-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ tampa Nacionaliniu

Rugsėjo 8 dieną šalyje prasidės aštuntasis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, kuriame – daugiau kaip 160 nemokamų renginių visiems norintiems, o ypač jaunimui. Augant visuomenės, mokyklų ir aukštųjų mokyklų susidomėjimui, šiais metais festivalio renginiai planuojami jau penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.
Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ plakatas
Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ plakatas / Organizatorių nuotr.

Atidarymo metu Vilniuje – jau tradicija tampantis kino seansas ir diskusija su mokslininkais. Šįkart – apie smegenų tyrimų tendencijas. Prof. Šarūnas Raudys, kompiuteriu modeliuojantis emocijas ir neurobiologas, VU prof. Osvaldas Rukšėnas pamėgins numatyti, kada sugebėsime į kompiuterį perkelti savo smegenų turinį, savąjį „aš“ ir tapsime nemirtingais, kaip fantastiniame trileryje „Išeities kodas“, kuris bus parodytas po diskusijos.

Vilniuje intriguojančią programą parengė VU Gamtos fakulteto mokslininkai. Išgirsite, kur atmosferoje formuojasi meteorologiniai reiškiniai; sužinosite, kaip trūkinėja Žemė ir kad ozonas gali būti ne tik naudingas. Pamatysite kaip sudaromi žemėlapiai ir kodėl kartais reikia bijoti aliuminio. Neurofiziologai atskleis, ar augalams būdingas altruizmas, ar jie jaučia skausmą ir turi atmintį.

Jaukioje VU Centrinių rūmų Teatro salėje – paskaitos apie tai, kaip kompiuteryje modeliuojamas chaotiškai kintantis pasaulis; etnokosmologo prof. Liberto Klimkos įžvalgos apie megalitų sąsajas su astronomija. „Microsoft“ specialistas Tautvydas Dagys papasakos, kaip valdysime kompiuterius ateityje, o VAE atstovas dr. Rimantas Vaitkus nušvies atominės energetikos ateitį mūsų šalyje. Ypatinga naujiena iš pirmų lūpų – apie šiuo metu kuriamą pirmąjį lietuvišką kosmoso palydovą.
Jūsų laukia daug praktinės veiklos: fizikos eksperimentai VU Fizikos fakultete ir genetinių ligų diagnostikos galimybės VU Medicinos fakulteto Žmogaus ir medicininės genetikos katedroje; moderniausias kristalų puslaidininkiams auginimo įrenginys, tik šiemet pradėjęs veikti VU Taikomųjų mokslų institute; žvilgsnis į biofarmacijos kompanijos „TEVA/Sicor Biotech“ laboratorijas, kuriose konstruojami baltymai chimeros – naujos kartos vaistai nuo vėžio ir kur po kelerių metų galbūt teks darbuotis šiuo metu baigiantiems mokyklą moksleiviams arba studentams.

Kaune – puiki proga aplankyti muziejus ir modernius mokslo centrus. Karo paveldo centre - šaunamųjų ginklų istorija; Lietuvos zoologijos sode - gyvūnų priežiūros paslaptys, o VII forte – Kauno miesto istorijos puslapiai. Taip pat išmoksite profesionaliai plauti rankas ir teisingai ruošti vaistažoles.

Viena diena, rugsėjo 10-oji bus skirta KTU. Šio universiteto mokslininkai parengė jums net kelias dešimtis įdomių demonstracijų ir eksperimentų iš chemijos ir maisto pramonės, statybos ir architektūros, inžinerijos ir fizikos, elektronikos ir dizaino sričių. Visi norintys tą dieną nuo 10 val. ryto laukiami KTU studentų miestelyje. Kviečiame atvykti šeimomis, kadangi ir suaugę, ir vaikai ras ką veikti. Galėsite išmatuoti savo energetinę būseną – aurą; susikursite savo stilių, pasinaudoję virtualiais dizainerio įrankiais, sukonstruosite mini povandeninį laivą, įsitikinsite, kad vandens laše telpa visas zoologijos sodas ir pamatysite, kaip mokslininkai apsaugo futbolininkų kojas. Mokysimės investuoti geriau negu W. Buffettas ir koduoti slaptą informaciją kaip J.Bondas, skaičiuosime branduolinius virsmus mūsų organizme, paįvairinsime gyvenimą praturtintomis realybėmis, bendrausime su protingu šaldytuvu ir išbandysime ultragarso instrumentą, kuriuo galima įvertinti kraujagyslių užkalkėjimo laipsnį.

Mokslas – šalies ekonomikos ir visuomenės pažangos pagrindas. Todėl kartu su LR Ūkio ministerija ir konsultacinės kompanijos „Chmieliauskas ir Ramonas“ specialistais pakviesime vyresniųjų klasių moksleivius ir studentus į seminarus Vilniuje ir Kaune, skirtus skatinti jų inovatyvumą, verslumą, daugiau sužinoti apie projektų valdymą ir verslo pradmenis XXI amžiuje.

Klaipėdoje šiemet – itin turininga ir interaktyvi programa: puiki proga išbandyti savo sugebėjimus prie laivo šturvalo Lietuvos Aukštosios jūreivystės mokyklos treniruoklyje; Jūrų muziejuje pabendrauti su narais, jūrų liūtais bei jų treneriais ir sužinoti, kodėl jūriniai gyvūnai geria vandenį ir kodėl vandens čiuožikas nenuskęsta. Taip pat pamatyti jūros dugną tiriančius robotus ir netgi užkopti į mokomojo burlaivio „Brabander“ denį.

Šiauliuose duris smalsuoliams svetingai atveria universitetas. Užsukite ir tapkite bibliotekininku, astronomu, pasigaminkite alternatyvios energijos, susimodeliuokite savo aplinką kompiuteriu, įminkite dirvožemio paslaptis.

Galbūt norite sužinoti, kodėl mums reikalinga reklama, ką reiškia vadovauti logistikos centrui arba kaip sukonstruoti robotą? Nekantraujate pasitikrinti savo reakciją arba mobilųjį telefoną įkrauti nuo savo kūno šilumos? Visa tai jūs rasite KTU Panevėžio instituto laboratorijose.

Nacionaliniame Mokslo festivalyje „Erdvėlaivis Žemė“, kaip įprasta – pasaulio technologijų bei mokslo tendencijos ir naujausi Lietuvos mokslininkų išradimai bei inovacijos, pritaikomos medicinoje, žemės ūkyje, pramogų pasaulyje, pramonėje, architektūroje ir kitur.

Išsamią programą rasite festivalio svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius