-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žemėje gyvuoja apie 8,7 mln. gyvų organizmų rūšių

Žemėje gyvuoja apie 8,7 mln. gyvų organizmų rūšių, nors tik nedidelė jų dalis yra jau atrastos ir aprašytos, antradienį paskelbė mokslininkai.
Pelėsis neatsiejama alaus gamybos dalis.
Pelėsiai / .

Šis skaičius, pateikiamas nemokamame mokslo žurnale „PLoS Biology“, tikriausiai yra „tiksliausias iki šiol atliktas įvertinimas“. Ankstesni skaičiavimai rodė, kad organizmų rūšių gali būti 3–100 milijonų.

Apie 1,25 mln. rūšių buvo atrastos ir suklasifikuotos nuo XVIII amžiaus vidurio, kai švedų mokslininkas Carlas Linnaeus sukūrė iki šiol tebenaudojamą taksonomijos sistemą.

Naujasis tikėtinas rūšių skaičius (8,7 mln.) pagrįstas matematiniais apskaičiavimais, atsižvelgiant į šiuo metu žinomų rūšių skaičių.

Naujasis tikėtinas rūšių skaičius (8,7 mln.) pagrįstas matematiniais apskaičiavimais, atsižvelgiant į šiuo metu žinomų rūšių skaičių.

Iki šiol neatrasta apie 86 proc. rūšių, aptinkamų sausumoje, ir 91 proc. jūrinių organizmų rūšių, teigia Kanadoje veikiančio Dalhauzio universiteto ir Havajų universiteto mokslininkai.

„Klausimas, kiek iš viso esama rūšių, mokslininkus domino šimtmečius, o šis atsakymas, papildytas kitų atliktais rūšių paplitimo ir gausumo tyrimais, yra ypač svarbus dabar, nes įvairi žmogaus veikla ir poveikis spartina rūšių nykimo spartą“, – rašo pagrindinis šios studijos autorius Camilo Mora  iš Havajų universiteto.

„Daugelis šių rūšių gali išnykti mums dar nesužinojus apie jų egzistavimą, apie jų unikalias nišas ir funkcijas ekosistemose, taip pat apie jų potencialų indėlį didinant žmonijos gerovę“, – pridūrė tyrėjas.

Studijos autoriai nustatė, kad egzistuoja iš viso apie 7,77 mln. gyvūnų rūšių, iš kurių 953 434 aprašytos ir įtrauktos į katalogus. Augalų esama apie 298 tūkst. rūšių, iš kurių žinomos 215 644.

Tyrėjai apskaičiavo, jog taip pat esama apie 611 tūkst. rūšių grybų, įskaitant pelėsius ir valgomuosius grybus, iš kurių žinoma tik 43 271.

Tikėtina, jog vienaląsčių ir kolonijinių pirmuonių, tokių kaip amebos, esama apie 36 400 rūšių, taip pat apie 27 500 rūšių vadinamųjų chromistų, prie kurių priskiriami kai kurie dumbliai.

„Žmonija yra įsipareigojusi saugoti rūšis nuo išnykimo, tačiau iki šiol netgi menkai įsivaizdavome, kiek jų esama“, – sakė studijos bendraautorius Borisas Wormas iš Dalhauzio universiteto.

Į Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) leidžiamą Raudonąją knygą įtrauktos 59 508 rūšys, iš kurių 19 625 gresia pavojus išnykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius