-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žinomiausia Einsteino formulė įrodyta po 103 metų

Prireikė daugiau nei šimtmečio, tačiau Alberto Einsteino garsioji formulė e=mc2 pagaliau buvo įrodyta sutelkus milžiniškas Prancūzijos, Vokietijos ir Vengrijos fizikų pastangas.
Albertas Einsteinas
Albertas Einsteinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Fizika

„Smegenų trestas“, vadovaujamas Prancūzijos teorinės fizikos centro mokslo darbuotojo Laurent'o Lelloucho ir pasitelkęs vienus iš pajėgiausių pasaulyje superkompiuterių, mėgino apskaičiuoti atomo branduolį sudarančių dalelių – protonų ir neutronų – masę.

Pagal šiuo metu priimtą dalelių fizikos modelį protonai ir neutronai yra sudaryti ir mažesnių dalelių, vadinamų kvarkais, o jų sąveiką lemia gluonai.

Tačiau pastebėtas keistas fenomenas: gluonai neturi masės, o kvarkų masė sudaro tik apie 5 proc. protono arba neutrono masės. Kyla klausimas: kas sudaro kitus 95 proc. masės?

Atsakymas į šį klausimą pateikiamas JAV leidžiamo žurnalo „Science“ ketvirtadienį išspausdintoje studijoje: masę sukuria kvarkų bei gluonų judėjimo energija ir šių dalelių tarpusavio sąveika.

Kitaip tariant, energija ir masė yra lygiavertės sampratos, kaip aiškinama 1905 metais paskelbtoje A.Einsteino specialiojoje reliatyvumo teorijoje.

Lygtis, teigianti, kad energija lygi masės ir šviesos greičio kvadrato sandaugai, rodo, jog masė gali būti paverčiama energija ir atvirkščiai.

Ši lygtis ne kartą buvo pasitelkiama skaičiuojant, kiek energijos gali atpalaiduoti tam tikras masės pokytis. Ji taip pat buvo praktiškai pritaikyta kuriant atominius ginklus.

Tačiau šią formulę buvo nepaprastai sunku pritaikyti subatominių dalelių lygmeniu ir vadinamosios kvantinės chromodinamikos lygtyse.

„Iki šiol tai tebuvo hipotezė, – išdidžiai skelbiama Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimo centro (CNRS) spaudos pranešime. – Dabar tai pirmą kartą įrodyta.“

Norintiems žinoti daugiau paaiškinama: atliekant šiuos skaičiavimus „laikas ir erdvė buvo įsivaizduojami kaip keturmatė kristalo gardelė, sudaryta iš diskrečių eilutėmis ir stulpeliais išsidėsčiusių mazgų“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius