cortana yra Windows operacinės sistemos dalis ir sutinkama naujausiuose Lumia telefonuose. Ją įgarsino Jen Taylor – nelabai žinoma aktorė.

Apple Siri

2011 metais kartu su iPhone 4S išmaniuoju telefonu atsirado Siri – vienas iš labiausiai aptariamų virtualių asistentų pasaulyje. Ją įgarsino balso aktorė Susan Bennet (anglų k.). Siri yra nepaprastas virtualus asistentas. Jis gali kalbėti skirtingomis kalbomis. Kol kas Siri kalba anglų (amerikiečių, britų, australų ir kitų anglakalbių šalių tarmėmis), arabų, kinų (kantoniečių ir mandarinų tarmėmis), danų, olandų, prancūzų, suomių, vokiečių, hebrajų, italų, japonų, korėjiečių, norvegų, portugalų, rusų, ispanų, švedų, malajų, tajų, ir turkų kalbomis. Deja, lietuvių kalba į šį sąrašą nepatenka. Ir neaišku, kada pateks – mūsų labai maža rinka...

Samsung „Bixby“

Sklando gandai, kad Samsung taip pat kuria savo virtualų asistentą ir galimai jį vadina Bixby. Informacijos dar nedaug, tačiau šis asistentas turėtų pasirodyti išleidus naująjį Galaxy S8 telefoną vėliau šiais metais. Įdomu, ką sukūrė Samsung. Juk būtent jų mobilieji telefonai yra pardavimų lyderiai. Pavadinimas dar tik kodinis, nes jau ir seniau Samsung dirbo su virtualiais asistentais, pavyzdžiui Viv (jį, beje, sukūrė tie patys, kas kūrė ir Siri, kuri buvo Apple įsigyta iš nedidelio startuolio).

Amazon Alexa

Amazon neturi savo mobilaus telefono, kuriame galėtų įdiegti savo virtualųjį asistentą. Bet tokiai technologinei milžinei tai gali būti tik laiko klausimas. Kol kas Alexa „apsigyveno“ namų valdymo prietaise Amazon Echo, kuris gali groti muziką, skaityti audio knygas ir valdyti kai kurią namų buitinę techniką. Aišku, su juo galima kalbėtis, tačiau šis virtualus asistentas niekaip su išmaniaisiais telefonais nesusiję. Kol kas.

Reiktų paminėti, kad virtualiųjų asistentų yra ir daugiau. Tik jie dar labai ankstyvoje kūrimo stadijoje arba gauna nepakankamą finansavimą, kad būtų pabaigti ir pristatyti galutiniam vartotojui. Ir panaudojimas jų taip pat gana platus.

Mobilieji telefonai jau atstoja kameras, kompasus, radiją ir kitus prietaisus, tad akivaizdu, kad asmeninį robotą irgi gali atstoti. Juk Japonijoje jau kuriami namų robotai, kurių paskirtis – palaikyti kompaniją pagyvenusiems žmonėms, su jais bendrauti. Šios dvi technologijos vystomos lygiagrečiai, tad greitu metu turėtų pasirodyti ir pasiekimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius