-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žieminių padangų pasirinkimas – ką reikia žinoti?

Jeigu vasarą mažiau atsakingi vairuotojai numoja ranka į padangų keitimą ir apskritai pasidomėjimą, koks apavas geresnis jų keturračiui draugui, tai prieš žiemos speigus susidomėjimas žieminėmis padangomis stipriai išauga. Tai natūralu, nes visi supranta, jog žiemą vairavimo sąlygos gali tapti išbandymu net labiausiai patyrusiems vairuotojams. Todėl šiandien kartu su didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistais trumpai aptarsime, ką turite žinoti apie žiemines padangas, jų pasirinkimą ir naudojimą.
Padangos
Padangos / 123rf.com nuotr.

Padangos pagal medžiagos tipą

Žieminės padangos skirstomos į tris rūšis: dygliuotas padangas, minkšto gumos mišinio žiemines padangas ir kieto gumos mišinio žiemines padangas. Apie dygliuotas šiek tiek vėliau, nes jos yra specifiškesnės. Tuo tarpu nedygliuotos padangos yra dažniausias pasirinkimas Lietuvoje. Minkšto mišinio žieminės padangos rekomenduojamos tiems vairuotojams, kurie dažnai važinėja slidžiais keliais, dažniau tenka važinėti užmiestyje. Šios, nors ir greičiau dylančios padangos, yra tinkamesnės sudėtingoms vairavimo sąlygoms. Tuo tarpu, kieto mišinio žieminės padangos labiau rekomenduojamos mieste ar važinėjantiems gerai prižiūrimais keliais. Šios, lėčiau dylančios padangos, geriausias pasirinkimas, kai galite sau leisti niekur nevažiuoti prastomis oro sąlygomis. Kieto gumos mišinio padangos tinkamiausios visureigiams, keturiais ratais varomiems automobiliams bei limuzinams.

Sudėtingiausia yra tai, kad padangos paprastai nežymimos kaip minkštos arba kietos, tad šitą jums gali pasakyti tik specialistas arba konsultantas ir tik labiau patyrę vairuotojai patys atskiria medžiagos rūšį ir kietumą. Beje, klaidingai manoma, jog ženklinimas M+S, reiškiantis „purvas ir sniegas“ (ang. Mud + Snow) nusako, kada padangos yra efektyviausios. Anaiptol. Šiuo ženklinimu nusakomas protektoriaus raštas, kuris yra grubesnis, su daugiau atskirų blokelių. Beje, M+S ženklinimu būna pažymėtos ir vasarinės padangos.

Geriausias – kryptinis protektoriaus raštas

Vienas iš kriterijų, renkantis naujas žiemines padangas, yra protektoriaus raštas. Jis, jei atkreipsite dėmesį į padangas parduotuvėje, skiriasi ir dažniausiai yra akcentuojamas. Kuris raštas yra geresnis: simetriškas ar skirtingas skirtingose padangų pusėse, sunku pasakyti. Tačiau Pigu.lt specialistai dažniausiai rekomenduoja kryptinį protektoriaus raštą, kadangi patirtis rodo, jog toks raštas labiausiai tinkamas lietuviškoms žiemoms, esant sniego ar vairuojant šlapiu sniegu padengtame kelyje. Su tokiomis padangomis lengviausia suvaldyti automobilį.

Su dygliuotomis padangomis – ne visur

Dygliuotos padangos yra pačios „žiemiškiausios“. Jos rekomenduojamos, esant mažam pravažumui, didelėms pusnims. Kadangi žiema Lietuvoje nelepina sniego gausa, dygliuotos padangos praverčia gyvenant kaimiškose vietovėse, vienkiemiuose, vietose, kur dažnai tenka kopti į įkalnę ar leistis į pakalnę. Užmiesčiuose, kur rečiau valomi arba visai nevalomi keliai, dygliuotos padangos tampa ko ne vieninteliu būdu išvažiuoti iš savo kiemo. Tuo tarpu, gyvenantys mieste, su tokiomis nemaloniomis situacijomis susiduria gana retai, todėl galima išsiversti ir be dygliuotų padangų.

Važiuojant į užsienį, derėtų pasidomėti, kokiose šalyse leidžiama važinėti dygliuotomis padangomis. Pavyzdžiui, Vokietijoje bei Lenkijoje eksploatuoti dygliuotas padangas draudžiama. Jau nekalbant apie dar piečiau esančias šalis.

Beje, jei pasirenkate dygliuotas padangas, nepamirškite ant automobilio užsiklijuoti specialaus apie tai informuojančio lipduko.

Padangos visureigiams

Kalbant apie padangų pasirinkimą, dažniausiai kalbama apie lengvuosius automobilius, tačiau tos pačios taisyklės ir tie patys principai galioja ir keičiant padangas visureigiui, minivenui ar mikroautobusui. Tik, žinoma, šiems didesniems automobiliams dažniausiai reikia didesnių padangų. Padangų dydžio rekomendacijas pateikia gamintojas.

Padangos turi galiojimo laiką

Kartais nepagalvojama, kad padangos turi savo galiojimo laiką. Iš tiesų, net ir nenaudojamos padangos yra veikiamos aplinkos veiksnių, medžiaga dūla ir po kurio laiko jų savybės jau nebėra tokios kaip ką tik pagamintų. Padangos tinkamos naudoti apie 10 metų nuo pagaminimo datos. O ją galima sužinoti tiesiog pažvelgus į padangą. Ant pačios padangos esančio 11 skaičių kombinacijos paskutiniai 4 skaičiai išduoda pagaminimo datą. Tai metų savaitė ir metai. Tad pvz., jei matote skaičių 0216, tuomet jūsų padangos pagamintos 2016 metų antrą savaitę, t.y. sausio 4-10 dienomis.

Pirkite iš patikimų pardavėjų

Nuo padangų kokybės priklauso ne tik vairavimo kokybė, tačiau ir saugumas. Todėl tai ne ta sritis, kurioje galima taupyti. Jei atėjus žiemos sezonui prireikė pakeisti padangas, įsigykite naujas iš patikimo pardavėjo. Pirkti naudotas, restauruotas iš nepažįstamo pirkėjo ar iš laikines pašiūres susirentusių perpardavinėtojų, tikrai nėra pats geriausias sprendimas.

Ką daryti su senomis padangomis?

Įsigijus naujas žiemines padangas, jums tikrai nereikėtų sukti galvos apie tai, kur dėti senąsias. Pirmiausia, senas padangas utilizavimui gali paimti automobilinių padangų pardavėjai. Tą patį gali padaryti ir autoservisas, kuriame keičiate ir balansuojate ratus. Jei padangas keičiate patys, tuomet galite išvežti į didžiųjų atliekų utilizavimo aikšteles. Kiekviename mieste esančios aikštelės iš privačių gyventojų kasmet gali priimti iki 5 padangų. Nenorite išmesti? Galite suteikti padangoms naują gyvenimą iš jų sukūrus įvairius sodo baldus ar dekoracijas, pavyzdžiui, sūpynes, mini pufus, stalo pagrindą, suolelį ar pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius