Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus centre sudygs vasarinių rugių laukas

Gegužės mėnesį pačiame Vilniaus centre, Lukiškių aikštės pagrindiniame gėlyne, bus pasodintos vasarinių rugių sėklos, iš kurių jau po kelių savaičių tikimasi sulaukti miestui neįprasto reginio – rugių daigų.
Rugiai
Rugiai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lukiškių aikštė – viena svarbiausių istorinių vietų Vilniaus mieste – iki šiol primena praeities įvykius. Ilgą laiką kėlusi neigiamas asociacijas, šiandieniniam vilniečiui ji tampa susitikimų, renginių, poilsio vieta. Iniciatyvos autorės UAB „Fazer Lietuva“ generalinio direktoriaus Mindaugo Snarskio teigimu, nedidelis rugių laukas minėtoje vietoje galėtų tapti ne tik puošmena, bet kartu ir simboliu, kurio reikšmę kiekvienas gali pasirinkti savaip. Rugiai – tai tautiškumas, tradicijos, atgimimas, jų bangavimas – ramybė, poilsis, įkvėpimas. 

„Esame inovatyvūs senųjų tradicijų puoselėtojai ir skatintojai, todėl jau ne pirmą kartą visuomenę kviečiame į visiems pažįstamas žymias vietas pažvelgti kitaip. Prieš porą metų išskirtinai Kaunui sukūrėme pažintinį maršrutą „Džiaugsmo kelias“, kuris kauniečius bei miesto svečius vedžioja po žymias vietas centrinėje Kauno dalyje ir pasakoja jų istorijas.  Šiemet su drąsiu projektu – rugių lauku miesto centre, kreipėmės ir į Vilniaus savivaldybę. Džiaugiamės, kad projekto idėja sulaukė palaikymo ir pritarimo,“ – teigė M. Snarskis.

Projekto autoriai tikisi, kad rugių laukas, pavadintas „Jorės“ vardu, taps vilniečių įkvėpimo šaltiniu, o kartu – kiekvienam leis stebėti duonos atsiradimo kelią. Jorė – tai pavasario Perkūnas, žadinantis gyvybės jėgas. Jorė valdo žemės raktus, prikelia augmeniją, pabudina žemę, siunčia lietų. Taip pat, tai ir duonos šeimų pavadinimas.

Lietuvoje nuo senų laikų balandžio 23 dieną yra minima Jorės šventė, kuri ir paskatino rugių lauko idėją. Dėl vėlyvo pavasario teko projektą atidėti, tačiau tikintis ilgos vasaros – banguojančiais javais planuojama mėgautis iki rugsėjo pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius